Dodaj do ulubionych

ropiejace oczko

02.04.07, 10:31

Od soboty mojemu synkowi (Kubus- 6 miesiecy) ropieje jedno oczko. Wycierlam
to oko gazikiem umoczonym w soli fizjologicznej, ale bardzo szybko ropa sie
znowu pojawia. Czy wiecie co to moze byc? Do lekarza moge isc dopiero jutro.
Czy powinnam ta rope wycierac?
Obserwuj wątek
    • mama26 Re: ropiejace oczko 02.04.07, 11:00
      moze to byc jakas infekcja, moze byc rownie dobrze zapchany kanalik łzowy -
      wtedy masaż pomaga ( poczytaj na forum - sa techniki opisane )
      u nas bylo tak samo, coreczka dostala krople z antybiotykiem ale po tym nie
      przechodzilo i zaczelam przemywac sola fizjologiczna ale tak solidnie tzn lałam
      bezposrednio do oczka bez okladow a nastepnie przykladałam platek kosmetyczny
      nasaczony w mocnej zielonej herbacie i po jakis dwoch tygodniach minelo
      co pomoglo tak naprawde nie jestem w stanie stwierdzic
      synek mial rowniez taki problem u niego pomogly dlugotrwale masaze kanalika
      powodzenia
      • ivana555 Re: ropiejace oczko 02.04.07, 11:42
        Mozna też przemywac rumiankiem, masaze rzeczywiscie zazwyczaj pomagają odetkac
        kanalik. Ale najlepiej idz szybko do lekarza to przepisze odpowiednie krople
    • monami9 Re: ropiejace oczko 02.04.07, 11:51
      Mój mały (4 tygodnie) miała przepisane przez panią doktor kropelki Biodacyna,
      bo też ropiało mu oczko. Po dwóch dniach przeszło. Więc myślę że u lekarza
      znajdziesz pomoc, a co do przemywania rumiankiem to bym się wstrzymała. Moja
      pani doktor powiedziała żeby nie przemywać oczek rumiankiem, bo on jest często
      zrywany przy drogach i autostradach i może zawierać dużo szkodliwych związków,
      co może jeszcze zaszkodzić dziecku. Więc najlepiej udać się do lekarza,
      przepisze krople i napewno przejdzie. Pozdrawiam.
    • 67180983-a Re: ropiejace oczko 02.04.07, 12:36
      Moja mała miała podobny problem. Przemywałam świetlkiem (łagodzi podrażnienia
      spojówek i stany zapalne).Przemywałam po kilka razy dziennie i dodatkowo przy
      wieczornym karmieniu robiłam okład.

Wcześniej przez lekarza miałam przepisaną biodecyne ale oko puchło po tych
      kroplach więc odstawiłam. Po tygodniu używania świetlika przeszło. Sposób
      polecony przez położną.
      • aga330 Re: ropiejace oczko 02.04.07, 14:20
        moja miała zapalenie spojówek po wyjściu ze szpitala po porodzie. najpierw
        kazano solą fizjologiczną potem biodacyną - biodacyna pomogła ale po miesiącu
        jest nawrót i nic nie dawałam tak przez miesiąc oko zaczeło łzawić i na dzień
        dzisiejszy daje chibroxin zobaczymy jaki bedzie rezultat.u Laury tylko oko lewe
        łzawi
        • kubus_06 Re: ropiejace oczko 02.04.07, 17:09
          W takim razie bede kontynuowala przecieranie oczka, jutro jestesmy umowieni na
          wizyte. Dziekuje
          • kubus_06 Re: ropiejace oczko 04.04.07, 16:10
            Lekarz przepisał nam CHIBROXIN, narazie dopiero drugi dzien uzywamy, tak jakby
            bylo lepiej, no ale to ciezko powiedziec jeszcze. Na pewno nie jest
            gorzej.Chcialabym, zeby szybko Kubusiowiu to przeszlo, bo nic tak nie boli serca
            matki jak patrzy, ze cos dolega jej dziecku
    • makarena76 Re: ropiejace oczko 04.04.07, 20:13
      witam
      moj chlopczyk ma podobnie,dostal juz kropelki i masc ale dalej oczko ropieje
      chcialam cie przestrzec przed przemywaniem oczka ruminakiem bo tez tak robilam
      ale lekarz powiedzial ze jest to najgorsze co moznA ZROBIC TZN WIDZIAL NA
      STUDIACH OCZKA PRZEMYWANE RUMIANKIEM MASAKRA :<JESLI DZIECKO JEST UCZULONE A
      TEGO NIGDY SIE NIEWIE)MOZE POZBYC SIE OCZKA
      PS:JA SIE DOSTOSOWALAM I TEGO NIE ROBIE
      • kubus_06 Re: ropiejace oczko 09.04.07, 14:59
        Ale mnie przerazilas! Nie wchodzilam 5 dni na forum i dopiero teraz odczytalam
        Twoja wiadomosc, ale na szczescie ten lek, ktory nam przepisal lekarz pomaga i
        przestalam przemywac rumiankiem!
        • sniezka6 Re: ropiejace oczko 11.04.07, 21:34
          Nasza córeczka miała problem z ropiejacym oczkiem w pierwszych miesiącach
          życia. Okulistka przepisała Chibroxin ale od razu zapowiedziała, że pomoże
          zwalczy infekcję ale nie przyczynę ropienia.
          Proponuję znaleźc dobrego okulistę, który dowie się co jest przyczyną ropienia,
          bo może by tak, że po odstawieniu leku ropienie wróci.
          Co do rumianku to okuliści uważają że kruszy rzęsy, lepszy jest świetlik, a
          najlepsza sól fizjologiczna.
    • magpos Re: ropiejace oczko 11.04.07, 20:51
      witam.naszej małej oczko ropiało od urodzenia i niestety po 11 miesiącach
      masaży, leków itp. zakończyło sie zabiegiem udrożnienia kanalika. teraz to
      powiem na szczęście, bo wszystko się udało i oczko jest już zdrowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka