Dodaj do ulubionych

pytanie o przewijanie noworodka

05.02.07, 21:09
Dziewczyny będę pierwszy raz rodzić, wokół żadnych noworodków, więc wybaczcie
moją niewiedzę czy wręcz ciemnotę. Zastanawia mnie jak wygląda przewijanie
dziecka w okresie bezpośrednio po porodzie, to znaczy jak często trzeba to
robić, zeby nie doszło do odparzeń, ale i żeby nie przeginac i nie stać non
stop w dzień i w nocy przy przewijaku. Jak to jest naprawdę???????????
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:19
      Do tego typu pytań polecam forum"NIEMOWLĘ"bo tam znajdziesz stosowne informacje
      i po to jest utworzone.
      Link do forum.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572
    • moniamm Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:21
      to bedzie rowniez moje pierwsze dziecko, ale w przewijaniu jakies
      doswiadczenie juz mam (mnostwo mlodszych kuzynow)i na moj rozum-kiedy malentwo
      po prostu bedzie mialo mokro smileprzeciez nie bedziesz sprawdzac co 5 min a
      pieluchy raczej bedziesz pewnie uzywac jednorazowe.
      • saha_ra Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:26
        moniamm chodzi mi zwłaszcza o czas kiedy "rozum śpi" - bo jest noc. Co wtedy?
        • moniamm Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:30
          saha_ra przeciez bedziesz je karmila w nocy smile wtedy mozna sprawdzic pieluszke.
          sadze tez, ze dzieci daja znac placzem, ze min maja mokro.
        • szpilki Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 13:43
          ty może i śpisz, ale dziecko nie śpi.
          Karmi sie noworodka średnio co godzine przez godzine, w tym czasie noworodek
          robi kupe. Potem sie normuje ale i tak co te 3h pi razy oko wstajesz (za to
          karmisz a już nie przewijasz, bo obsrywać sie w nocy kończy koło 4-6 tygodnia życia)
          Ja wynosiłam do łazienki - tam miałam przewijak - tak mi było wygodniej, bo jak
          sie obesrała z plecami to wsadzałam pod kran.
    • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:32
      Nauczysz się wszystkiego,spokojnie.Prawdopodobnie będziesz używała pieluch
      jednorazowych,więc przewiniesz Maluszka jak się obudzi na papu,a w nocy zdarza
      się to częściej niż teraz Ci się wydaje.Obym się myliła...
      P.S
      Mój synek zasypiał ok.19 tak "na noc" i jedliśmy: 23-1-5,czasem częściej.Do
      półtora roku wstawałam do niego średnio po 15 razy w ciągu nocy i wcale nie
      dlatego,że był głodny.
    • kiniak22 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:36
      noworodka jak i kazde pieluszkowe dziecko przewija sie za kazdym razem kiedy
      zrobi kupke tongue_out ,a jesli chodzi o siusianie to przynajmniej na poczatku zaleca
      sie zmieniac mokra pieluszke mniej wiecej co 3 godziny bo takie malenstwo to
      ciagle siusia, mnie polozna powiedziala ze najlepiej zmieniac pieluche przed
      kazdym karmieniem czyli wychodzi srednio wlasnie co 2-3 godzinki i w dzien i w
      nocy, a dlatego przed karmieniem ze najedzony noworodek od razu zaypia a czesto
      juz nawet podczas jedzenia i zeby go potem nie "maltretowac" to sie zmienia
      przed jedzeniam aby najedzony mial sucho i sobie mogl spokojnie spac
      • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:42
        Dodam do tego co napisała kiniak:żeby przy przewijaniu nie maltretować
        brzuszka,a co za tym idzie,by dziecko nie ulewało od razu.Jak sobie przypomnę
        to ulewanie...Dobrze,że mój synek już z tego wyrósłsmile
      • elza78 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:45
        kiniak, moj w trakcie karmienia albo tuz po walil kupe zwykle i robilo tak 90%
        dzieci ktore znam wiec przewijanie "przed" mijalo sie z celem wink
    • elza78 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:43
      po kazdej kupie czylio 5-10x na dobe smile
    • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 05.02.07, 21:51
      To już sama mama wypraktykuje czy przed czy po,bo każde dziecko to mały
      indywidualistasmile
      • kasiaelena Re: pytanie o przewijanie noworodka 06.02.07, 01:38
        Jesli chodzi o noc.Na poczatku zmienialam co okolo 3 godz. w trakcie karmienia.
        Najpierw troche pokarmilam,zeby zaspokoic pierwszy glod (no i wtedy dzieci
        czesto siusiaja), potem pieluszka i znowu karmienie, ktore pozwala znowu uspic
        malucha.
        • saha_ra Re: pytanie o przewijanie noworodka 06.02.07, 20:51
          rozumiem że w nocy spałyście w pomieszczeniu z przewijakiem? Czy wynosiłyście
          dziecko do innego pokoju/łazienki?
          Sorry za takie dziwne pytania, ale nasza sypialnia jest maciupeńka i nie
          zmieści się w niej już nic poza małą wózko-kołyską dla dzidziusia. Mamy i inny
          pokoik, tez malutki, w którym są dziecięce mebelki z przewijakiem, ale nie
          zmieści się tam z kolei małżeńskie łóżko. Co robić????????????????????/
          • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 06.02.07, 21:16
            Są przewijaki,które nakłada się na łóżeczko jak pólkęsmileMy przewijaliśmy naszego
            bobasa w jego łóżeczku lub na naszym łózku,a przewijak leżał w kącie i nigdy go
            nie używałam,bo był dla mnie mało wygodny.
            Uwaga:chłopcy po rozpięciu pieluszki bardzo często siusiają,więc musisz
            uważać wink Znajomy ortopeda robiąc USG bioderek bardzo często miał mokre
            kieszenie od fartucha wink
            • aga.knobel Re: pytanie o przewijanie noworodka 06.02.07, 23:03
              Z tym siusianiem przez chlopcow po rozpieciu pieluszki to powaznie?
              • kasiaelena Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 00:14
                Powaznie. Dziewczynki tez siusiaja ale fontanna nie jest az tak duzasmile)
                • aurinko Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 00:36
                  Siusiają i dziewczynki i chłopcy, często zaraz po odpięciu pieluchy, bo czują
                  chłód. U chłopców odrazu leci w górę wink
              • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 09:16
                Jak najbardziej poważnie.Wiem,bo zdarzało mi się mieć obsiusiane swoje liczko,a
                i dziecię nie raz swoją własną buźkę osiusiał i był zdziwiony co to,hehe
              • elza78 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 17:46
                powazni odwracasz sie na moment i czujesz cieplo na plecach big_grin
    • ald77 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 09:47
      Witaj!
      Przewijałam po każdej kupce, która zwykle pojawiała się w czasie karmienia lub
      jak mały był ubrany i wychodziliśmy na spacer. Zresztą od 4 miesiaca większosć
      kupek wypływała na plecy i mały był cały do przebrania smile
      Zasikaną pieluchę zmieniałam w dzień natychmiast, a w nocy jak była przesikana
      całkiem lub dosyć ciężka.
      Przez pierwszy miesiac przewijałam na przewijaku w łazience, takze w nocy.
      Jak już przyzwyczaiłam sie do dziecka to w nocy przewijałam go w swoim łóżku
      (na podłożonej pieluszce lub macie) prawie z zamkniętymi oczami smile
      • kiniak22 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 13:20
        no coz, pisalam o moim doswiadczeniu a moja cora raczej nie siuskala podczas
        jedzenia ani nie kupkala zaraz po (tylko gdzies miedzy posilkami i zdarzalo sie
        to mniej wiecej 2-3 razy na dobe) wiec ja przewijalam przed, wiec wychodzi na to
        ze mama sama bedzie wiedziala kiedy bedzie najlepszy moment a to wyjedzie bardzo
        szybko, co do przewijania to ja to robilam w lozeczku albo na wersalce bo
        niestety nie mam zbyt wiele miejsce w pokoju i przewijak byloby ciezko
        gdziekolwiek mi wcisnac, a bez przewijaka tez mozna sie obejsc
      • elza78 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 17:50
        > Zresztą od 4 miesiaca większosć
        > kupek wypływała na plecy i mały był cały do przebrania smile

takie cos to sygnal ze pora zmienic rozmiar pampersow na wiekszy - serio smile
        albo jak pielucha przesiaka tylem, a w srodku nic nie ma pod wzgledem sikow
        no i przy chlopcach nalezy uwazac zeby siusiak jak sie zaklada pieluche byl
        skierowany na dol smile
        • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 19:06

przy chlopcach nalezy uwazac zeby siusiak jak sie zaklada pieluche byl
          > skierowany na dol smile
          >

Niedawno mój synek(2 latka i 7 miesięcy) podczas gdy zakładałam mu pieluchę na
          noc,zaczęłam "układać" siusiaka na dół,on mówi do mnie:
          -Musia tak nie!
          -a jak ma być ten siusiak? -pytam
          - wysoko - odpwiada spokojnie mój synsmile
    • gerita Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 17:34
      Na początku koniecznie sprawdzać co jakieś 2 godz. czy nie ma smółki, bo
      jeżeli w miarę szybko się jej nie wytrze, tak mocno się przykleja, że można
      zedrzeć z naskórkiem, potem zazwyczaj co 3-4 godzinki,chyba że jest potrzeba
      częściej, to już indywidualna sprawa bobasa.
      • masumi2006 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 19:04
        Smółka to pierwsza kupka,więc dzieciątko zrobi ją jeszcze w szpitalusmile
        • saha_ra Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 21:14
          dzięki dziewczyny! Powoli rozjaśnia mi się w głowie.
          Widzę, że zapowiada się u mnie w domu niezłe kongo. No cóż, lepiej nastawić się
          na totalny sajgon niż żyć złudzeniami, a potem po porodzie boleśnie się
          zdziwić. Także dziękuję za szczere opisy waszych pieluchowych zmagańsmile)))))))
          • elza78 Re: pytanie o przewijanie noworodka 07.02.07, 21:44
            sahara nie jst tak zle jak to mowia nie taki diabel straszny smile
    • mimarika Re: pytanie o przewijanie noworodka 08.02.07, 09:09
      ja urodzę w maju, ale sprawy, o jaką pytasz widziałam na forum o
      niemowlaczkachsmile)
    • kubolina143 Re: pytanie o przewijanie noworodka 08.02.07, 11:39
      niema się co obawiać mnie się udało z tego wybrnąć a mam już dwóch smyków.
      Popierwsze nie bój się własnego dziecka ty jako matka napewno niezroisz mu
      krzywdy. a jak dziecko sie urodzi będziesz instyktownie wiedziała co i jak
      robić.
      Takie kilku godzinne i dniowe dziecko praktycznie w każda pieluchę robi kupkę
      więc nie ma szans uwież żebyś nie wiedziała kiedy zajrzeć do pieluchy. Zawsze
      tez możesz tam zajrzeć i sprawdzić czy jest mokra ale nie zawsze musisz ją
      odrazu zmieniać. przyjmuje się podobno że 3 godzinki powinno dziecku być dobrze
      w jednej pieluszce. powodzenia ,pozdrawiam
      • saha_ra Re: pytanie o przewijanie noworodka 08.02.07, 17:14
        dzięki za słowa otuchy, hahaha
    • sylw99 Re: pytanie o przewijanie noworodka 10.02.07, 09:42
      Hej, zapewniam Cię że maluszek da Ci znać że ma mokro, więc nie martw się
      odparzeniami, jednak na początek (z własnego doświadczenia) radzę byś nie
      stosowała nasączonych chusteczek które są bardzo wygodne tylko do przemywania
      pupci wody przegotowanej i zamiast zasypki maki ziemniaczanej. Może to jest
      staromodne podejście ale ja wałczyłam z odparzeniami przez dwa tygodnie i
      dopiero przejście na tego typu zabiegi higieniczne przyniosły efekt. Teraz mój
      synuś ma 5 miesięcy i o odparzeniach dawno zapomniałam. Aha na pupcię krem
      penaten, normalnie rewelacja.Oczywiście maluszka nie opdnosi się za nogi tylko
      pupcię. Życzę powodzenia i duużo cierpliwości przy maluszku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka