Dodaj do ulubionych

Płacz w kąpieli

05.03.07, 12:56
Witam!
Mój 2-tygodniowy synek strasznie płacze w kąpieli. Może dwa razy zdarzyło się,
że włożony do wanienki nie płakał. Zazwyczaj uspokaja się kiedy wyjmiemy go na
przewijak i otulamy ręcznikiem.
Czy Wasze niemowlęta też płakały/płaczą, a jeśli płakały to kiedy przestały? smile
Acha! Ostatnio, pomimo, że temperatura wody miała max. ciepłotę dla malucha -
dostał w wannie gęsiej skórki. Przy następnej kąpieli podnieśliśmy temperaturę
wody o 1-2 stopnie... nie wiem czy dobrze...
Obserwuj wątek
    • margo_kozak Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 14:00
      mój Jas ma 7 tygodni ale juz dobrych kilka nie placze w kapieli. oto nasz
      patent:
      temp. wody ok 42 stopni, 37 to jak dla mnie zimna
      najwazniejsze - najedzony
      jak wsadzamy go do brodzika (nie kapiemy w wanience) to najpierw buźka w strone
      wody (moja reka po jego paszkami), myjemy plecki, pupe. i dopiero kladziemy na
      plecach. podobno dzieci musza widziec co sie z nimi dzieje, to wtedy mniej sie
      boja. wszystko robimy powoli, zeby sie nie stresowal. polewamy cialko gabka.
      mozesz sprobowac tych sposobow, powoli sie przyzwycza
    • an_qa Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 14:17
      Podobno dzieci musza czuc pod pleckami cos stabilnego i wystarczy ze drgnie Ci
      ręka i dziecko wpada w panike. Proponuje zakupic taka gąbke do wanienki z
      wyzłobieniem na cialko i wkladac dzidziusia bezposrednio na nia. I dla Ciebie
      bedzie wygodniej bo bedziesz miala dwie ręce wolne smile

U nas w czasie kapieli była wrecz histeria, Natalia łapała sie mnie zawłosy,
      bluzke... za wszystko...
      Pozniej kupilismy gabke i przenieslismy sie z kapaniem do łazienki i od tamtej
      pory uwielbia kapiele.
    • kukim Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 14:19
      Witaj, nasz synek na początku też płakał w kąpieli,teraz bardzo to lubi, ale
      najbardziej uwielbia jak biorę go ze sobą do dużej wanny, wtedy czuje moje
      ciało i mógłby siedzieć godzinami w wodzie, jest ogromny płacz gdy wychodzimy z
      wanny, może spróbuj wejść z maluszkiem do wanny, jak poczuje Twoje ciepło i
      będzie czuł się bezpieczniejszy to polubi kąpiele a póżniej przestaw go
      spowrotem na jego wanienkęi podczas kąpieli niech trzyma Cię za ręce, my tak
      zrobiliśmy i problem rozwiązanysmile życzymy powodzenia
      • crazygirl11 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 15:51
        Ale czy nie jest za mały na kąpiel ze mną w dużej wannie? Oczywiście wiem, że
        najpierw muszę wziąć prysznic, a nie kąpać się z dzieckiem smile
        • ulajnoga Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 16:14
          moja coreczka tez plakala w kapieli i podnieslismy temp. wody. mnie tez sie
          wydaje ze 37 to jest chlodna woda (mnie by bylo w takiej zimno) i przeciez sie w
          tej malej wanicne szybko wychladza. spokojnie dolej cieplejszej i powinno byc
          ok. a pod dziecko podloz zwykla pieluche tetrowa zeby sie nie slizgalo.
          chyba nie powinno sie kapac w wannie z tak malutkim dzieckiem, moze po kilku
          tygodniach...
    • crazygirl11 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 16:24
      To doradźcie mi jeszcze ile wody lać? Kikucik już mu odpadł, więc można moczyć
      brzuszek, ale lać tyle żeby zakrywało brzuszek?
    • efidorek Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 17:52
      moja córa też płakała przez kilka pierwszych kąpieli, aż odkryliśmy, że
      przyczyna jest w nas, tak się denerwowaliśmy jej płaczem, że kąpiel była wręcz
      ekspresowa, okazało się, że nasza córka wolała, żeby wszystko robić powolutku.
      Kiedy my zwolniliśmy tempo, skończył się płacz. Teraz mała uwielbia się kąpać i
      zaczyna się chlapać w kąpieli.
    • qqq55 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 18:47
      Witaj.
      My tez mielismy ten sam problem. Okazalo sie, ze nasza corcia nie lubila, gdy
      sie ja wkladalo do wody, na mokra gabke. wiec najpierw kladlam ja na sucha
      gabke i z gabka dopiero do wody. lezała grzecznie i mozna ja było spokojnie
      umyc.
    • kasiborek Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 21:40
      Mała płakała jakieś 2,5 m-ca, nie pomagało nic - chłodniejsza woda, cieplejsza, mydlenie najpierw, wkładanie na sucho, ręcznik pod pupą, najedzona, wyspana, dosłownie nic ... aż pewnego dnia w kąpieli pomagała babcia i wanienka była ustawiona tak że była dobrze oświelona, osoba trzymająca dziecko nie robiła cienia i zdarzył cię cud ... kąpiel okazała się fajna.
      Poprostu musisz próbować po kolei w końcu polubi
    • luisa111 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 22:03
      witam,po pierwsze nie martw sie i nie zniechecaj tym ze malutki
      placze.Bardzo,naprawde bardzo duzo noworodkow i niemowlat placze albo
      wrecz krzyczy podczas kapieli.To mija po 2,3miesiacach moze nawet wczesniej.Ja
      poprostu otulalam swoje dzieciaczki w tetrowa pieluszke.Odslanialam partie
      cialka do mycia i plukania.Z jednym bym sie jednak powstrzymala ;tzn.z kapiela
      razem z dzieckiem.Nie teraz,poczekaj az przestaniesz krwawic badz
      plamic,2tygodnie po porodzie sa jeszcze odchody.Zycze zdrowia dla Was i
      cierpliwosci dla Ciebie.
    • luisa111 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 22:12
      Zapomnialam ,pytasz o ilosc wody;moze spokojnie zakrywac brzuszek i pepuszek
      (rymowanka)Po kapieli osusz kikucik izakropl kropelke spirytusu.To
      wystaczy,nawet jesli pozostanie wilgoc to spirytus wysuszy.Powodzenia Mamuska!
    • majcik2 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 22:14
      witaj moja córeczka po powrocie też płakała przy kąpieli tak jakieś 3-4
      tygodnie już nie pamiętam próbowaliśmy wszystkiego i nic aż pewnego razu
      przydała się stara metoda kąpania a mianowicie ....po rozebraniu małej
      zawinęłam ją w pieluszkę i przytuloną do siebie delikatnie wkładałam do
      wanienki czule do niej mówiąc........... i tak kilka dni naprawdę skutkuje
      powodzenia
    • qwerty888 Re: Płacz w kąpieli 05.03.07, 22:50
      Dokładnie tak.
      Temperatura według termometru dla dzieci jest zbyt niska.
      Spokojnie rób o te 2 st. więcej niż maksymalna zalecana.
      Sprawdzone i pomaga dla każdego.
    • mamagrubiatka Re: Płacz w kąpieli 06.03.07, 11:10
      moj mały tez woli ciepłą kapiel,ale spróbuj tak..włoóz do wanienki dużą
      tetrową pieluche, zamocz ją zeby była ciepła, i jak wlożysz niuńka, to go tą
      mokrą pieluchą owiń - wiesz, tak rogami na raczki i nóżki...napewno poczuje
      sie bezpieczniej i sie uspokoi, na naszego Kubunia działa pd urodzenia bez
      pudła!
    • anka19761 Re: Płacz w kąpieli 06.03.07, 11:13
      My wkladaliśmy małą do takiej plastikowej foczki, w smyku kupiona i przestała
      płakac a zaczęła się bardzo dobrze bawić w kąpieli, też taka mała była. teraz
      już wyrosła ( ma 5 mies) ale bardzo lubi się kąpać. Moze wasza malutka była
      zmęczona i dlatego? oj, przepraszam, synek smile
    • crazygirl11 Re: Płacz w kąpieli 06.03.07, 13:16
      Dzięki dziewczyny!!!
      Kąpiemy małego od początku na pieluszce, wcześniej namydlaliśmy go na sucho na
      przewijaku, teraz kąpiemy w Oilatum, więc namydlanie odpada. Wkładamy go bardzo
      delikatnie zawiniętego w pieluszkę.... Jak narazie - płacze... Mam nadzieję, że
      z czasem polubi kąpiele...
      Będziemy próbować i mam nadzieję, że pewnego pięknego dnia mały przestanie
      płakać...

pozdrawiam!
      • asiekok Re: Płacz w kąpieli 06.03.07, 14:55
        Sprobuj wkladac dziecko delikatnie, bardziej na siedzaco niz lezaco, najpierw
        nozki i pupa a pozniej reszte, niech sie powoli przyzwyczaja do ciepla wody, ok
        40 stopni. Polej pozniej brzuszek i piers woda i poloz otwarta dlon na piersi
        maluszka, to uspokaja.
        • crazygirl11 Re: Płacz w kąpieli 10.03.07, 22:53
          IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHHHHHAAAAAAAAAAAAAAA! Dziewczyny! Od 3 dni kąpiele bez
          krzyku! Cieplejsza woda, więcej wody (tak, żeby zakrywała brzuszek), silne ręce
          taty, najpierw nóżki i dupka w wodzie, polewanie ciałka gąbką i duuuuużo gadania
          do smyka (że taki dzielny w kąpieli) zdziałały cuda! Oczyska szeroko otwarte i
          zero płaczu! Wygląda nawet na to, że mu się podoba smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka