ali79 11.03.07, 12:29 Moja córeczka śpi całą noc, a ma dopiero 3 dni. Jak mam ją budzić na karmienie? Co ile godzin? Czy nie nauczy się sama wołać o jedzenie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aallicja Re: za dużo śpi 11.03.07, 12:44 jeśli dziecko nie jest wcześniakiem i prawidłowo przybiera, to chyba nie trzeba jej budzić na karmienie - sama nie wiem, ja jestem toksyczna i budziłam co 3 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
kasiborek Re: za dużo śpi 11.03.07, 13:14 Lekarka w szpitalu kazała budzić po 4 godzinach. Najlepiej zmienić pieluszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: za dużo śpi 11.03.07, 13:15 Pod koniec piątej godziny snu zaczełabym budzić. Bywa, że dziecko śpi z głodu, żeby oszczędzać energię. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaska Re: za dużo śpi 11.03.07, 17:25 dokładnie. należy dziecko budzić.max co 4 godz bym budziłą, a na początku nawet co 3. zadzwoń do pediatry jeśli chcesz się upewnić. nawet jeśli dziecka jeszcze nie zapisałaś, zadzwoń do przychodni i poproś do tel pediatrę. na pewno pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: za dużo śpi 11.03.07, 21:32 W dzien co 3-4 godziny, w nocy moze byc przerwa 6 godzin. Moj maly tez tak spal , nie mozna go bylo w pierwszych dniach dobudzic na jedzenie. Najlepiej jest przewinac, przecierac buzie chlodna mokra szmatka, polaskotac. Mama mowila, ze w szpitalu budzili dzieci zatykajac nos. Ale nie polecam. to bylo 30 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: za dużo śpi 11.03.07, 21:48 Ja bym na razie budziła co 3 g. (Wiem, że to wymaga niezwykłego sampozaparcia) Szczegónie, jeżeli je nie za często. (7-8, a nie 10-12 razy w ciągu doby) My nie za bardzo małą budziliśmy - była raczej śpiochem, miałam także problemy z potwornie bolesnym karmieniem, itd. Skutek był taki, że bardzo słabo przybierała na wadze, i zaczęła byc wręcz letargiczna. Ok. 6 tygodni potrafiła spać nawet 5 godz - w ciągu dnia! Po wielu trudach i stresach (odciąganie, karmienie strzykawką, dokarmianie mieszanką, itp) wszystko sie szczęśliwie skończyło przejściem w 3 miesiącu na samo karmienie piersią - ale dopiero, kiedy okazało się, że jej naturalny rytm jedzenia to co 2 godziny (na szczescie w nocy rzadziej, poza tym spimy razem, więc to absolutnie nie problem) Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: za dużo śpi 11.03.07, 21:53 my nigdy nie budziliśmy-jak sie nie budziła ssama to spała dalej przybierała prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
maritka80 Re: za dużo śpi 11.03.07, 22:33 mój synek też tak miał w szpitalu cały czas spał musieliśmy go budzić na jedzenie (zmieniać pieluszki),w domu to samo bardzo mało przybrał na wadze ustawiałam budzik na jedzonko co 3 godz.w nocy też, ale pediatra kazała robić w nocy 6godz. przerwy.I tak jest cały czas ma teraz 4.5 m-ca karmie go co 3 godziny w miedzy czasie przepajam wodą z glukozą a w nocy robie przerwe między 22 a 5, mały sam się budzi na jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
ali79 Re: za dużo śpi 24.03.07, 19:11 Moja córcia ma już dwa tygodnie. W dzień je co 2 lub 3 godziny, a w nocy śpi ok 6 godzin. Po 6 godzinnej przerwie budzi się sama, a potem znowu co 2 godziny. Postanowiłam jej nie budzić w nocy co 3 godziny. Je i śpi we własnym rytmie. Przybiera na masie, więc wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneteez1 Re: za dużo śpi 24.03.07, 20:01 jezeli twoje dziecko mialo zoltaczke fizjologiczna to nie pozwol mu tak dlugo spac!!! ani w noc ani w dzien, tylko budz na karmienie! koniecznie! a jak nie mialo to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzalus Re: za dużo śpi 24.03.07, 20:03 Skoro przybiera na masie i jest zdrowa to nie ma sensu zakłócać jej rytmu! Tak na marginesie to zazdroszczę Ci moja Mała w tym wieku nie przespała w nocy dłużej niż dwie/trzy godziny. Życzę dużo zdrowia i pociechy z Maleństwa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
bysiaxxxx Re: za dużo śpi 24.03.07, 20:22 ja bym budzila. jesli karmisz piersia to budz co 3 h. narzucisz rytm i dziecku i piersiom ktore potrezbuja ok 6tyg czasu aby sie uregulwac(znaczy sie laktacja) poza tym malenstwo 3dniowe , tak do miesiaca czaasu zyli noworodka nalezy karmic co max 4 h zeby sie nie dowodnilo!!! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nowamama1 U mnie to samo... 05.04.07, 18:33 Mam dokładnie ten sam problem. Lekarze i pielęgniarki każą mi budzić co 3 godziny (w nocy może być 1 przerwa czterogodzinna). A ja jakoś nie mogę się na to zdobyć, szczególnie gdy mały zasypia po kilku godzinach płaczu (gazy?) - jak tu nie pozwolić pospać jemu i sobie 5-6 godzin? Przechodzi lekką żółtaczkę, ale chyba już mu mija. Bywa też, że je co godzinę - półtorej, więc bilans jest taki, że nawet z sześciogodzinną przerwą nocną wychodzi 9-15 karmień w ciągu doby. Jeszcze nie wiem, czy prawidłowo przybiera na wadze. Na razie wyszło, że waga spadła, ale to niby normalne i w ciągu tygodnia ma wrócić do urodzeniowej. Chyba zrobię tak, że na razie będę go budzić po sześciu godzinach (tym bardziej, że po tym czasie moje piersi mogą eksplodować), a jeśli się okaże, że za mało przybrał na wadze, to będę budzić częściej. Póki co czuję się nieco terroryzowana zegarkiem przez pielęgniarki... czy to możliwe, że zegarek lepiej wie, kiedy moje dziecko jest głodne, niż ono samo? Odpowiedz Link Zgłoś
1979gl Re: U mnie to samo... 05.04.07, 20:59 Ja budzilam co 3h tez mila zoltaczke i ciagle spala ale kazali ja budzic jak w nocy tak w dzien co 3h-pozniej sie wszysko ustabilizowalo i teraz spi cale nocki ama 4 mies Odpowiedz Link Zgłoś
anka19761 nie budź! sama się wyśpij! 05.04.07, 21:02 .... przyda ci się, jak córeczka skończy z dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś