Dodaj do ulubionych

mam problem...

23.01.08, 18:40
moja córka ma 10 dni, od mniej więcej 2 dni ma łuszczącą się skórę na dłoniach, stópkach i brzuszku... wszystko od nóżki się zaczęło, wyglądało tak, jakby się zadrapała sama, ale potem druga stópka się taka sama zrobiła, i teraz rączki i brzuszek...buuuu..... a ja nie wiem co to jest i jak to leczyć? czym smarować? posmarowałam wczoraj i dziś po kąpieli Sudokremem, ale nie pomogło ani trochę... teraz trochę późno, żeby dzownić do poradni, ale może coś Wy mi poradzicie, żebym do jutra jakoś z nerwów nie umarła...
Obserwuj wątek
    • driadea Re: mam problem... 23.01.08, 18:45
      To zupełnie normalne, każdy noworodek się łuszczy - zrzuca naskórek
      "nasiąknięty" mazią płodową. Nie martw się, to minie smile
      • mamalesia2 Re: mam problem... 23.01.08, 18:50
        po kąpieli posmaruj ja oliwką - ładnie wtedy naskórek się będzie złuszczał i szyciej to się skończy. A sudokremu nie polecam - linomag, bepanten tormentiol - ja tych rzeczy urzywam i się sprawdzająnajlepiej
        • driadea Re: mam problem... 23.01.08, 19:28
          Tormentiol jest ministerialnie (ustawa Ministra Zdrowia z 12 czerwca 2002 roku)
          zakazany poniżej 3 roku życia z uwagi na zawartość kwasu borowego. Można kupić
          nietoksyczny odpowiednik, np. Tormazol
          • gku25 Re: mam problem... 23.01.08, 20:01
            W szpitalach chyba o tym jeszcze nie wiedzą. Nawet jedna pielęgniarka mnie
            skrzyczała, że po co używam takiego drogiego Sudocremu, skoro oni mają lepszy (i
            tańszy) Tormentiolsmile A do autorki wątku - ja używałam Alantanu i Bepanthenu do
            nawilżania złuszczającej się skórki mojego noworodka.
            • driadea Re: mam problem... 23.01.08, 20:20
              To nie jest śmieszne, że personel medyczny jest niedouczony, niekompetentny i
              łamie podstawową zasadę "po pierwsze nie szkodzić"!
              Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i
              nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze
              fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych
              dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas
              borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do
              ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii
              Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce
              :
              www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2002/020934s/020934s2
              Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść
              "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie
              należy stosować u dzieci do 11 r.ż.!).
    • nancy.boy Re: mam problem... 23.01.08, 18:47
      Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, odwiedź lekarza pediatrę.
      • mamalesia2 Re: mam problem... 23.01.08, 18:51
        używam sorry, matko napisałam urzywam wstyd
    • renia.w.2 Re: mam problem... 23.01.08, 18:52
      dziecko jest malenkie to zupelnie normalne,wazna jest teraz pielegnacja skory
      dziecka,poprostu smaruj dziecko oliwka po kapieli i niedlugo bedzie piekna
      pozdrawiam
    • mad_die dzięki :) 23.01.08, 20:41
      będę smarować, a tak dla pewności zadzwonię jutro do położnej.

pozdrawiam!
      • gosia_hh Re: dzięki :) 24.01.08, 11:23
        mad_die moje corka tez tak miala po paru dniach samo zejdzie samruj
        oliwka ale nie za duzo np.jak bedziesz raczki smarowac to uwazaj
        zeby w oczka nie tarla..
        • mad_die gosia 24.01.08, 13:59
          a jakiej oliwki używasz? zwitsala będzie dobra?
    • mama.malenstwa Re: mam problem... 23.01.08, 21:12
      U mojej córki też łuszczyła się skóra na nóżce, smarowałam ciekłą
      parafiną i po dwóch dniach piękna skóra.
    • adzia_p Re: mam problem... 23.01.08, 21:55
      mojej corze tez schodziła skórka.specjalnie niczym nie smarowałam (poza kapielą
      z dodatkiem oilatum)-pediatra kazała poczekać i tak sie stało. jesli chodzi o
      tormentiol-moja cora miała zmacerowana skórę (łuszczenie skórki,jakby
      "odparzenie") pod paszkami i miedyz udkami-polecono nam stosowac tormentiol.to
      były pierwsze dni jej zycia,polecała doswiadczona pediatra; masc pomogła.
      uwazam,ze przy takich maluszkach trzeba uzywac jak najmniej kosmetykow-jeszcze
      przyjdzie czas na kremy,balsamy itp smile
      jesli masz watpliwosci,powinnas poradzic sie takze pediatry.
      pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka