aniigoo 08.07.07, 18:37 czy mam mu na to pozwolic dodam ze ma problemy z przewracaniem sie na boki i brzuch Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaslon Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 18:46 To w jaki sposób sam siada? Masz na myśli- podciąga się trzymając czegoś, a może siada z pozycji siadu podpartego? Prawidłowe siadanie dziecka wygląda w następujący sposób: z czworaków sadza pupę pojednej ze stron łydek i odkleja ręce od podłogi, dalej już tylko wystarczy przełożyc nogi do przodu. Drugi prawidłowy sposób siadania jest z pozycji leżenia na plecach. Dziecko robi zamach jedną ręką w kierunku przeciwnego biodra, a druga ręką wspiera się na łokciu. Takie wstawanie zazwyczaj wymaga pomocy drugiej osoby (u niemowlaka agaslon fizjoterapia.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aniigoo Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 18:53 np w wózku sam siada bez pomocy i z pozycji półleżącej czy moge go ju sadzac opartego o poduszki bardzo sie złosci gdy mu niepozwalam Odpowiedz Link Zgłoś
agaslon Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 19:52 lepiej nie sadzać. Sadzanie dziecka które nie umie się przewracać, powoduje że później osiąga ono zdolność do samodzielnego siedzenia bez podpierania. Obracanie się z pleców na brzuch i odwrotnie, wykształca mięśnie biegnące po skosie tułowia będące odpowiedzialne za reakcje równoważne, nie tylko w siedzeniu, ale potem także w staniu, w czasie chodzenia i biegania. Żeby nie słuchać jęków dziecka, lepiej nie prowokować go do podciągania. Kładź dziecko na płaskim podłożu. Jeśli położysz mu 2 - 3 zabawki tak by były prawie w zasięgu ręki szybko opanuje obroty agaslon fizjoterapia.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 20:10 W żadnym wypadku nie sadzaj. Z pozycji półleżącej to nie jest normalne siadanie. Tym bardziej jeśli musisz go opierać o poduszki. Nie spiesz się tak, samo musi się nauczyć siadać z pozycji leżącej i dopiero wtedy jest dojrzałe do tego, żeby siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
allus Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 20:25 Oj tam! Ja swojej niuni pozwalałam siadać z pozycji półleżącej, bo się wściekała: nie chciała zupełnie leżeć i nasze spacery były koszmarem i nic się złego nie dzieje. I zanim skończyła sześć miesięcy to zaczeła sama siadać z pozycji leżącej, wstawać w łóżeczku, trzymając się za szczebelki, i raczkowac po całym mieszkaniu. Co prawda nie miąła problemu z przewracaniem się na brzuch i z powrotem: zaczeła to robić jak miała dwa i pół miesiąca. Pozdr. Alla Odpowiedz Link Zgłoś
agaslon Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 20:36 No właśnie, przekręcała się.... Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: skonczone 4 miesiace-sam siada 08.07.07, 21:06 Moje dziecko za kilka dni skończy 4 miesiące, a już od jakiegoś czasu podciąga do góry głowę i plecy z pozycji półleżącej (np. jak trzymam go na kolanach albo na rękach). Ale siadaniem bym tego nie nazwała, bo nie potrafi się utrzymać w pozycji siedzącej, chwieje się na boki i zaraz się przewraca. Wiele dzieci w tym wieku tak robi. Myślę, że takich "ćwiczeń" mu nie zabronisz, ale na sadzanie z podparciem jest za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś