Dodaj do ulubionych

obwód głowy 4,5 msc

09.03.07, 13:54
jaki obwód głwy maja wasze pociechy w tym wieku, mój syn 43 cm, 4 tyg temu 41,
czy aby teraz nie za duzó???
Obserwuj wątek
    • bruxellka1 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 14:05
      moja coreczka ma 42cm
      • mamatucinki Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 14:07
        Tunia ma 42,5
        • buzka25 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 14:22
          a czyli w normie
          jestemy od urodzenia pod kntrla neurologa, a teraz wizyta dop w maju, wiec sie
          troche zastanawiam,
    • ewcia1980 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 15:18
      moja córka ma skonczone 4,5 miesiaca i obwód głowy 42,5 cm
    • s.ivona Re: buzka 25 09.03.07, 15:19
      moja corka ma 5,5m i obwod glowy 43cm. tez jestsmy pod opieka neurologa od
      urodzenia. ona ma powiekszone komory boczne.
      a Wy czemu?
      • buzka25 Re: buzka 25 09.03.07, 15:28
        powieszkona nieco lewa komora, i przepuklina oponowo rdzeniowa
    • gosiek.w.77 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 17:03
      Główka nie powinna przyrastać na miesiąc więcej jak 2 cm i także proporcja
      (różnica) pomiedzy klatką piersiową a obwodem głowy nie powinna być większa jak
      2 cm. Po ukończeniu pół roczku, główka rośnie w mniejszym tempie.
      • kate5551 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 18:13
        moj ma 6 miesięcy im ma 43cm. lekarz powiedziala ze mała główka to nie problem,
        ale większa niż w normach to już może być poważne.
        • slonko1335 Re: obwód głowy 4,5 msc 09.03.07, 18:30
          Buzka czy nie spotkałam Cię na Niezwykłej Kraince? To Ty Agatko? Pewnie mnie
          nie kojarzysz za bardzo bo tak sporo Niezwykłych... oj ileż ja się
          nastresowałam tą dużą głową u mojej Alki i nieszczęsnymi komorami ale wygląda
          na to, że wszystko w porządku.
          • buzka25 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 14:52
            tak to ja, z krainysmilesmile
            • lilianka84 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 17:14
              jeszcze jedno- przyrost obwodu głowy w pierwszym półroczu to ok 1,5- 2 cm na 6
              tyg.

Slonko- kojarzę Cię też z Kafeterii smile
          • lilianka84 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 17:12
            Słonko- czyli z Alą wszystko w porządku smile ?? Nie wiem czy mnie pamiętasz, ale
            rozmawiałyśmy kiedyś na gg smileBardzo się cieszę, że Alusia jest zdrowa, ostatnio
            nawet o niej myślałam. Z tego, co pamiętam to chyba miała mieć zakladaną
            zastawkę. Obyło się bez?? Moja Pola tez jest zdrowa big_grin

Buzka- Moja coreczka jak miała 5 miesięcy miała obwód 44 cm, jesteśmy pod
            obserwacja neurologa (zaokrąglona lewa komora), ale wszystko jest w porządku,
            aha, ob. klatki piersiowej jest nadal mniejszy od ob. główki. Robiłaś usg
            przezciemiączkowe synkowi??Główki dzieci mają bardzo różne kształty, główka
            Poli jest np bardzo wydłużona z tyłu. Ma sporą mózgoczaszkę, a twarzoczazkę
            mniejszą. Podobno to rodzinne tongue_out,
            nie martw się, pozdrawiam
            • slonko1335 Re: obwód głowy 4,5 msc 10.03.07, 18:39
              Hej Liliankosmile Jasne, że pamiętam.
              U nas przynajmniej na razie obyło się bez operacjii, obserwujemy, mierzymy
              głowę i mamy nadzieję, że po kościach się rozejdzie. Skorzystaliśmy z
              niekonwencjonalnych sposobów i wozimy Alkę do bioenergoterapeuty. Ja nie mam do
              tego przekonania ale fakt faktem, że operacja na razie nie jest potrzebna. Nie
              wiem może to nasz magik zrobił a może sama sobie poradziła, w każdym razie
              badanie rezonansem wyszło nadspodziewanie dobrze. Za 4-5 miesięcy mamy
              powtórzyć rezonans i nasz neurochirurg mówi, że już pewwnie śladu nie będzie,
              niemniej jednak Mała jest pod szczególną obserwacją ze strony specjalistów. W
              czwartek świętujemy roczek, jeny jaką mam dużą pannęsmile niestety nie zrobi
              pierwszego kroczku, bo cały czas jest opóźniona ruchowo ale pracujemy nad tym i
              robi postępy.
              Dobrze, że z Polką też w porządku, najważniejsze, że sprawdzacie czy wszystko
              na swoim miejscu.
              Pozdrawiamsmile A na Kafeterii jakiego masz nicka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka