buzka25 09.03.07, 13:54 jaki obwód głwy maja wasze pociechy w tym wieku, mój syn 43 cm, 4 tyg temu 41, czy aby teraz nie za duzó??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buzka25 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 14:22 a czyli w normie jestemy od urodzenia pod kntrla neurologa, a teraz wizyta dop w maju, wiec sie troche zastanawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 15:18 moja córka ma skonczone 4,5 miesiaca i obwód głowy 42,5 cm Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: buzka 25 09.03.07, 15:19 moja corka ma 5,5m i obwod glowy 43cm. tez jestsmy pod opieka neurologa od urodzenia. ona ma powiekszone komory boczne. a Wy czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 Re: buzka 25 09.03.07, 15:28 powieszkona nieco lewa komora, i przepuklina oponowo rdzeniowa Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek.w.77 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 17:03 Główka nie powinna przyrastać na miesiąc więcej jak 2 cm i także proporcja (różnica) pomiedzy klatką piersiową a obwodem głowy nie powinna być większa jak 2 cm. Po ukończeniu pół roczku, główka rośnie w mniejszym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
kate5551 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 18:13 moj ma 6 miesięcy im ma 43cm. lekarz powiedziala ze mała główka to nie problem, ale większa niż w normach to już może być poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 18:30 Buzka czy nie spotkałam Cię na Niezwykłej Kraince? To Ty Agatko? Pewnie mnie nie kojarzysz za bardzo bo tak sporo Niezwykłych... oj ileż ja się nastresowałam tą dużą głową u mojej Alki i nieszczęsnymi komorami ale wygląda na to, że wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
lilianka84 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 17:14 jeszcze jedno- przyrost obwodu głowy w pierwszym półroczu to ok 1,5- 2 cm na 6 tyg. Slonko- kojarzę Cię też z Kafeterii Odpowiedz Link Zgłoś
lilianka84 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 17:12 Słonko- czyli z Alą wszystko w porządku ?? Nie wiem czy mnie pamiętasz, ale rozmawiałyśmy kiedyś na gg Bardzo się cieszę, że Alusia jest zdrowa, ostatnio nawet o niej myślałam. Z tego, co pamiętam to chyba miała mieć zakladaną zastawkę. Obyło się bez?? Moja Pola tez jest zdrowa Buzka- Moja coreczka jak miała 5 miesięcy miała obwód 44 cm, jesteśmy pod obserwacja neurologa (zaokrąglona lewa komora), ale wszystko jest w porządku, aha, ob. klatki piersiowej jest nadal mniejszy od ob. główki. Robiłaś usg przezciemiączkowe synkowi??Główki dzieci mają bardzo różne kształty, główka Poli jest np bardzo wydłużona z tyłu. Ma sporą mózgoczaszkę, a twarzoczazkę mniejszą. Podobno to rodzinne , nie martw się, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 18:39 Hej Lilianko Jasne, że pamiętam. U nas przynajmniej na razie obyło się bez operacjii, obserwujemy, mierzymy głowę i mamy nadzieję, że po kościach się rozejdzie. Skorzystaliśmy z niekonwencjonalnych sposobów i wozimy Alkę do bioenergoterapeuty. Ja nie mam do tego przekonania ale fakt faktem, że operacja na razie nie jest potrzebna. Nie wiem może to nasz magik zrobił a może sama sobie poradziła, w każdym razie badanie rezonansem wyszło nadspodziewanie dobrze. Za 4-5 miesięcy mamy powtórzyć rezonans i nasz neurochirurg mówi, że już pewwnie śladu nie będzie, niemniej jednak Mała jest pod szczególną obserwacją ze strony specjalistów. W czwartek świętujemy roczek, jeny jaką mam dużą pannę niestety nie zrobi pierwszego kroczku, bo cały czas jest opóźniona ruchowo ale pracujemy nad tym i robi postępy. Dobrze, że z Polką też w porządku, najważniejsze, że sprawdzacie czy wszystko na swoim miejscu. Pozdrawiam A na Kafeterii jakiego masz nicka? Odpowiedz Link Zgłoś