Dodaj do ulubionych

Straszenie sadem

28.02.07, 09:45
Witam, byłam na wizycie w wojewódzkiej poradni konsultacyjnej ds.szczepień w
Gdańsku, moje dziecko jest uczulone na białko kurze, które jest składnikiem
szczepionki MMRII, z tego powodu nie chcę szczepić dziecka (już raz trafiłam z
nią do szpitala po podaniu kaszki, która miała jej nie uczulać). Lekarka Pani
Barbara B.-B. powiedziała mi, że nie mogę odmówić szczepienia dziecka a jeżeli
to zrobię to skieruje sprawę do sądu grodzkiego i będę płacić grzywnę. Czy to
prawda? Czy lekarz ma prawo mnie podać do sądu? I tak nie zaszczepię dziecka,
choćby mnie mieli wsadzić za kratki. Już raz mi mdlała na rękach.
Obserwuj wątek
    • jonaska Re: Straszenie sadem 28.02.07, 09:47
      bardzo miła ta pediatra. porozmawiaj z alergologiem na ten temat
    • ewa_mama_jasia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 10:10
      Postaraj się nazbierać jak najwięcej papierków: opinii, ekspertyz itd. Od
      alergologa i kogo jeszcze możesz. Będziesz miała argumenty.
      • tuniatunia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 10:57
        Popieram. A jezeli lekarze prowadzacy Twoje dziecko nie chca Ci wystawic
        takowych - zmien lekarzy. Po temu jest jeszcze jeden powod. Mianowicie -
        osobiscie nie chcialabym, zeby moje dziecko prowadzil lekarz majacy takie
        podejscie i straszacy mnie sadem za dzialanie podejmowane dla dobra dziecka. Ech....

W kazdym razie - wracajac do dokumentow: nawet jezeli Ci sie nie uda to sie tym
        jakos strasznie nie przejmuj. Przy czym dobrze by bylo zebys miala
        udokumentowana wspomniana alergie dziecka. Jezeli chodzi o reszte - w
        postepowaniu sadowym albo sad sam z siebie albo na skutek Twojego wniosku moze
        powolac bieglego lekarza, ktory sformuluje w tej mierze opinie. Nie chce mi sie
        wierzyc, zeby przy niezaprzeczalnej alergii na bialko kurze i fakcie, ze bialko
        takie znajduje sie w danej szczepionce, wypowiedzial sie inaczej niz na Twoja
        korzysc.

A swoja droga - nie ma jakiegos "zamiennika" dla tej szczepionki?

Tunia
        • jagodka231 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:19
          tuniatunia napisała:

> Przy czym dobrze by bylo zebys miala
          > udokumentowana wspomniana alergie dziecka.

Dokumentacja:
          1. Testy alergiczne wykazujące silną alergię na białko jaja kurzego i nie tylko,
          szybciej bym wymieniła to, na co nie jest uczulona. Muszę uważać nawet na to, w
          co ją ubieram. Dodam, że wszystkie testy i badania robiłam na własny koszt. Jak
          lekarka zobaczyła poziom IGE (nie mam tego przy sobie) stwierdziła, że jeszcze
          nie miała takiego dziecka.
          2. Dziecko jest na ścisłej diecie z powodu bardzo silnego AZS, może, jeśc 7
          produktów!!!!
          3. 2 razy po próbie podania nowego produktu wylądowałyśmy w szpitalu. Oczywiście
          posiadam kartę wypisu ze szpitala z opisana diagnozą.
          Naprawdę, załamana jestem. Sam producent wymienia alergię na białko jako
          przeciwwskazanie do szczepienia.
          • tuniatunia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:45
            To Ty sie dziewczyno w ogole nie przejmuj. Oczywiscie byc moze sprawa wyladuje
            w sadzie, ale z takimi argumentami nie ma o czym mowic.

Tunia
    • jagodka231 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 10:34
      Problem w tym, że mój alergolog też jest za szczepieniami, ale tak samo jak
      lekarz ogólny nie kwapi się, aby podjąć taką decyzję na papierku. Obserwuję
      klasyczną spychologię, jak zapytałam czy da mi gwarancję, że dziecku się nic nie
      stanie oczywiście wszystkie nabierają wody w usta, nawet Pani od straszenia. Ja
      tylko bym chciała wiedzieć czy rzeczywiście mogę być wezwana do sądu?
      • ewa_mama_jasia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 10:44
        Problem szczepienia lub nie pojawiał się tutaj kilkakrotnie. Dziewczyny pisały,
        jak wygląda egzekucja szczepień obowiązkowych. Poszukaj tych wątków, tam są
        informacje, jak sobie radzić z obowiązkiem szczepienia.
    • mynia0 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 10:49
      no, niestety lekarz może to zrobić. ja mam szczęście, bo moja córka tez jest
      uczulona na białko kurze, ale moja przychodnia sie o nas nie upomina, a ja
      specjalnie tez tam nie chadzam. córka ma już ponad 2 latka.

możesz powołać się na kartę praw pacjenta. albo dac pediatrze do podpisu
      kartkę, że bierze pełną odpowiedzialność za dziecko po szczepieniu i że jest
      ono bezpieczne. zaręczam, że żaden lekarz takiego oświadczenia nie podpisze.
      zbieraj dokumenty od specjalistów z przeciwskazaniami. i poradź się dziewczyn
      na forum - alergie - one świetnie wiedza, jak sobie w takiej sytuacji poradzić.
      powodzenia!
      • ola_mk Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:37
        My też mamy odwlekaną tą szczepionkę,ale nie z powodu alergii,ale ciągłych
        chorób. Mnie w przychodni straszą sanepidem,chcieli zaszczepić moje dziecko jak
        bylo chore,ale się nie zgodziłam i myśle,że w Twoim przypadku najpierw
        zawiadomia sanepid,a dopiero później sprawa trafi do sądu.Ja wykupiłam już
        Priorix,zamiennik mmr2,który polecił mi prywatny lekarz jako bezpieczniejszą.A
        odnośnie przeciwwskazań do szczepienia to wejdź na strone ministerstwa zdrowia
        do działu szczepienia obowiązkowe i znajdz informacje,czy uczulenie na białko
        kurze nie wyklucza dziecko ze szczepienia,albo przynajmniej nie przesuwa tego
        szczepienia w czasie.Pozdrawiam
        • mynia0 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:45
          od strony formalnej uczulenie nie wyklucza szczepienia, niestety sad producent
          co prawda pisze o dzieciach uczulonych i przeciwskazaniach do szczepień, ale od
          razu lekarze powiedzą, że to nieistotne jest. sama przerabiałam ten temat.
          odroczenie szczepienia można dać na podstawie objawów neurologicznych - np.
          wstrząsu po innym szczepieniu. ale już same drgawki nie sa wskazaniem do
          odroczenia. niestety.

natomiast pozytywnie zaskoczyła mnie pani w sanepidzie, odpowiedzialna za
          szczepienia. powiedziała, że jeśli dziecko ma jakiekolwiek objawy
          nietolerancji albo alergii na białko, mam nie szczepić i poczekać, aż objawy
          ustąpią.
          • tuniatunia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:51

> od strony formalnej uczulenie nie wyklucza szczepienia, niestety sad producent
            > co prawda pisze o dzieciach uczulonych i przeciwskazaniach do szczepień, ale od
            >
            > razu lekarze powiedzą, że to nieistotne jest.

kolejny dowod na to, ze niektorzy lekarze to - przepraszam - debile. Ciekawam
            jak by sie skonczyla sprawa, gdyby na skutek takiego tekstu podac dziecku
            szczepionke, przejsc w efekcie przez ciezka reakcje alergiczna, a nastepnie
            wniesc powodztwo do sadu przeciwko takiemu lekarzowi.

Nikt nie moze zmusic do szczepienia, nawet obowiazkowego, jezeli u dziecka
            wystepuja czynniki stanowiace wyrazne przeciwskazanie do szczepienia!

> natomiast pozytywnie zaskoczyła mnie pani w sanepidzie, odpowiedzialna za
            > szczepienia. powiedziała, że jeśli dziecko ma jakiekolwiek objawy
            > nietolerancji albo alergii na białko, mam nie szczepić i poczekać, aż objawy
            > ustąpią.

Dzieki Bogu ze spadek IQ nie jest plaga powszechna i sa jeszcze rozsadni ludzie.

Tunia
            • mynia0 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 13:52
              >kolejny dowod na to, ze niektorzy lekarze to - przepraszam - debile. Ciekawam
              > jak by sie skonczyla sprawa, gdyby na skutek takiego tekstu podac dziecku
              > szczepionke, przejsc w efekcie przez ciezka reakcje alergiczna, a nastepnie
              > wniesc powodztwo do sadu przeciwko takiemu lekarzowi

niestety. dlatego podunęłam pani pediatrze oświadczenie, o którym pisałam
              wyżej. i dodałam jeszcze info, że jak coś się stanie, to bierze za to pełną
              odpowiedzialność, łącznie z utrzymywaniem mojego dziecka po podaniu
              szczepionki, w razie, gdyby coś się stało. zagrałam ostro, ale mam spokój. też
              nie wiem, na jak długo sad
        • tuniatunia Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:47
          No musi wykluczac skoro w ulotce informacyjnej szczepioki taka alergia jest
          wymieniona wsrod przeciwskazan do stosowania.

Wyobrazasz sobie zeby np. podawac choremu na padaczke lek, ktory ma padaczke
          wsrod przeciwskazan i moze wywolac atak?

Tunia
    • an_qa Re: Straszenie sadem 28.02.07, 11:53
      www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=1&dzialnr=2&artnr=1276&b=1&szukana=szczepienia+obowi%B1zkowe
    • hipopotamama Może to Ci coś pomoże... 28.02.07, 12:30
      www.szczepienia.pl/mmw/porady.php?B0C9ECA2F516E31867CFBB66560AFB9F
      • hipopotamama Re: Może to Ci coś pomoże... 28.02.07, 12:31
        Zróć uwagę na słowo "propzycja".
        Pozdrawiam.
    • jagodka231 Straszenie sadem 28.02.07, 12:36
      Wyprowadzam się z tego chorego kraju.
    • asik37 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 14:03
      jesli masz mozliwosc zmien na stałe pediatrę na pediatrę-alergologa. A panią dr
      od siedmiu bolesci poinformuj, ze rownie dobrze ty mozesz podac ją do sądu za
      narazanie zdrowia i zycia dziecka, pomijąc wszystkie przyszłosciowe skutki tej
      szczepionki dla alergika, Twoje dziecko po podaniu szczepionki na kurzych
      zarodkach mogłoby dostac wstrzasu. Mi pediatra alergolog stanowczo wrecz
      odmowił zgody na to szczepienie, syn ma mocną reakcję na białko kurze. A
      dokumentacji zadnej wg mnie nie musisz robic, wystarczy zrobienie zwykłego
      panelu pokarmowego...niech Ci da na takie badanie skierowanie a nie straszy
      sądami.
    • jagodka231 Straszenie sadem 28.02.07, 14:44
      Mam zrobiony panel pokarmowy, mam zrobione też testy na trawy, chwasty, drzewa.
      Wychodzi, że jest uczulona na wszystko. Może powinnam podać dziecku jajko do
      jedzenia i patrzeć jak zareaguje- może dostanie wstrząsu anafilaktycznego a może
      nie. Ciekawe, który rodzic chciałby się tak przekonać czy szczepić dziecko.
      • asik37 Re: Straszenie sadem 28.02.07, 16:10
        eeee to sobie opinniami i straszeniem tej pani "dr" glowy nie zawracaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka