Dodaj do ulubionych

ssie piastki

12.04.07, 08:03
witam,
Moj synek (2,5 mies) od jakiegos czasu odkryl, ze ma raczki i caly czas wklada
je sobie do buzi, paluszki i piastki sa smaczniejsze niz smoczek, ktory
wypluwa, nie wiem czy to, ze ssie paluszki to kolejny etap w rozwoju czy
raczej nie pozwalac mu na to, dodam, ze moje usilne proby przyzwyczajania do
smoczka legly w gruzach - probowalam juz wszystkiego (przerozne rodzaje
smokow, maczanie w mleczku, herbatkach, stosowalam podstep plus konsekwencja -
nic nie dziala)
Moze pozwalac mu na te paluszki - jak to jest u Waszych bobasów??
Obserwuj wątek
    • hera21 Re: ssie piastki 12.04.07, 08:41
      U nas jest podobnie z tym, że smoczek też ssie, ale ma momenty że zamiast niego preferuje piąstkismile. Ja mu na to pozwalam i8 nie martwi mnie to.
    • beczek2 Re: ssie piastki 12.04.07, 09:03
      Mój synek też tak robił, ale upewnij się, że ssie a nie gryzie. Wydaje mi się,
      że ssanie całej piąstki nie jest szkodliwe (podobno to oznaka głodusmile))
      • gmajerek Re: ssie piastki 12.04.07, 09:10
        no wlasnie...casami sobie gryzie a czasami ssie smile jestem przekonana, ze nie
        jest glodny, wiec ssie sobie tak dla zabicia czasu smilesmilesmile martwi mnie to bo
        rozne opinie slychac apropo takiego zachowania, najciekawsze to to, ze bedzie
        mial suche palce...a jaka jest roznica miedzy ssaniem a gryzieniem ? jesli
        gryzie to wydaje mi sie ze masuje dziaselka, ale jak jest naprawde i jak jest
        lepiej??
        pozdrawiam
        • 67180983-a Re: ssie piastki 12.04.07, 10:13
          U mnie jest podobnie Też nie chce smoka. Nie umie po prostu ssać. Z piąstkami
          już minęło. Teraz moja mała odkryła, że ma kciuki i tylko nimi się zajmuję. To
          ją uspokaja, robi tak jak jest znudzona, albo zmęczona.
          Na razie z tym nie walczę, pewnie za chwile odkryję coś nowego i zapomni o
          kciukach. Słyszałam, że większości dzieci ta fascynacja rączkami z czasem
          przechodzi więc czekam
    • iora Re: ssie piastki 12.04.07, 10:46
      Mój Antos (3 mies)też ssie piąstki,czasem wkłada tak głęboko,ze ma odruch
      wymiotny smile, ale pozwalam mu , bo to kolejny epat rozwoju -zauważa swoje
      ciało , nastepnie zacznie zauważac nóżki. Nie mart sie jest ok. Mysle ,że niech
      ssie - tak poznaje siebie.
      • sniada2 Re: ssie piastki 12.04.07, 15:17
        Uspokoilas mnie,
        mój synek gryzie piastki, czasem samego kciuka, ssie wszystko na co trafi przy
        czym wiem na pewno ze nie jest glodny! ostatnio nawet przygryza mi piers
        podczas karmienia, zaufaj mi ze to boli, do tego strasznie sie slinismile a ma
        dopiero 3 miesiace!!
    • 5_zona_grabarza Re: ssie piastki 12.04.07, 15:59
      Witam, mój synek ma 4 miesiące, do niedawna również z zapałem ssał piąstki,
      teraz Mu to mija, zabrał się za gryzienie grzechotek i gryzaczków. A smoczek
      uznaje tylko i wyłącznie na spacerze. Od niedawna ślini się też okropnie, ale
      pediatra powiedziała, że to normalne w tym wieku. Także nie ma się czym
      martwić, pozdrawiam serdeczniesmile))
    • mika_p FAQ FAQ FAQ 12.04.07, 17:21
      Następnym razem zanim zadasz pytanie, zajrzyj do wątku zlinkowanego czerwonym
      napisem u góry forum - "Najczęsciej zadawane pytania". Naprawdę wiele zmartwień
      ci odpadnie bez konieczności czekania na odpwoiedzi.
    • koza_w_rajtuzach Re: ssie piastki 12.04.07, 17:41
      Jeśli Twój syn nie chce smoczka to mu go nie dawaj. Po co? Chciałabyś, aby ktoś
      Tobie coś na siłę do buzi wkładał?
      Co do ssania piąstek to pewnie, że pozwalaj, ponieważ jest to kolejny etap
      rozwoju. Ostatnio jakiś specjalista od czegoś tam mówił w telewizji, że jest to
      dobre dla rozwoju dziecka. Jeśli maluszek będzie miał poczucie bezpieczeństwa,
      będziesz go dużo tulić, nosić, to z czasem powinien sam zrezygnować z piąstek.
      Moja córka ostatecznie z kciuka zrezygnowała jak miała 7 miesięcy. Nic na siłę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka