Dodaj do ulubionych

Mały przyrost wagi

04.03.07, 21:40
Mam zmartwienie-okazało się, że mój synek przez 6 tygodni przybrał tylko
600g. Czytałam, że dziecko powinno przybierac średnio 210g/tydzień, a mój
średnio 100g/tydzień. Synek ma 3 miesiące, karmię tylko piersią.
Co może byc przyczyną tak małego przyrostu wagi? Mój słaby pokarm? Może
miałyście taki problem, poradźcie.
Obserwuj wątek
    • kasiuniaskok Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 21:46
      Nie ma podobno pojęcia jak "słaby pokarm"- tak usłyszałam od dwóch pediatrów
      jak i w poradni laktacyjnej. Miałam na początku podobny problem a nawet gorszy,
      bo mały w ogóle nie przybrała a nawet stracił. D dziś karmię Go piersią (MA 2,5
      mca) i przybiera jak dziki wink. Czytałam, że w 3 mcu kobieta może mieć tw.
      kryzys laktacyjny, ponieważ Maleństwo od tego momentu potrzebuje więcej
      mleczka. Może to tym jest spowodowane. trzymam kciuki
    • rowantree Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 21:48
      Moim zdaniem nie jest to mały przyrost wagi tylko optymalny. Lepiej, żeby
      dzieciątko było szczupłe niż z nadwagą. Bo wtedy ciężko mu się poruszać,
      zmieniać pozycję i ogólnie rzecz biorąc rozwijać sferę ruchową. Czasy, gdy
      wychwalało się tłuste bobasy, uważane za symbol dostatku odeszły na szczęście
      już do lamusa. Jeśli więc miesięcznie Twoje dziecko przybiera około pół kg to
      bardzo dobrze. A w wieku 6 miesięcy powinno mieć podwojoną wagę urodzeniową.
      Poza tym oszczędzasz tylko swój kręgosłup i oby jak najdłużej.
      Pozdrawiam.
      • mik221 Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 21:59
        witam -ja miałam podobny "problem" karmiłam córeczkę piersią do 6.5 mies i ona n
        igdy nie przytyła na miesiąc więcej niz 0.5 kg-niepokoiła to lekarkę bardzo więc
        w 6 miesiącu gdy moja córeczka przytyła tylko 350g zleciła badania
        krwi-żelazo,cukier morfologia-okazało się ze dziecko jest zdrowe jak rydz ma
        taką "urodę"-mała jest wesoła nnie płacze co 0.30 min z głodu czyli okazało sie
        ze się najada-wracajac do twojej historii to nie martw sie uwazam jak
        poprzedniczka to optymaly przyrost.
    • mika_p Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 22:41
      Minimum dla dziecka karmionego piersią to w I kwartale około 120 g/tydzień.
      Twój synek jest odrobine poniżej tego minimum i trzeba się zastanowić, co się
      mogło stać.
      Pierwsze pytanie: czy czasem nie chorował w przeciagu tych ostatnich tygodni?
      Drugie pytanie: czy nie zaczął przesypiać nocy?
      Trzecie pytanie: czy nie zaprzyjaźnił się ze smoczkiem?
      Jeśli na każde pytanie odpowiesz "nie", to trzeba by poprosić lekarza o
      skierowanie na badanie moczu. A najlepiej porozmawiaj z doradcą laktacyjnym, na
      przykład z panią Moniką z f. Karmienie piersią (kliknij link eDziecko na be4lce
      z datą).
      • phantomka Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 23:20
        No tak, smoczek zaczyna robic sie czarnym charakterem na ttym forum.
        Przede wszystkim, nalezy zrobic badania moczu i krwi, slabsze przyrosty to
        czesto pierwszy syngal, ze cos jest nie tak - u nas np. winna byla bakteria w
        moczu. Jezeli badania wychodza ok, maly jest spokojny, to moze oznaczac, ze
        masz dziecko, ktore juz w tym wieku dba o liniesmile
      • aniulekq Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 23:24
        Dzięki dziewczyny za rady.
        Odnośnie pytań to:
        1. nie chorował, teraz jest chory i właśnie się okazało, że tak mało przybrał
        2. w nocy budzi się regularnie co 3-4h na karmienie
        3. ze smoczkiem tylko zaspypia
        Chyba poproszę o skierowanie na badania moją pediatrę. Wolę wiedziec, że
        wszystko ok i że to taka uroda jeśli wyniki wyjdą dobrze.
        Nie wiedziałam,że dziecko karmione piersią przybierają miniumum 120g/tydzień.
        • mika_p Re: Mały przyrost wagi 04.03.07, 23:50
          A dobrze ssie? Nie boli cię to?
          Smoczek może naprawdę popsuć technikę ssania, to nie jest mit terrorystów
          laktacyjnych, zaobserwowałam to na wlasnej córce. Niemal od urodzenia dostawała
          herbatkę koperkową na brzuszkowe problemy, przez smoczek. W okolicy 4. miesiąca
          zaczęła się smoczkiem bawić jak tylko zaspokoiła pierwsze pragnienie - i to
          samo próbowała robić z piersią. Na początku nie mogłam zrozumieć, czemu nagle
          karmienie zaczyna sprawiać ból, przy unormowanej laktacji i zahartowanych
          brodawkach, aż kiedyś zwróciłam uwagę na to, co dziecko robi ze smoczkiem od
          herbatki - niby piło, ale głównie się bawiło. Odkąd ucięłam zabawę smoczkiem
          (zabierając butelkę gdy tylko przestawała ssać), skonczyły się kłopoty z
          karmieniem piersią.
    • izabella_g Re: Mały przyrost wagi 05.03.07, 08:33
      co do tych przyrostów- 700-1000 g to w pierwszych miesiącach optimum (czyli 170-
      250 g/miesiąc), 120/tydzień- akceptowalne minimum. 600 /6 tygodni, to nie jest
      jeszze tak tragicznie, zwłaszcza, że jak piszesz, twoje dziecko jest teraz
      chore.
      koło 3 miesiąca własnie waga zaczyna zwalniać, ale jeśli wyhamowała zbyt
      gwałtownie- to właśnie jest sygnał do zrobienia badań.
      tak więc dobrze robisz, wybierając się na morfologie. przypuszczalnie dziecko
      po prostu ma swój rytm przybierania na wadze, ale lepiej to sprawdzić.
      zgadzam się też z mika_p- weź pod lupę smoka- też z własnego doświadczenia
      wiem, że może namieszać.
      powodzenia))
      • aniulekq Re: Mały przyrost wagi 05.03.07, 11:38
        Właśnie wróciłam od lekarza. Na razie synek musi się wyleczyc z infekcji,a
        potem morfologia, badanie moczu bo faktycznie mało przybrał.
        Odnośnie smoka, to ja nie zauważyłm różnicy w ssaniu piersi przy podawaniu
        smoczka. Daję tylko do zaśniecia, potem wyciągam albo synek mam wypluwa.
        Poprostu potrzebuje uspokojenia poprzez ssanie.
    • julenab Re: Mały przyrost wagi 14.03.07, 21:23
      Witam, miałam też prolem z zbyt małym przybieraniem na wadze mojego synka,
      okazało się że to alergia pokarmowa i ja muszę wyeliminować mleko z diety jak
      karmię piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka