Dodaj do ulubionych

Dopajanie w upały- problem już jutro

28.05.07, 21:35
Dziewczęta zastanawiam się nad tym czy w takie upały dawać wodę 6 miesięcznemu
synkowi karmionemu piersią. kiedy jestem w domu to oczywiście podaje mu wtedy
pierś na żądanie, ale kiedy mały jest do 13 tylko z nianią? Mały w tym czasie
zjada jabłuszko i wypija ok 150 ml ściągnietego mleka, ale czy niania powinna
dawać mu jeszcze np. na spacerze czystą przegotowaną wodę, kiedy jest bardzo
gorąco??
Obserwuj wątek
    • elieka wodę, herbatkę dla niemowląt czy sok 28.05.07, 21:42
      przecież w tak upalne dni takiemu maluchowi również dokucza pragnienie.
      Mój pije herbatki od prawie 3 tygodnia,a soki - od 4 mca. I ma sie dobrze smile
      a w takie upały jak ostatnio wypija nawet po 3-4 butelki(czyli łącznie ok.600
      ml) herbatki/soku dziennie
    • mniemanologia Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 28.05.07, 21:44
      Karmię odciąganym mlekiem i dopajam maluszka - gdy je pierś na żądanie, to ma
      szansę się napić, ale gdy dostaje odciągnięte, to dostaje mix mleka wszystkich
      3 faz.
      • yoggi87 Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 09:14
        Koniecznie, powinnas dopajac maluszka, czy jestes w domu czy nie, w takie upaly
        picie z piersi napewno nie wystarcza.
        • agnieszka13_1975 Do yoggi87 i Mamulinek77 29.05.07, 09:37
          Co za bzdura, karmienie piersią zaspokaja wszystkie potrzeby maluszka tzn. picia
          i jedzenia. Zapoznaj się z fizjologią karmienia oraz składem pokarmu, w ówczas
          zrozumiesz, zajrzyj na fachowa stronę internetową. Natomiast dziecko autorki
          tego wątku jest już w wieku 6 m-cy tak że powinna już wprowadzać soczki
          rozcieńczone wodą. Wykarmiłam dwoje dzieci i nigdy do 5 m-ca nie dopajałam nawet
          w upały (częściej się wtedy przystawia do piersi i tyle).
          • yoggi87 Re: Do yoggi87 i Mamulinek77 29.05.07, 21:20
            G... prawda. Meczenie dziecka dla jakichs chorych zasad! Co zaszkodzi zwykla
            woda?! Dziewczyny nie meczcie dzieci, sa upaly, kazdemu chce sie pic !!! Sama
            sie napij swoim pokarmem. Wspolczuje Twojemu dziecku jesli tak kurczowo
            trzymasz sie tego co gdzies tam wyczytalas, nie masz wlasnego zdania? Wlasnej
            intuicji?
            • jakw Re: Do yoggi87 i Mamulinek77 29.05.07, 21:50
              Yoggi, mleko ludzkie to tysiące lat ewolucji. Historia ludzkości zaczęła się w
              Afryce, gdzie zimno to bywa dość rzadko. Myślisz, że tysiące lat temu
              niemowlęta pijały wodę prosto z jakiejś rzeczki czy bajorka z florą bakteryjną
              mającą się świetnie podczas gorąca? Wątpię - ludzkość przestałaby istnieć na
              samym początku. Raczej były noszone w chuście i dostawały pić z piersi na
              żądanie. Mleko jest świetnie przystosowane do żywienie i pojenia małych
              bobasów - pod warunkiem, że mama jest obok. I jest to co najwyżej męczące dla
              mamy. Więc nie twierdź, że mleko w takie upały na pewno nie wystarcza, bo to
              twierdzenie nie jest prawdziwe.
            • agnieszka13_1975 Do yoggi87 30.05.07, 09:08
              Właśnie moja intuicja podpowiadała mi by nic prócz piersi maleństwu nie podawać.
              Dziecko było spokojne, częściej przystawiałam do piersi. Jak już pisałam
              wykarmiłam dwoje dzieci w ten sposób i gdy będę miała trzecie również tak samo
              będę karmić i poić. Nigdy moje dzieci nie miały żadnych problemów zdrowotnych z
              tego powodu, tylko trzeba częściej przystawiać w upały do piersi, ale trzeba być
              cały czas z maleństwem i to jest problem dla wielu mam w szczególności tych
              które jak autorka tego wątku muszą wracać do pracy. I proszę cię nie pisz że to
              g....o prawda, bo wiele kobiet piersią poi swoje maleństwa i nie podaje żadnych
              herbatek, soczków czy wody, nawet w upał i ich maleństwa mają się bardzo dobrze.
              Także to nie jest mój wymysł czy fanaberia, wiele kobiet ma małą wiedzę o
              fizjologii i składzie własnego pokarmu i nie potrafi zrozumieć że przy karmieniu
              piersią maleństwa nie trzeba dopajać. Pozdrawiam
              • agnieszka13_1975 re: Do yoggi87 30.05.07, 10:12
                To że nie dopajałam dzieci pozwoliło mi na dłuższe karmienie piersią bo syna
                karmiłam do 10 m-ca a córke do 12 i sami się od piersi odstawili - i nie
                zakończyłam karmienia w 3 m-cu jak to się najczęściej zdarza przy dopajaniu czy
                dokarmianiu!!!, później taka mama jest zdziwiona że dziecko się samo odstawiło
                - przecież przy piersi sie musi trochę napracować a przy butelce już nie -
                dlatego też maluszek już nie chce ssać piersi.
                Jeszcze raz pozdrawiam.
    • kita_76 Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 09:18
      Mi sie wydaje ze powinno sie cos jeszcze dawac do picia nawet gdy sie karmi
      piersia, przeciez nie zrobi sie tym dziecku krzywdy, wkurza mnie ta nagonka -
      nie dopajac, zreszta tu nie chodzi o to ze kategorycznie nie wolno, tylko o to
      ze ogolnie przy karmieniu piersia nie ma takiej potrzeby, ale wedlug mnie w
      takie upaly potrzeba jak najbardziej, ja bym bardzo chciala zeby moja mala cos
      raczyla wypic, ale ona niestety nic poza piersia nie chce i jest problemsad
      pzdr
      • 5_monika Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 09:21
        ja nie dopajałam, ale byłam cały czas z dzieckiem.Skoro Ty wychodzisz i
        zostawiasz odciągniete mleko , to dziecku trzeba coś podać do picia , bo to
        mleko może nie zaspokoic pragnienia.
        pzdr
    • maajkuska Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 09:53
      byłam u pediatry, poniewąz mój synek bardzo ostatnio marudził i denerwował się.
      Chciałam sprawdzić czy przypadkiem coś go nie boli. Jest zdrowy jak ryba!
      Jednak pani doktor kazała dopajać małego, bo w takie upały dziecko traci bardzo
      dużo wody. Bałam się tego robić, bo jest malutki (urodził się z niską masa
      urodzeniową). Wydawało mi się, że przez poprzez dopajanie będę go oszukiwać i
      nie będzie pił z piersi.Okazało się, że tak nie jest. Podaję soczki, herbatki,
      a mój mały rzeczywście się uspokoił. Ponoć niemowlęta często goroczkują jak nie
      mają dostatecznej ilości płynów!

src="fotoforum.gazeta.pl/photo/4/bd/rb/bkgi/iZdRdCRntvxCcD0wyX.jpg"
      alt="IMGP6217" title="IMGP6217" /></a>
      • anulkas86 Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 16:56
        Dopajałam i to nie długo po urodzeniu, bez względu na to czy karmiłam piersią
        czy już butlą. Nie zaszkodziło mu to, prawidłowo przybierał na wadze. Dawałam
        herbatkę Bobofen, albo rumiankową Hippa. Położna kazała mi go dopajać, ponieważ
        urodził siew maju i nie długo zrobiły się upały. Powiedziała że może dostawać
        nawet zwykłą herbatę, ale taką bardzo lekką, byle by pił dużo.
    • jakw Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 29.05.07, 21:08
      Moja młodsza majowa panna na samej piersi przeżyła długie upalne lato 2 lata
      temu. Ale miała mnie cały czas pod ręką. Ale że Ciebie nie będzie, a w takie
      upały należy często pić, bezpieczniej będzie zaproponować małemu do picia
      choćby wodę (imho lepsza będzie niż soczki, zwłaszcza te przecierowe).
      • mama_filipa1 Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 30.05.07, 10:04
        Też urodziłam w maju i dobrze pamiętam tamte upały, położna wręcz kazała mi
        dopajać małego glukozą.
        • marta_st1 Od 6 m-ca powinno się dopajać dzieci karmione 30.05.07, 11:01
          piersią. A w upały bezwzględnie!
    • fka1 Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 30.05.07, 11:20
      Polecam lekture

www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_prawdy_i_mity.php
    • bjoork Re: Dopajanie w upały- problem już jutro 30.05.07, 11:24
      ja podaję picie
      herbatki,soczki,napoje,nektary i wodę
      niekiedy rozcieńczam te bradziej słodkie
      mój synek ma 7miesięcy i też jeste na piersismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka