Dodaj do ulubionych

jak przespac noc

07.11.07, 18:08
czesc, nie mam polskich liter, wybaczcie

Czy ktoras z Was slyszala moze, a moze nawet skorzystala z porad z ksiazki
niemieckich autorow, o tym ze kazde dziecko mozna nauczyc spac cala noc.
(Jedes Kind kann schlafen lernen). Ja ja czytam i sie troche wacham nad
wprowadzeniem tego proponowanego tam programu. Jesli ktos ma jakies
doswiadczenia w sprawie przyuczania do nocnych przespian to prosze o zdania i
porady
dziekuje
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: jak przespac noc 07.11.07, 18:20
      Wrzuć w wyszukiwarkę "uśnij wreszcie" - albo nawet popatrz po pierwszej stronie,
      ejst mnóstwo wątków na ten temat. Staraj się czytać te, w których matki opisują
      na świeżo wrażenia, a nie te pisane z perspektywy miesięcy.

Osobiście ejstem przeciw.
    • wiola73 Re: jak przespac noc 07.11.07, 20:44
      Witam,ja jeszcze przed porodem postanowiłam, że będę uczyła maleństwo samodzielnego zasypiania i spania w łóżeczku, nie wiem jaką metodę stosowałam, karmienie na godziny,spanie zawsze o tych samych porach,wyciszanie maleństwa,kładłam do łóżeczka i chociaż miko ryczał jak opętany to ja nie brałam go na ręce, podawałam smoczek, głaskałam, otulałam pieluszką(czasami trwało to i poł nocy ale ja jestem bardzo uparta), jeżeli darł sie bardzo mocno, na krótko na rece ale nigdy nie pozwalałam mu na nich usnąć,bardzo pomagała karuzela,miałam taką na pilota więc nie musiałam wstawać żeby ją właczyć.Bardzo cięzko było przez 2 pierwsze tygodnie,potem powoli miko załapał i jak miał 2 miesiące przesypiał całe noce do godz.6,30 rano(karmiłam go przez sen ok.22 i 5 rano), w związku z tym że sam nie budził się na nocne karmienie szybko z tego zrezygnowaliśmy(ok 6 miesiąca).Z perspektywy czasu stwierdzam, że warto było się pomęczyć, Mikołaj ma dwa latka ze spanie od wieku noworodkowego zadnych problemów, sam prosi żeby go połozyć,zgasić swiatło i zamknąc drzwi od pokoju.
    • asiekok Re: jak przespac noc 07.11.07, 21:06
      Ksiazki nie czytalam, ale moje dziecko przesypia prawie zawsze noc. Moge wiec
      napisac co my robimy.
      Maly ma 9 miesiecy. Od malenkiego nigdy go nie lulalam, nie usypialam. Na
      poczatku to zasypial w czasie jedzenia, ale potem juz nie. Najwazniejszy jest
      rytual wieczorny. O tej samej porze mycie, potem mleko i zanosze go do lozeczka,
      cos mu opowiadam, najczesciej modlitwe dla dzieci, mowie mu dobranoc i takie
      tam, zycze spokojnej nocy i odkladam do lozeczka, gasze lampke i wychodze.
      Na poczatku bylo ciezko, bo czesto jak sie go zostawilo to plakal. Wiec po kilku
      minutach jak sie nie uspokoil to szlam do niego, bralam na rece chwile jeszcze
      sie poprzytulalismy i odkladalam spowrotem. Przewaznie dzialalo i maly zasypial.
      Teraz wlasciwie nie mam problemow. Maly sie usmiecha i ja wychodze, a on sobie
      sam zasypia.
      Zawsze zakladam mu spiworek. Nie rozkopie sie i spi spokojniej.
      Podobnie w dzien. Sciagam mu spodenki i zakladam spiworek, mowie dobranoc,
      zaslaniam okno i idzie spac.
      • mama.agussa Re: jak przespac noc 08.11.07, 01:07
        No to szczerze Ci zazdroszcze ,moja corka pierwsze 4 miesiace nie spala wcale
        noca taraz gdy ma 11 miesiecy codziennie sie nadal budzi kilkanascie razy w nocy
        ... mam dalej wymieniac ? Pozdrawiam serdecznie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka