quessta 28.02.07, 21:05 nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale kiedy mojemu synkowi 5 miesiecy odciagam napletek mam wrazenie jak by byl przyklejony,poprostu nie da sie dalej odciagnac,czy ktores z waszych dzieci tak miało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margo_kozak Re: sklejony napletek 28.02.07, 21:38 takim malym dzieciom nie grzebie sie przy siusiaku. spytaj pediatry Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: sklejony napletek 28.02.07, 21:45 Moj synek w wieku 8 miesięcy tez mial przyklejony napletek, zawsze przy kapieli mu odciągałam jednak nigdy nie schodzil do końca. Byłam z nim na konsultacji u chirurga dzieciecego i stwierdzil ze dobrze jest odkleic. Zabieg trwal doslownie 5 min. Lekarz najpierw nałozyła masc znieczulajaca a po 20 min poprostu palcami odciągneła napletek. Teraz nie mamy zadnego problemu, napletek bardzo ładnie schodzi. Jeśli masz jakieś pytania zapraszam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quessta do monia2611 28.02.07, 21:48 widze ze z toba mozna popisac bo z przedmowczynia niebardzo))))))a czy moglabys mi to opisac,bo u mojego synka przepraszam za wyrazenia ale jak naciagam to wydaje sie jakby nie dalo sie wiecej a jednak caly nie schodzi no nie wiem jak to opisac,twoj synek tez mial tak Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: do monia2611 28.02.07, 21:53 Wiesz co u mojego synka wyglądało to podobnie. Ja mu odciągałam napletek w kąpieli za rada pediatry (zreszta nie jednego) ale widziałam, że nie schodzi do końca i bałam sie żeby nie doprowadzic do czegos złego dlatego poszłam z nim do chirurga, który stwierdzil ze warto jest to odciagnąc bo pod takim przyklejonym napletkiem jest sporo brudkow i moga mnozyc sie bakterie. Chirurg tak jak juz Ci pisałam zrobiła mu to w wieku 8 m iesięcy w tej chwili ma 1,5 roku i jest super odciągam mu co drugi dzięn w kąpieli. Jak widze ze cos jest nie tak to wczesniej smaruję maścią. Jeśli masz taka możliwość to skontaktuj sie z chirurgiem takie jest moje zdanie. Wiem także ze niektore mamy wogole nie sciagaja synkom napletka i pozniej est wszystko w porzadku, takze decyzja nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: sklejony napletek 28.02.07, 21:45 to wlasnie pediatra kazal min tak robic,moze nie masz synka i nie wiesz o czy pisze.pewnie najlepiej nic nie robic a po 2 latach po chirurgach chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: sklejony napletek 28.02.07, 21:49 akurat mam synka (spr sygnaturke) i w szpitalu pediatrzy nie kazali grzebac tam jak i teraz obezna pediatra wrecz zabronila Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: sklejony napletek 28.02.07, 21:50 a w ktorym miejscu cie urazilam??? Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak poczytaj sobie 28.02.07, 21:52 nie wyssalam sobie tego z palca W przypadku niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3 roku życia niemożliwość odsunięcia napletka do rowka zażołędnego uważa się za stan fizjologicznie prawidłowy, zazwyczaj niespowodowany stulejką. Noworodki płci męskiej w większości przypadków przychodzą na świat z napletkiem mocno sklejonym mastką z żołędzią prącia. W żadnym przypadku nie wolno na siłę odsuwać napletka. Często rodzice, położne, a nawet lekarze pierwszego kontaktu próbują niemowlakom ściągnąć napletek. Prowadzi to do poważnych komplikacji - popękania napletka, naderwania wędzidełka, uszkodzenia powierzchni żołędzi - i jest bardzo bolesne dla dziecka. Tego typu działania są bezpośrednim powodem powstania właściwej stulejki, gdyż pęknięty napletek bliznowacieje i ulega zwężeniu. Działanie takie jest absolutnie nieprawidłowe z medycznego i pielęgnacyjnego punktu widzenia. Uwzględniając wiele różnych opinii na ten temat, należy zaproponować rodzicom poniższy algorytm postępowania w zakresie pielęgnacji chłopców: Do ukończenia pierwszego roku życia chłopca w żadnym przypadku nie próbujemy odsuwać napletka. Przez pierwsze miesiące lub nawet lata życia chłopca mastka sklejająca napletek z żołędzią powinna ulegać powoli samoistnemu wymywaniu i rozpuszczaniu. Zabiegi higieniczne ograniczamy do codziennej kąpieli, obmywania prącia z zewnątrz (bez ściągania napletka) i dbania o to, aby nie doszło do zakażenia napletka lub cewki moczowej resztkami kału. Po ukończeniu 1 roku życia co dwa, trzy miesiące próbujemy w czasie kąpieli ściągnąć chłopcu napletek. Uważamy, żeby czynność tę wykonywać bardzo delikatnie i nie sprawiać dziecku bólu. Jeżeli ściągnięcie napletka powiedzie się, żołądź wymywamy dokładnie z resztek mastki. Jeżeli do ukończenia 3 roku życia nie uda się zsunąć chłopcu napletka, powinno się zasięgnąć porady urologa lub chirurga dziecięcego. Wyłącznie specjalista może ocenić, co jest powodem zaistniałego stanu - sklejenie napletka z żołędzią czy stulejka. W pierwszym przypadku lekarz dokona odklejenia napletka, a w drugim prawdopodobnie zaproponuje leczenie chirurgiczne. Oba zabiegi wykonuje się u dzieci w znieczuleniu, zabieg usunięcia stulejki - bezwzględnie w znieczuleniu ogólnym. W niewielkim procencie przypadków lekarz może zadecydować o próbie podjęcia leczenia stulejki sterydami (podawanymi w maści). Leczenie takie jest możliwe wyłącznie u małych dzieci (odpowiednia podatność skóry na leki hormonalne) i tylko z lekką stulejką (niewielkim zwężeniem ujścia napletka). Mimo, że pozwala uniknąć stresującego dla dziecka zabiegu chirurgicznego, nie daje jednak gwarancji pełnego wyleczenia i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia tej patologii w późniejszym wieku. Pamiętajmy, że im wcześniej poddamy dziecko zabiegowi, tym będzie on dla niego mniej stresujący i bolesny. Bez względu na wiek chłopca powinniśmy natychmiast udać się do urologa lub chirurga dziecięcego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego (opuchnięcie prącia, zaczerwienienie). Lekarz prawdopodobnie dokona odklejenia napletka i zleci dalsze leczenie antybiotykiem w maści. Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: poczytaj sobie 28.02.07, 21:57 teraz to powinnam cie oprzeprosic wiecRZEPRASZAM. pediatra kazal mi tak robic od 1 miesiaca i powiedzial ze jak nie zejdzie do 6 miesiaca to czeka go zabieg,normalnie mu to wydrukuje i zuce na stol przy nastepnej izycie Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: poczytaj sobie 28.02.07, 22:05 Różne sa niestety opinie na ten temat. Mojej koleżanki synek w wieku 7 albo 8 miesięcy miał częste infekcje moczu i zaczaerwienionego siusiaczka, pediatra przepisywala mascie kazala przemywac rumiankiem itp ale to niestety nie mijało. (też była przeciwnikiem odciagania napletka) Poszli na wizyte do chirurga ten odciągnał napletek identycznie jak mojemu synkowi i okazało sie ze jest tam mnostwo takiej mazi która powodowała stan zapalny. Po wyczyszczeniu tego i ciagłym odciąganiu teraz jest wszystko dobrze. Takze niestety niekiedy pediatrzy maja racje zalecając ściaganie napletka. Odpowiedz Link Zgłoś
margo_kozak Re: poczytaj sobie 28.02.07, 22:09 dziewczyny rodzilam w warszawie na starynkiewicza. tutaj jest jeden z najlepszych oddzialow noworodkowych w warszawie. mialam do czynienie z trzema lekarkami pediatrii i kazda zabraniala. obecna pediatra - kobitka z 50-letnim doswiadczeniem spytala czego chce tam szukac (w ptaszku)? Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: poczytaj sobie 28.02.07, 22:13 wiesz co tak patrze na ten twoj link do jasia i widze ze ci sie nie udalo wiec wiesz co zroB href="http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10722;28/st/20070116/n/Jasiek/k/a765/ag.pl">Jasiek</a> Odpowiedz Link Zgłoś
quessta Re: poczytaj sobie 28.02.07, 22:15 a przed href daj <a "spacja" o tak ma bycn <a href...............i to reszte co ci napisalam Odpowiedz Link Zgłoś
monia2611 Re: poczytaj sobie 28.02.07, 22:13 Nie wątpię, ze masz racje jednak ja opwoeidziałam o swoim przypadku i musze Ci powiedziec że z 4 lekarzy pediatrów z którymi to konsultowałam tylko jeden powiedzial zeby nic z nim nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: sklejony napletek 01.03.07, 08:01 Jak będziesz dalej odciągać, to faktycznie chodzenie po chirurgach masz jak w banku. Do roku wogóle nie grzebie się przy napletku, a całkowicie schodzi dopiero w wieku (chyba) 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś