ulunia78 01.02.08, 07:52 córka ma 11 miesiecy, chciałabym zacząć odzwyczajać ja od smoczka, czy znacie jakieś sprawdzobe metody, poradźcie coś! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juleczka1980 Re: smoczek 01.02.08, 08:04 U takiego małego dziecka chyba nic innego nie wchodzi w grę jak po prostu zabrać i tyle... Moja siostra oduczała córcię od smoka jak ta miała 2,5 roku i obcięła gumkę nożyczkami i powiedziała, że robaki jedzą smoczek i trzeba go wyrzucić... 2 dni i po kłopocie . Odpowiedz Link Zgłoś
madz-ia80 Re: smoczek 01.02.08, 09:25 Ostatnio przeczytałam wysztkie posty w "ulubione wątki" i tak jak poprzedniczka powiedziała. U takiego małego dziecka nie ma co stosować tycz wszystkich metod z ucinaniem, dziurawieniem, wsadzaniem do kawy, bo nie zrozumie. Moja córeczka ma 5 miesięcy i jestem chora jak ją widzę ze smokiem - ma takie ładne usteczka, których przez tego smoka wogóle nie widac hihihih. A na serio to wiem, że dzieki niemu mam przespanych kilkadziesiąt nocy jak była mniejsza. Ale z jej zapałem do ssania nie widzę na razie sposobu. Mąz po oglądnieciu super niani stwierdził, że nie mam co się martwić, zrobimy przyjęcie pożegnalne albo wynajmiemy wróżkę smoczkową i będzie po kłopocie. Ale on wogóle to taki bez problemowy jest i śmieje sie ze mnie że ja już martwię się nawet tym czy ją na studia przyjmą DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mpjlycha Re: smoczek 01.02.08, 21:55 Nie ma co sie zastanawiać poprostu schować smoczek i tyle. My tak oduczyliśmy naszego syna jak miał 12 miesiecy.Przygotowałam sie ze jak mu nie dam smoczka do usypiania to bedzie płacz a tu sie okazało ze zasnał bez niego i to bez płaczu dalej poszło jużłatwo. Teraz mam półroczne bliźniaki i troche sie onie martwie.Na razie ograniczma smoczek tylko do spania i około roku bede walczyć też z nimi. Podobno w tym wieku jest jeszcze łato sie go pozbyć. Ze starszym sie sprawdził zobaczymy jak z maluchami. Odpowiedz Link Zgłoś