emonik 02.03.08, 23:12 Bo ja przyznam szczerze, że nie daję... Córka (2m-ce) ma odruch wymiotny po tej witaminie. Dawałam jej przez 2 tyg. i dałam sobie spokój. Podaję tylko vit d3. A Wy dajecie? --- Monika - mama Inki i Bianki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edit38 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 06:13 Ja nie podawałam ale karmie sztucznie a witaminę k podaje sie chyba przy karmieniu piersią. Nie wiem dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 08:07 K nie dawałam wcale, wit.D3 dałam kilka razy ale potem lekarz zabronił stwiedzajac, że i tak ma za duży poziom tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 09:41 Wit K dawałam przez 3 miesiące,aż pediatra powiedział,że już nie trzeba...Teraz daję tylko D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agu.lka Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 09:43 ja dawałam przez pierwsze cztery tygodnie i przestałam mala ma teraz 16 tygodni. Lekarz mi powiedział ze witamine K podaje się tylko na początku, obecnie podaje tylko witamine D3. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: madz-ia30 03.03.08, 10:19 ja dawałam dopóki nie skończyła mi się pierwsza buteleczka,moja też miała odruch wymiotny.Jest ona niby bez smaku ale tłusta i troszkę śmierdzi ,więc nie dziwię sie maluszkom.Nam mówino w szpitalu by ją podawać a lekarz do którego chodziłam dziwił się po co ktoś ją w ogóle przepisał??? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: agafu 03.03.08, 10:19 ja nie daję. Moja córcia ma 6 tygodni a wit. K leżakuje na półce, ale niebawem jej podam i skończę tylko na tej jednej 30-dniowej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
belemnitida Re: Przeklejone przez moderatora: agafu 08.03.08, 15:10 mam nadzieje ze na polce w lodowce????? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: demonii 03.03.08, 10:20 A po co lekarze przepisują Waszym dzieciom wit. K ? Pytam z ciekawości, bo nasz pediatra nie przepisał ani jednemu - za to ja brałam i to długo, ze względu na osłabiona krzepliwość. Pediatrzy przepisują ją teraz razem z wit.D zdrowym maluszkom ? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: alpepe 03.03.08, 10:21 ponoć dzieci "piersiowe" mają niedobór wit. K, a to może prowadzić do choroby krwotocznej noworodków, czy jakoś tak. Od niedawna jest więc zalecane podawanie wit. k. Moja położna uważała, że to nienormalne, że się poprawia matkę naturę, ja też się z tym zgadzam, nie mówiąc już o kosztach ok. 40 zł za jedno opakowanie, co dla mnie jest wyraźną sugestią, że chodzi o zbicie kasy przez koncerny farmaceutyczne pod płaszczykiem troski o dzieci, bo każda matka, która nie podaje wit. k może być napiętnowana jako wyrodna. Odpowiedz Link Zgłoś
domismo Konkretne info o witaminie K 07.03.08, 15:50 Witamina K to nowe zalecenie. Jak się urodzila moja mała to właśnie wchodziło i nie wszyscy pediatrzy zapisywali. Witaminę K podaje się dzieciom karmionym piersią do 3 miesiąca życia. Tu konkretne informacje, można zadać pytanie bezpośrednio specjalistom polecam forumzdrowia.pl/Witamina%20K%20u%20noworodk%C3%B3w%20Marta%20Ciosek/217/263 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: alpepe 03.03.08, 10:22 nawet nie wykupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Przeklejone przez moderatora: aganij 03.03.08, 10:22 Nie podawałam ani córce ani synkowi,piersią karmiłam dwa lata i wszystko jest ok więc też wydaje mi się że jest to naciąganie,tym bardziej że cena nie jest niska. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 10:31 wit.K podaje sie dzieciom karmionym piersia do 3 miesiaca. ja przyznam szczerze ze podawalam jak karmilam piersia ale zazwyczaj zapominalam o "drugiej porcji"(mialam dawac rano i wieczorem). witamine D3 podaje regularnie po 1 kropelce na dzien(do roku). Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_mama07 Re Wit. K tylko dla dzieci, które są agrożone 03.03.08, 10:54 Tę witaminke podaję się dla dzieci , które są zagrożone chorobami krwi. Jeśli nie było konfliktu serologicznego krwi, nikt z bliskiej rodziny nie choruje na choroby związane z krwią nie ma takiej potrzeby. Zaprzyjaźniona położn i pediatra powiadziały mi, że teraz każe się dawać wszystkim bobaskom, bo to jest czysty marketing. Nie zaszkodzi maluchom a firmy mogą zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewulek.80 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 12:04 Ja dawałam wit.K dopóki nie skonczyła mi się pierwsza buteleczka, czyli ok. 1 miesiąca. Podczas szczepienia poprosiłam o receptę na wykupienie nowej, p.dr powiedziała z niesmakiem, ze to przecież bez recepty. W aptece dowiedziałam się, że ... bez recepty nie sprzedadzą! No i bądź tu mądry. Tak więc skończyło się na jednej buteleczce. Więcej nie kupuję! Odpowiedz Link Zgłoś
aguniap Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 12:48 ja krmię piersią i dawałam do końca 3 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
kk_1976 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 12:50 ja tez do konca 3go miesiaca, kk Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1407 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 17:57 Daje. Moj profesor pediatrii, ktory opiekuje sie moja mala tez zalecil, podobnie jak w szpitalu. Podaje ja w bardzo sprytny sposob, mieszam z mlekiem i podaje w strzykawce podczas karmienia. Mala daje sie oszukac Odpowiedz Link Zgłoś
maknika Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 18:10 2 lata temu przy pierwszym synku straszono mnie wylewem śródczaszkowym bo przy badaniu wyszło, że mały ma niską krzepliwość. A KAŻDY NOWORODEK MA NISKĄ KRZEPLIWOŚĆ to taka uroda noworodków zalecono podawanie wit. K z zastrzeżeniem żeby pilnować dawki bo witamina ta ma ponoć działanie rakotwórcze! Podałam jedną dawkę i dałam sobie spokój. 2 miesiące temu urodziłam drugie dziecko i neonatolog zalecił wit. K codziennie przez 3 miesiące. Zdziwiona spytałam o co chodzi przecież to nie jest obojętne dla zdrowia! Usłyszałam że badania jednak nie potwierdziły działania kancerogennego a tak jest bezpieczniej dla dziecka. Swoją drogą moja córcia przy kolkach tyle krzyczy, że czasem się obawiam że mogłoby jej się coś stać od teg wysiłku. Więc daję Odpowiedz Link Zgłoś
4ever4 Re: Dajecie witaminę K ??? 03.03.08, 18:26 dawałam przez 3 miesiace. Córka średnio zadowolona ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_d_13 Re: Dajecie witaminę K ??? 07.03.08, 17:01 Daje, ale bardzo czesto niestety zapominam i zdaża się, że daje raz dziennie. Lekarz pediatra u którego ostatnio byliśmy powiedział, ze wit. K w szpitalu jest teraz dawkowana w połowie a drugą połowę aplikują teraz sami rodzice, bo ponoc jest to lepsze dla dziecka. Dlatego postanowiłam dawac ja mojej córce. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_synka_2007 Re: Dajecie witaminę K ??? 08.03.08, 00:49 Moj maly urodzil sie w Anglii. Tutaj (za zgoda matki)wszystkie dzieci dostaja zatrzyk z witaminy K zaraz po urodzeniu (za darmo!). Ma to chronic przed krwotokiem. Moj synek tez dostal. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: nigdy nie dawalam 08.03.08, 09:50 w Polsce tak samo noworodki dostaja po porodzie. dla mnie glupota jest pozniejsza ingerencja w krzepliwosc niemowlaka albo nabijanie kasy koncernom Odpowiedz Link Zgłoś
belemnitida Re: Dajecie witaminę K ??? 08.03.08, 15:12 W Polsce bez zgody mamy tez daja kazdemu noworodkowi w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
wahrheit_22 Re: Dajecie witaminę K ??? 08.03.08, 18:13 przyznam szczerze że czasami nie daję. ale nie wiem czy muszę jeśli dokarmiam dziecko sztucznie???? Odpowiedz Link Zgłoś