petr82 25.01.07, 15:36 Grogie Panie czy podajecie dzieciom fluor w tabletkach? Wiem że w niemczech podaje się dzieciom fluor od samego początku. Nigdzie w polsce nie widziałem tych preparatów czy macie jakieś zdanie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b.bujak wątek "najczęściej zadawane pytania" 25.01.07, 15:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=31793305 Odpowiedz Link Zgłoś
oleska16 Re: Pytanie o fluor 25.01.07, 15:46 U nas jest preparat o nazwie Zymafluor w kropelkach dla młodszych dzieci i w tabletkach. Ale by go stosować prawidłowo nalezy znać stężenie fluoru w wodzie pitnej (podają w stacji sanepid lub w wodociągach). Lek wydawany jest na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Pytanie o fluor 25.01.07, 15:49 oleska16 napisała: nalezy znać stężenie fluoru w wodzie pitnej dokładnie tak! nasza dentystka stwierdzila, ze u nas jest woda fluoryzowana i nie zalecila podawania preparatow fluorowych - przestrzegała, że nadmiar fluoru jest szkodliwy i nie należy podawać go na wlasną rękę Odpowiedz Link Zgłoś
oleska16 Re: Pytanie o fluor 26.01.07, 09:50 Dikładnie tak. Wiem bo sama jestem stomatologiem i radzę by jesli ewentualnie konieczna będzie fluoryzacja recepte na preparaty fluoru poprosic u stomatologa a nie pediatry, poniewaz ten pierwszy jest bardziej zorientowany w sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak dziękuję za spacjalistyczną konsultację :) 26.01.07, 11:17 jeśli możesz, napisz nam jeszcze o pastach do zębów z fluorem - od kiedy stosować, jak często ? mój dwulatek myje jeszcze zęby pastą bez fluoru, bo nadal większą częśc pasty połyka.... jak wytrenujemy plucie kupię paste z fluorem Odpowiedz Link Zgłoś
pomidora Re: Pytanie o fluor 26.01.07, 13:49 ja też mam pytanie są specjalne pasty i szczoteczki dla niemowląt. Czy rzeczywiście powinno się tak małym dzieciom myć już ząbki? Nasz synek ma 9 m-cy i 3 zęby, zakupiliśmy już taki zestaw dentystyczny ale wciąż mam wątpliwości czy się z tym nie wstrzymać. Mały połknie przecież pastę... podobno mu nie zaszkodzi, ale kto wie co za chemię będzie łykał... Bardzo proszę o poradę Odpowiedz Link Zgłoś