mechanik77 28.11.07, 16:19 Od kiedy wprowadziłyście swoim dzieciom nocnik, moja córka ma juz 7 miesięcy i zastanawiam sie kiedy ja sadzać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia_wawa1 Re: nocnik 28.11.07, 16:40 Ostatnio oglądałam program mamo to ja i lekarz zalecał sadzanie dziecka od 10 mc .Dziecko wtedy jest zafascynowane siadaniem i przyzwyczaja się do nocnika chociaż sygnalizuje swoje potrzeby trochę później. Mama Weroniki Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: nocnik 28.11.07, 16:46 Dużo było tematów o nocniku. Większość osób pisała, że dziecko powinno być przyzwyczajane do nocnika w wieku 1,5 lub 2 lat. Dla mnie to bzdura. Mojego syna sadzałam jak miał 9 miesięcy (zaczełabym szybciej, ale późno zaczął siedzieć). Teraz ma 11 miesięcy, wie że rano po wstaniu musi usiąść na nocnik i zrobić siusiu, tak jest po każdej drzemce. Nie raz sam sygnalizuje że chce na nocnik idąc na czworaka do niego albo przynosząc go mi. Wtedy wiem, że mam go posadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka11333 Re: nocnik 28.11.07, 19:44 Zgadzam sie, ja zaczęłam sadzać jak córka miała 6 mies. wtedy stabilnie siedziała, teraz ma 10,5 i nie ma problemu z siadaniem na niego, ani siusianiem Odpowiedz Link Zgłoś
znaniec1 Re: nocnik 28.11.07, 20:00 nie na tym moim zdaniem to polega, jesli dziecko jest gotowe, a mam tu na mysli swiadomość, że chce się mu siusiu i ono to kojarzy i jest w stanie poczekać aż sie je wysadzi, a nie poprostu zalatwia swoja potrzebę natychmiast, to akcja "nocnikowanie" może sie udac wczesnie, ale wiekszośc dzieci dochodzi do takiego punktu pomiedzy 1,5 a 2 rokiem zycia. natomiast samo sadzanie na nocnik to co innego, dla zabawy, dla wypróbowania czy sie spodoba mozna jak zacznie juz siedzieć, ale mnie sie to wydaje bez sensu. mój 2 letni syn usiadł z 5 razy jak mial 10 miesiecy, udało mu sie zrobic siusiu bo akurat leciała woda do wanny, ale to koniec. na wiosnę gdy mial 1,5 roku i zrobiło sie ciepło zdjęlismy mu pieluchę i tak juz zostało, nie mielismy z tym zadnego problemu, po tygodniu nie nosił pieluchy już w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.k81 Re: nocnik 28.11.07, 21:52 Synek ma 8,5 miesiąca. Na nocnik zaczelam go sadzac jakis miesiac temu. Jak usiadzie to zawsze cos zrobi, jak nic nie chce to sie wypina i na sile go nie trzymam. Lubi te male posiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: nocnik 28.11.07, 23:20 A, to zalezy do twoich celów. Jesli twoim celem jest łapanie siuśków i satysfakcja, ze sadzasz dziecko na nocnik i prawie zawsze coś się trafi, to moment jest dowolny. Jesli twoim celem jest samodzielne dziecko, które zasygnalizuje potrzebę, powstrzyma się z siusianiem na czas rozbierania i sadzania itd - to najwcześniej za rok. Dzieci zazwyczaj zaczynają kontrolowac zwieracze w czwartym półroczu życia. Wcześniej to sukcesy rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mks2606 Re: nocnik 29.11.07, 08:36 Zaczęłam sadzać córkę jak miała skończyła 7 m-cy. Od początku chętnie siedziała. Teraz ma 9,5 miesiąca sadzam ją, co godzinkę i za każdym razem coś zrobi tak jakby rozumiała, że nocnik do tego służy. Czasami nawet się napina żeby tylko coś wydusić. Rzadko się teraz zdarza żeby zrobiła coś w pieluszkę (nawet w nocy). Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: nocnik 29.11.07, 16:59 > sadzam ją, co godzinkę Niezła zabawa, co? )) Odpowiedz Link Zgłoś