Dodaj do ulubionych

MARTWIE SIE!

19.05.03, 08:29
Witam wszystkich!
Moja prawie 9 m-c córeczka nie ma jeszcze żadnego ząbka-po drugie gnębi mnie
to ze sama jeszcze nie potrafi wstac z wielkim wysilkiem.Siedziec -siedzi,na
boki obraca się.Kochane jak to bylo u was?
Obserwuj wątek
    • gag10 Re: MARTWIE SIE! 19.05.03, 11:19
      Witaj i nic się nie martw, mój synek dostał pierwsze ząbki jak miał 10,5
      miesiąca - wyszły mu wtedy dwie dolne jedynki. POtem 5 miesięcy przerwy i w
      ciągu tygodnia 6 na górze. Moja stomatolog powiedział że wszystko jest OK a im
      zęby później wyjdą tym większą mają szansę się zmineralizować i są potem
      mocniejsze, tak że czekaj cierpliwie. Jeżeli chodzi o wstawanie to mój
      mały /15,5 m-ca/ zaczął wstawać koło mebli ok. 9 miesiąca ale puścił się i
      zaczął chodzić dopiero jak miał prawie 14 miesięcy. Dodam tylko, że nie
      używaliśmy chodzika i do niczego nie zmuszaliśmy synka na siłę na wszystko
      czekaliśmy tak jan nam kazał ortopeda. Dziecko samo umie zadecydować na co
      przyszła pora. Jak widzisz nie wszystkie dziecki rowzijają się książkowo więc
      niczym się nie martw i czekaj cierpliwe. Spróbuj popytać w rodzinie jak to było
      z zębami i chodzeniem u ciebie i męża, czasami takie rzeczy są genetycznie
      przekazywane. Mój mąż miał pierwsze zęby jak miał rok /teraz na nie nie
      narzeka/ i zaczął chodzić jak miał 15 m-cy więc coś w tym może jest. Pozdrawiam
    • libra.alicja Re: MARTWIE SIE! 19.05.03, 20:18
      Mojej Basi wyrżnął się pierwszy ząbek na tydzień przed pierwszymi urodzinami
      (bardzo się cieszyłam, że tak późno, bo karmiłam piersią), a chodzić zaczęła,
      jak miała 14 miesięcy (dobrze, że tak długo raczkowała, bo tak zdrowiej).
      Jesli dziecko dobrze się rozwija, to nie ma co się martwić, bo później jak już
      biega, nie ma żadnego znaczenia kiedy zaczęło chodzić.
      Chyba, że obserwujesz poważne odstępstwa od normy, że dziecko jest mało sprawne
      fizycznie, wtedy lepiej poradzić się lekarza.
    • domali Re: MARTWIE SIE! 20.05.03, 10:10
      Pierwszy ząbek mojego synka wyrósł trzy dni po pierwszych urodzinach, choć
      ślinił się od czwartego misiąca... Wstawać zaczął około 10 miesiąca, a chodzić
      jak miał rok, miesiąc i 6 dni. Każde dziecko ma swój czas!
      Pozdrawiamy, Dominika i Wiktorek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka