dotil1 25.04.07, 08:14 dziewczyny jak wyglądają testy alergiczne dla maluszków? Czy robi sie wyniki z krwi? no i w jakim wieku można je juz robić i czy są płatne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kowalikm Dołączam się do pytanie... 25.04.07, 10:09 ...a może je troszkę rozszerzę: czy testy z krwi na poszczególne alergeny u niemowlaka (mój ma ok. 11 miesięcy) są wiarygodne... Bo IgE z tego co pamiętam to tak. Czy ktoś może robił takie testy? Podejrzewam alergię wziewną u brzdąca i chciałabym się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Dołączam się do pytanie... 25.04.07, 11:04 u tak małych dzieci jedyną diagnostyką w kierunku alergii są właśnie testy z krwi. Przeprowadza się je na specjalnych panelach. Ceny sa różne - w zależności od labolatorium. Testy "z krwi" są w dużym stopniu miarodajne. Podwyższona norma Total IgE jest wskazuje na możliwość alergii jednak nie diagnozuje dokładnie alergenu. Dodatkowo podwyższona norma świadczyć może o lambliach. Aha u 11 miesięczniaków statystycznie alergia wziewna występuje niezwykle rzadko. Jest to raczej kłopot u dzieci starszych i dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Dołączam się do pytanie... 25.04.07, 11:49 Ja niestety mam alerigię, na kurz, roztocza, pleśnie (czyli przez okrągły rok)- kapie mi z nosa. Ostatnio mój brzdąc miał taki wodnisty katarek, bez żadnych dodatkowych objawów. Trwało to prawie 2 tygodnie. Wolę dmuchać na zimne, bo nie raz nasłuchałam się o zaniedbanej alergii, która przeszła u dziecka w ciężką astmę... Dzięki - robie IgE, już się dowiadywałam-są normy odpowiednie dla wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś