oli77 07.07.07, 21:34 Kiedy Wasze maleństwa pierwszy raz dostały smoczka? Czy zaczęły lepiej spać, łatwiej usypiać? Czy są spokojniejsze? Czy warto było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasienka_84 Re: Kiedy dostały smoczka? 07.07.07, 21:39 jak dziecko jest na piersi to nie zaleca się podania smoczka przed skończenie 6 tygodnia, gdyż mogą one zaburzyć odruch ssania u malca... ja próbowałam dać koło miesiąca po urodzeniu,ale nie chciał wcale, teraz ma 4 miesiące 6 smoczków i dalej nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Kiedy dostały ...? 07.07.07, 21:40 Chyba zrobiłam byka, ale już sama nie wiem dostały smoczka - smoczek? Wiecie zresztą o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka11333 Re: Kiedy dostały ...? 07.07.07, 21:47 Moja Lila załapała smoczka od razu, pomagał jej usnąć, ale tak sie w nim rozsmakowała ze szybko chciała sobie nim zastąpić cycusia, przestała ładnie przybierać, wiec musielismy jej bardzo ograniczyc Dydka, teraz ma go na spacerach i wieczorem na zaśnięcie i jest git. Smoczek fajna rzecz ale w granicach rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
elise1 Re: Kiedy dostały ...? 08.07.07, 13:02 nasza mała ma smoczek odkąd skończyła 2 miesiące,uspokoił ja i pomógł zasnąc,choć teraz ma 5 miesięcy i czasami jak jej wypadnie przy zasypianiu to jest koszmar,ryk przebudzenia.polecam w granicach rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:07 U nas smoczek pomógł na chwilę. Potem tylko był problem jak wypadał podczas snu. Fajnie by było wcale nie przyzwyczajać jeśli nie ma konieczności - to nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 17:26 Hej ja podałam w 6 dniu, tuż po wyjściu ze szpitala. Przez 2,5 godziny ssała moją pierś (to jedną to drugą) i nie wytrzymałam. Teraz córcia ma 8 tygodni. Nie ma w ogóle problemu ze ssaniem z piersi przez smoczka, ssie mocno i ładnie, najada się szybko i przybiera ok 200 g co tydzień, więc jest ok. Smoczka używa tylko tuż przed zaśnięciem na jakieś 10 minut, jak się bawi to pluje smokiem i go nie chce. Przy zasypianiu jest rzeczywiście problem jak napisała limmar, jak jej wypada, to stęka i się budzi... Teraz uczę ją zasypiać bez smoczka i nie jest najgorzej, ale w takich chwilach (jak się budzi przy wypadaniu), to żałuję, że jej go kiedykolwiek dałam, no ale chyba lepiej to, niż jakby miała mi godzinami wisieć przy piersi. donna28 Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:42 dostala smoka jak dostala butle czyli ok 3 msc, probowalismy wczesniej ale nie chciala zasypia od tego czasu zawsze sama, smoczek ja uspokaja, ale dostaje go tylko do zasypiania mala ma 7msc, teraz wiem ze bylo warto, ale co bedzie za pol roku, rok, nie wiem pewnie wtedy powiem ze moze nie warto, bo nie bedzie chciala sie odzwyczaic, zobaczymy, narazie mam luzik, smok ratuje mnie i moja corke Odpowiedz Link Zgłoś
nikita0 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:57 Mój dostał w 3 dobie życia, bo płakał. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:58 moja plakala pierwsze dobre 2 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 14:04 Dostał w 3 dobie. Zrezygnował sam w wieku 9 m-cy. Było warto, bo to bardzo dobry uspokajacz. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 18:22 Moją córkę urodziłam przez cesarskie cięcie i przez pierwsze dni w szpitalu nie pokazywano mi jej (tak u nas w szpitalu już jest) ((. Kiedy się doczłapywałam jakoś na jej salę, to za każdym razem biedactwo leżało z wypchaną buzią smoczkiem. Tak było mi jej szkoda, że jest daleko ode mnie, że zapychają jej buzię smoczkiem, aby tylko siedziała cicho, że gdy dostała się w moje ręce nigdy smoka nie dostała. Tylko pierś. Wolałam ją nosić, przytulać, dawać "cycę" niż uciszać smoczkiem. I uważam, że tak jest dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
pati44 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 18:32 podaliśy po raz pierwszy w drugiej dobie. mała miała strasznei silny odruch ssania. Smoczek niczego nie zaburzył, przybierała zawsze dobrze i ładnie jadła. Teraz ma 7 miesięcy i smoczek potrzebny jest jej wyłącznie do zasypiania. Ja go sobie chwalę ) Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 19:50 wogole ! Zakladalam wychowywanie bez smoczka, ale mialam kupione dwa modele w razie czego. Naszczescie moje dziecko od poczatku nietolerowalo smoczka Maly mial odruchy wymiotne na sam widok ... takze z moim synem problem sam sie rozwiazal Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek_y Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 21:25 Moj dostal smoczka w drugiej dobie, bo caly czas wisial na cycku i doradca laktacyjny w szpitalu mi to doradzil. Rewelacyjnie pomoglo. Teraz ma 9 miesiecy i ciagnie smoka tylko czasami jak zasypia (nie zawsze) i jak tylko usnie, to od razu go wypluwa. Poza tym nie uzywa go w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:00 moja jeszcze w szpitalu... po porodzie. No i przestała płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13_1975 Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:14 Jak córka miała 3 m-ce i zaczęła namiętnie ssać kciuk, w ówczas pediatra powiedziała by sprobować dać smoczek i rzeczywiście córcia dwa razy cmoknęła i zasnęła - widach bardzo go potrzebowała ), Powiem szczerze że chciałam córcię wychować bez smoka tak jak syna ale widocznie jej potrzeba ssania była ogromna. Obydwoje karmiłam piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek832 Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:22 Ja dalam smoczek juz w szpitalu. W nocy corcia chciala spac tylko z cycusiem w buzce, jak jej zabieralam to sie budzila. Dalam smoczek i bylo po klopocie. Ssala i ssie do tej pory bez problemu (ma 5 m-cy). Terz zasypia ze smoczkiem, ale jak sie jej znodzi go ssac to go po prostu wypluwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzadiabelek Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:25 moja dostala jak skonczyla 2 misiace jest karmona cycem ,chciala non stop ssac Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Zaczęła ssać gdy kończyła 7 miesięcy! 10.07.07, 15:10 Daję jej tylko do spania. Czasem uśnie bez. Odpowiedz Link Zgłoś