Dodaj do ulubionych

Na rower??

06.03.07, 15:13
uwielbiam wypady rowerowe. Myślę o kupieniu fotelika rowerowego dla swojego
synka. Macie jakieś sugestie, jaki fotelik byłby najlepszy? dziecko ma teraz
8,5 miesiąca. Planuję wyruszyć w trasę z nim pod koniec kwietnia, czyli za
ponad miesiąć. O ile lekarkanie wyrazi sprzeciwu wink
A może macie jakieś ciekawe doświadczenia z jazdy z maluchami na rowerach? Od
kiedy zacząć, na co zwracac uwagę, na co uważać?
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: Na rower?? 06.03.07, 16:16
      Wszystkie foteliki rowerowe są niestety dozwolone od 3 lat. Wsadzać tam 10
      miesieczniaka to chyba srednio mądry pomysł.
      • aldona_t1 Re: Na rower?? 06.03.07, 20:33
        No proszę- a ja myślałam, że raczej DO 3 lat-... trzyletnie dziecko zwykle
        przesiada sie już na własny rower.
        Zajrzyj na forum zakupy i wpisz w wyszukiwarkę hasło: fotelik rowerowy-
        wyświetli Ci się masa informacji na temat wycieczek rowerowych z maluchem.
    • zona_mi Re: Na rower?? 06.03.07, 20:52
      Swoje dzieci zaczynałam wozić na foteliku rowerowym, kiedy miały ponad rok,
      bliżej półtora nawet.
      Z córką nie miałam zadnych problemów, jeździła chętnie i długo.
      Syn notorycznie mi zasypiał i dyndał mi na plecach, albo nudził się i usiłował
      wstawać, rzucał się na boki, co utrudniało jazdę.
      Ważne jest, aby Twoje siodełko nie było na sprężynach, bo dziecko może włożyć
      paluszki.
      Zastanawiam się, czy na zwykły fotelik to nie za wcześnie - dziesięć miesięcy.
      Ale są takie różne, w których dziecko może też spać, więc może taki sobie
      sprawisz?
    • aniazmudziak Re: Na rower?? 06.03.07, 21:42
      To raczej kiepski pomysł. W foteliku można wozić dziecko dopiero jak skończy 2
      lata. To byłoby zbyt duże obciążenie dla kręgosłupa.
      • paulina1979 Re: Na rower?? 07.03.07, 08:19
        Dodam, żeby nie było wątpliwości, że fanatyczka nie jestem i dziecku krzywdy
        robić nie zamierzam. TYle, że słyszałam właśnie, że 3 - letnie dzieci już same
        powinny pedałować, a foteliki sa dla młodszych maluszków. Lekarka powiedziała
        mi wczoraj, że jej zdaniem przeciwskazań nie ma, dziecko pewnie siedzi. Jest
        tylko kwestia pogody, dystansu i tego, czy dziecku taka "zabawa" sie spodoba.
        Ale niektóre z WAs mają na ten temat zupełnie inne zdanie. Czy wynika ono z
        doświadczenia, jakiejś lektury, obserwacji? Pytam szczerze.
    • wiola10004 Re: Na rower?? 07.03.07, 09:49
      hej,
      moja corecza ma roczek i jeden miesiac.Zamierzamy z mezem jak sie bardziej
      ociepli, kupic fotelik.Oboje uwilebiamy rowerowe wyprawy, zrezygnujemy tylko,
      jesli naszej malej sie to nie spodoba. Jesli dzieciątko siedzi pewnie,sztywno,
      nie widze przeciwskazan. Tylko wazne, aby nie meczyc dluga podroza, zeby sie
      nie zniechecilo i przede wszystkim nie obciazylo kregoslupa w zbyt dlugiej
      jednej pozycji.. Moze byc fajnie warto sprobowac smile)
    • gaba36 Re: Na rower?? 07.03.07, 15:11
      Nasze dziecko w takim foteliku jeździło od kiedy miało ok 11 m-cy. Nie
      przesadzalismy z długością wycieczek a dziecku jazda odpowiadała. Mamy fotelik
      Hamax (kosztował ok 250 PLN). Dziecko jest w nim dobrze przypięte łącznie z
      nogami. Oczywiście na głowę obowiązkowo kask.
      • paulina1979 Re: Na rower?? 07.03.07, 15:16
        Też myslałam o tej firmie hamax. A co do kasku, czy są tu jakieś zasady
        dobierania, na co tu zwracać uwagę?
        • gaba36 Re: Na rower?? 07.03.07, 15:29
          Kask musisz koniecznie kupować z dzieckiem. Powinien być regulowany pod brodą
          (pasek z miękkim zabezpieczeniem) i wokół głowy( u nas jest z tyłu pokrętło
          zaciskajace). W dobrym sportowym sklepie na pewno pomogą Ci dobrać odpowiedni
          do obwodu główki. Nie pamiętam jakiej my firmy mamy, ale też nie kosztował
          mało, ok 100 pln. I chyba z tego co pamiętam ma świecące lampki ostrzegajace.
    • agnieszkaela Re: Na rower?? 07.03.07, 17:04
      Polecam ta firme, na allegro kiedys widzialam chyba tez. Jak nie na pewno
      znajdziesz kogos kto Ci sprowadzi chocby z Holandii. Jest tu duzy wybor takze
      uzywanych i to za przyzwoita cene.
      www.bobike.com/
      W Holandii sa nawet specjalne foteliki dla niesiedzacych niemowlakow! A na
      normalnych fotelikach, na kierownicy jezdza praktycznie wsyztskie dzieci od
      momentu jak tylko naucza sie siedziec. Sa tez przyczepki do rowerow, gdzie
      dzieci siedza, albo leza, mozna tem tez wstawic fotelik samochodowy z
      niemowlakiem.
      My zaczelismy wycieczki rowerowe jak Filip mial 9-10 miesiecy. Podoba mu sie
      jazda rowerem bardzo-zwlaszcza ze w tym foteliku siedzi przodem do kierunku
      jazdy, na kierownicy wiec widoki ma niesamowite. Wycieczki robimy 1-2 godzinne,
      dluzej juz nie chce siedziec, za ruchliwy jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka