magdasiemka 26.08.07, 09:26 Julek urodził się spory - 4100 g. Teraz ma prawie 4 miesiące i czytałam, że powinien podwoić już swoją wagę urodzeniowa. Tymczasem waży 7 kg. Czy coś jest nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma15 Re: Podwajanie wagi urodzeniowej 26.08.07, 09:45 teoretycznie powinien w wieku pół roku podwoić a mając rok potroić wagę urodzeniową,więc śpij spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
magdasiemka Re: Podwajanie wagi urodzeniowej 26.08.07, 10:58 jejku, dzięki wielkie. już się bałam. jednak nie trzeba slepo wierzyć w to, co piszą w gazetach i internecie Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Podwajanie wagi urodzeniowej 26.08.07, 11:26 Podwojenie wagi urodzeniowej na pół roku, a potrojenie na rok, to dość stara miara, z czasów, kiedy nie prowadzono jeszcze szerokich badan statystycznych i nie było siatek centylowych. Poza tym, dla dużego dziecka takie mnozenie wygląda inaczej niż dla drobnego. Twój syn urodził się z wagą mojej córki i przybral tyle ile przybrał, to juz dawno miałby podwojenie na koncie. A przeciez sredni miesieczny przybór, czyli nieco ponad 800, byłby taki sam - i absolutnie doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
magdasiemka Do: mika_p 26.08.07, 11:57 Przeczytałam Twoją odpowiedź chyba 100 razy, ale nic z niej nie kapuję...Mogłabyś jakoś inaczej ująć to w słowa? No nie rozumiem co miałaś na myśli po prostu))) Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Do: mika_p 26.08.07, 12:59 Moja córka w wieku twojego syna ważyła 6400, a podwojenie wagi urodzeniowej miała dawno za sobą. Po prostu kurczak mi się urodził Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_maruda Re: Julek podwoil 26.08.07, 12:32 Moja córka urodziła się jako 4700 gr niemowlak. Dzięki Bogu wagę podwoiła dopiero w okolicach roku, a potroiła mniej więcej po skończeniu 2 lat. A i tak jest większa od większości swoich rówieśników. Dodam, że nie ograniczałam jej jedzenia, karmiłam na żądanie Odpowiedz Link Zgłoś
karina_b81 Re: Podwajanie wagi urodzeniowej 26.08.07, 21:35 Witam Moj synus podwoil wage urodzeniowa pod koniec czwartego miesiaca (w dzien ukonczenia 5 miesiecy wazyl 7 kg a przy urodzeniu 3.400 kg) lekarz stwierdzil ze wazy akurat ani za duzo ani za malo jest akurat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś