Dodaj do ulubionych

Pytanie o fluor

25.01.07, 15:36
Grogie Panie czy podajecie dzieciom fluor w tabletkach? Wiem że w niemczech
podaje się dzieciom fluor od samego początku. Nigdzie w polsce nie widziałem
tych preparatów czy macie jakieś zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • b.bujak wątek "najczęściej zadawane pytania" 25.01.07, 15:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=31793305
      • petr82 Re: wątek "najczęściej zadawane pytania" 25.01.07, 15:43
        Dzięki!!!
    • oleska16 Re: Pytanie o fluor 25.01.07, 15:46
      U nas jest preparat o nazwie Zymafluor w kropelkach dla młodszych dzieci i w
      tabletkach. Ale by go stosować prawidłowo nalezy znać stężenie fluoru w wodzie
      pitnej (podają w stacji sanepid lub w wodociągach). Lek wydawany jest na receptę.
      • b.bujak Re: Pytanie o fluor 25.01.07, 15:49
        oleska16 napisała: nalezy znać stężenie fluoru w wodzie pitnej

dokładnie tak! nasza dentystka stwierdzila, ze u nas jest woda fluoryzowana i
        nie zalecila podawania preparatow fluorowych - przestrzegała, że nadmiar fluoru
        jest szkodliwy i nie należy podawać go na wlasną rękę
        • oleska16 Re: Pytanie o fluor 26.01.07, 09:50
          Dikładnie taksmile. Wiem bo sama jestem stomatologiem i radzę by jesli ewentualnie
          konieczna będzie fluoryzacja recepte na preparaty fluoru poprosic u stomatologa
          a nie pediatry, poniewaz ten pierwszy jest bardziej zorientowany w sytuacji.
          • b.bujak dziękuję za spacjalistyczną konsultację :) 26.01.07, 11:17
            jeśli możesz, napisz nam jeszcze o pastach do zębów z fluorem - od kiedy
            stosować, jak często ?
            mój dwulatek myje jeszcze zęby pastą bez fluoru, bo nadal większą częśc pasty
            połyka.... jak wytrenujemy plucie kupię paste z fluorem
          • pomidora Re: Pytanie o fluor 26.01.07, 13:49
            ja też mam pytanie smile są specjalne pasty i szczoteczki dla niemowląt. Czy
            rzeczywiście powinno się tak małym dzieciom myć już ząbki? Nasz synek ma 9 m-cy
            i 3 zęby, zakupiliśmy już taki zestaw dentystyczny ale wciąż mam wątpliwości
            czy się z tym nie wstrzymać. Mały połknie przecież pastę... podobno mu nie
            zaszkodzi, ale kto wie co za chemię będzie łykał... Bardzo proszę o poradę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka