Dodaj do ulubionych

Kiedy dostały smoczka?

07.07.07, 21:34
Kiedy Wasze maleństwa pierwszy raz dostały smoczka? Czy zaczęły lepiej spać,
łatwiej usypiać? Czy są spokojniejsze? Czy warto było?
Obserwuj wątek
    • kasienka_84 Re: Kiedy dostały smoczka? 07.07.07, 21:39
      jak dziecko jest na piersi to nie zaleca się podania smoczka przed skończenie 6
      tygodnia, gdyż mogą one zaburzyć odruch ssania u malca...
      ja próbowałam dać koło miesiąca po urodzeniu,ale nie chciał wcale, teraz ma 4
      miesiące 6 smoczków i dalej nie chce...
    • oli77 Re: Kiedy dostały ...? 07.07.07, 21:40
      Chyba zrobiłam byka, ale już sama nie wiem dostały smoczka - smoczek?
      Wiecie zresztą o co chodzi...
      • lilka11333 Re: Kiedy dostały ...? 07.07.07, 21:47
        Moja Lila załapała smoczka od razu, pomagał jej usnąć, ale tak sie w nim
        rozsmakowała ze szybko chciała sobie nim zastąpić cycusiasad, przestała ładnie
        przybierać, wiec musielismy jej bardzo ograniczyc Dydka, teraz ma go na
        spacerach i wieczorem na zaśnięcie i jest git. Smoczek fajna rzecz ale w
        granicach rozsądku
        • elise1 Re: Kiedy dostały ...? 08.07.07, 13:02
          nasza mała ma smoczek odkąd skończyła 2 miesiące,uspokoił ja i pomógł
          zasnąc,choć teraz ma 5 miesięcy i czasami jak jej wypadnie przy zasypianiu to
          jest koszmar,ryk przebudzenia.polecam w granicach rozsądku
    • kiniamum Re: Kiedy dostały smoczka? 07.07.07, 21:48
      w szpitalu,warto bylo smile
    • limmar Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:07
      U nas smoczek pomógł na chwilę. Potem tylko był problem jak wypadał podczas snu.
      Fajnie by było wcale nie przyzwyczajać jeśli nie ma konieczności - to nie warto.
      • donna28 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 17:26
        Hej
        ja podałam w 6 dniu, tuż po wyjściu ze szpitala. Przez 2,5 godziny ssała moją
        pierś (to jedną to drugą) i nie wytrzymałam.
        Teraz córcia ma 8 tygodni. Nie ma w ogóle problemu ze ssaniem z piersi przez
        smoczka, ssie mocno i ładnie, najada się szybko i przybiera ok 200 g co tydzień,
        więc jest ok.
        Smoczka używa tylko tuż przed zaśnięciem na jakieś 10 minut, jak się bawi to
        pluje smokiem i go nie chce. Przy zasypianiu jest rzeczywiście problem jak
        napisała limmar, jak jej wypada, to stęka i się budzi... Teraz uczę ją zasypiać
        bez smoczka i nie jest najgorzej, ale w takich chwilach (jak się budzi przy
        wypadaniu), to żałuję, że jej go kiedykolwiek dałam, no ale chyba lepiej to, niż
        jakby miała mi godzinami wisieć przy piersi.
        donna28
    • monikaa13 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:42
      dostala smoka jak dostala butle czyli ok 3 msc, probowalismy wczesniej ale nie
      chciala
      zasypia od tego czasu zawsze sama, smoczek ja uspokaja, ale dostaje go tylko do
      zasypiania
      mala ma 7msc, teraz wiem ze bylo warto, ale co bedzie za pol roku, rok, nie
      wiem pewnie wtedy powiem ze moze nie warto, bo nie bedzie chciala sie
      odzwyczaic, zobaczymy, narazie mam luzik, smok ratuje mnie i moja corke
    • nikita0 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:57
      Mój dostał w 3 dobie życia, bo płakał.
      • monikaa13 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 13:58
        moja plakala pierwsze dobre 2 miesiace
    • mw144 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 14:04
      Dostał w 3 dobie. Zrezygnował sam w wieku 9 m-cy. Było warto, bo to bardzo dobry uspokajacz.
    • koza_w_rajtuzach Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 18:22
      Moją córkę urodziłam przez cesarskie cięcie i przez pierwsze dni w szpitalu nie
      pokazywano mi jej (tak u nas w szpitalu już jest) sad((. Kiedy się doczłapywałam
      jakoś na jej salę, to za każdym razem biedactwo leżało z wypchaną buzią
      smoczkiem. Tak było mi jej szkoda, że jest daleko ode mnie, że zapychają jej
      buzię smoczkiem, aby tylko siedziała cicho, że gdy dostała się w moje ręce
      nigdy smoka nie dostała. Tylko pierś. Wolałam ją nosić, przytulać, dawać "cycę"
      niż uciszać smoczkiem.
      I uważam, że tak jest dobrze smile.
    • pati44 Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 18:32
      podaliśy po raz pierwszy w drugiej dobie. mała miała strasznei silny odruch
      ssania. Smoczek niczego nie zaburzył, przybierała zawsze dobrze i ładnie jadła.
      Teraz ma 7 miesięcy i smoczek potrzebny jest jej wyłącznie do zasypiania. Ja go
      sobie chwalę smile)
      • 24lena Re: Kiedy dostały smoczka? 08.07.07, 19:50
        wogole !
        Zakladalam wychowywanie bez smoczka,
        ale wink mialam kupione dwa modele w razie czego.
        Naszczescie moje dziecko od poczatku nietolerowalo smoczka smile
        Maly mial odruchy wymiotne na sam widok ... takze z moim synem problem sam sie
        rozwiazal smile
    • asiulek_y Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 21:25
      Moj dostal smoczka w drugiej dobie, bo caly czas wisial na cycku i doradca
      laktacyjny w szpitalu mi to doradzil. Rewelacyjnie pomoglo. Teraz ma 9 miesiecy
      i ciagnie smoka tylko czasami jak zasypia (nie zawsze) i jak tylko usnie, to od
      razu go wypluwa. Poza tym nie uzywa go w ogole.
    • noovaa Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:00
      moja jeszcze w szpitalu... po porodzie. No i przestała płakać.
      • agnieszka13_1975 Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:14
        Jak córka miała 3 m-ce i zaczęła namiętnie ssać kciuk, w ówczas pediatra
        powiedziała by sprobować dać smoczek i rzeczywiście córcia dwa razy cmoknęła i
        zasnęła - widach bardzo go potrzebowała smile), Powiem szczerze że chciałam córcię
        wychować bez smoka tak jak syna ale widocznie jej potrzeba ssania była ogromna.
        Obydwoje karmiłam piersią.
    • kasiek832 Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:22
      Ja dalam smoczek juz w szpitalu. W nocy corcia chciala spac tylko z cycusiem w
      buzce, jak jej zabieralam to sie budzila. Dalam smoczek i bylo po klopocie.
      Ssala i ssie do tej pory bez problemu (ma 5 m-cy). Terz zasypia ze smoczkiem,
      ale jak sie jej znodzi go ssac to go po prostu wypluwa.
    • zuzadiabelek Re: Kiedy dostały smoczka? 09.07.07, 22:25
      moja dostala jak skonczyla 2 misiace jest karmona cycem ,chciala non stop ssac
    • zebra12 Zaczęła ssać gdy kończyła 7 miesięcy! 10.07.07, 15:10
      Daję jej tylko do spania. Czasem uśnie bez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka