mamaigorka2007 27.03.07, 16:05 mój 2,5 m synek ssie od pewnego czasu piąstki, a dziś zauważyłam, że wciąga sobie dolną warge i cmoka ją. Smoczka gumowego nie chce. Czy mam go uczyć ssać smoczka czy zostawić tak jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minia282 Re: ssanie piąstki 27.03.07, 16:15 Ja zostwilam nie wpychalam smoczka. Raczki ssie i co z tego widocznie takl lubi... Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa25 Re: ssanie piąstki 27.03.07, 17:23 Mó tez tak ma, podobno to dlatego,ze zaczyna poznawac siebie nic groznego. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka7444 Re: ssanie piąstki 27.03.07, 17:39 Ja bym nauczyła chyba ssać smoczka, moje dziecko też ssało piąstki, właściwie wszystko co popadło do 3 miesięcy, później nauczyła sie ssać kciuk i tego już nie będzie łatwo jej oduczyć. Dziś ma 11 miesiecy i ssie sobie kciuk kiedy jej się podoba. Na szczęście robi to juz rzadko, jak jej się chce spać albo jeść. Z jednej strony jest to fajne bo jak obudzi się w nocy, wkłada kciuka i śpi dalej, ale z drugiej boję się, że będzie ciężko jej się oduczyć. Musisz zdecydować więc sama, jesli dasz smoczek to po roku będziesz mogła go po prostu schować, jak nie dasz smoczka, musisz się liczyć z tym, że dziecko znajdzie sobie coś innego do ssania: wargę, kciuka, itp...Ja przy drugim dziecku nauczę je ssać smoczek. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: ssanie piąstki 27.03.07, 21:21 Moja cora tez ssie piastki. Smoka ubostwia, ale tylko gdy zasypia. Raczki sobie cmoka, lize, bawi sie nimi. Ma niecale 3 mies. Nie martwi mnie to, chyba nie powinno? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ali Re: ssanie piąstki 28.03.07, 11:26 moja mala tez ssie piaski, wklada dwie na raz i sie bardzo denerwuje ze sie nie mieszcza, nauczyla sie ssac warge i jezyk a smoczka i butli nie toleruje, taka to jej uroda)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigorka2007 Re: ssanie piąstki 28.03.07, 11:19 nie martwi mnie w sumie ssanie piąstek, tylko jak ma ręcę zajęte to ssie dolna wargę - wciąga ją i cmoka. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 To normalne :-) 28.03.07, 11:34 Tak robia takie maluchy Po prostu buzia to waz ny dla nich organ dotykowy i pakuja do niego co wlezie. Zaczynaja od raczek i nie powinno sie tego zabraniac, one tak właśnie poznaja swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 a tego to nie wiem... 28.03.07, 11:46 w przypadku wargi to chyba jak przy kciuku, ssie bo ma duza potrzebe ssania. Trzeba próbowac ze smokiem choc nie zawsze sie udaje. Moja corka nie dała sie zasmoczkowac. Kciuka nie ssie ale za to wieczorne usypianie zawsze przy piersi... niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigorka2007 Re: a tego to nie wiem... 28.03.07, 11:51 u mnie to samo - wieczorne usypianie przy cycu,natomiast w ciągu dnia w wózeczku oczywiście musi byc bujanie. Łóżeczko małego stoi i czeka czasami polezy w nim żeby popatrzeć na karuzelę, która musię szybciej nudzi niż mata ale ogólnie jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś