monikapie 30.03.08, 20:48 zmienilam mleko z Enfamil AR na zwykly Emfamil a bede zageszczac Nutritonem. powodem zmiany sa zaparcia u malej. mam pytanie - jaki smoczek wybrac, zeby nie bylo problemu z przeplywem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: Nutriton - jaki smoczek 30.03.08, 21:07 uzywamy smoczkow Avent. Jak corka byla bardzo malutka, to nr 1, a potem sukcesywnie wiekszych. Pokarm z nutritonem trzeba podac dziecku najpozniej 15 minut od rozrobienia. Wtedy ma szanse zgestniec w brzuszku, a nie w butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapie Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 09:16 podalam od razu a i tak byla papka. 7,5 miarki na 150 ml (tak wychodzi wg instrukcji na opakowaniu). najpierw zalozylam smoczek Aventu nr 3 ale musialam zmienic na taki do gestych plynow z kreseczka, bo mala sie meczyla. tez takiego uzywaliscie? myslalam, ze mniej sie jej bedzie cofac jak zobaczylam konsystencje ale jest to samo co po Enfamilu AR. dzis dalam 2 z nutritonem i cos mi marudzi dziecina. Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 09:28 Ja przez ponad 5 miesiecy podawalam przez smoczek ze slabym przeplywem, niedawno kupilam smoczki ze srednim przeplywem i w efekcie 200 ml mleka mala wypija w 2-3 minuty uzywam smoczkow fizjologicznych chicco. Z ta iloscia Nutritonu to chyba cos pomylilas. Nie mam przed soba opakowania, bo przesypuje do puszki, ale wydaje mi sie, ze na kazde 90 ml plynu (mleka) dodaje sie dwie plaskie miarki. Zatem ja na 180 ml mleka dodaje 4 miarki, a na 150 - 3 miarki. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapie Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 09:35 az poszlam sprawdzic i na opakowaniu napisane jest, ze dla dzieci powyzej 4 mies. podaje sie 3 miarki na 60 ml, wiec na 150 wychodzi 7,5.ale nie powiem, ze nie jestem zdezorientowana. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapie do aleksandra 31.03.08, 09:36 czy podajesz jeszcze Zuzi pepti. ja tez rozwazam taka opcje bo mala ma suche policzki ale jeszcze skonsultuje z lekarzem. a ile Nutritonu podawalas, bo jestem skolowana. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: do monikapie 31.03.08, 10:12 od zawsze podaje (i takie proporcje mam na opakowaniu) 1 miarke nutritonu na kazde 30ml mleka, a wiec chcac przygotowac 150ml mleka, wsypuje 5 miarek. Daje bebilon pepti i na pewno do ukonczenia roku przez Zuzie, tak bedzie. U nas odstawienie wszystkich sloikow (a dawalam tylko owoce, reszte gotuje sama) bardzo pomoglo. Nie ma zadnych wysypek, suchej skory, czy zaczerwienionych policzkow. Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 10:02 Hm... masz racje co do ilosci miarek. Mnie sie to jednak wydaje bardzo duzo, juz przy normie dla 0-4 m, pokarm jest dosc gesty. Wyobrazam sobie, ze przy 7,5 miarkach na 150 ml mleka to musi byc niezla papka. Bo raczej nie ma mozliwosci, zeby nie zgestnialo juz troche w butelce. Moja Natasza nie ulewa przy takiej dawce jak podaje, wiec nic nie bede zmieniac, mimo, ze ma juz prawie 6 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapie Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 10:30 dzieki dziewczyny. zmniejsze ilosc miarek do 5. sloiczki tez powoli ida do lamusa teraz czeka mnie obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia.0 Re: Nutriton - jaki smoczek 31.03.08, 11:59 przy nutritonie mam smoczek "Y" do kaszek. o ile pamietam to na kazde 60ml dodaje sie 3 miarki dla dziecka po 4 miesiacu zycia. daje oczywiscie mniej miarek bo wychodzi papka, ktora przez zaden smoczek nie przejdzie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmm_marta Re: Nutriton - jaki smoczek 13.05.08, 19:28 też zagęszczam i też kupiłam smoczek Y do kaszek (tommie tippy), ale przestraszyła mnie trochę ta duża dziura w smoku. moja córeczka ma 3 miesiące i nie wiem czy to nie za wcześnie na taką rewolucję. z kolei smoczek krzyżykowy TT szybko się rozwala i trzeba zmieniać na nowy ( u nas psuje się tak średnio jeden an tydzień). testuję avent trójprzepływowy, jest nieźle, ale jakoś nie lubię tej butli bo dobrze nie odpowietrza. i bądź tu mądrym... Odpowiedz Link Zgłoś
mmm_marta Re: Nutriton - jaki smoczek 15.05.08, 08:03 jednak fajny jest ten smok Aventu 3-przepływowy. potestowałam i się dobrze sprawdza. tylko to "cmokanie" małej przy jedzeniu no i mocne zapowietrzanie a może spróbuję mojej ukochanej Tommie Tippy tylko tym razem ze smokiem nr 3. Tylko ciekawe czy nie będzie tym razem za wolno leciało... eh trochę się już zakręsiłam z tymi butlami Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Nutriton - jaki smoczek 13.05.08, 21:07 Ja podaję w smoczku NUK-a do papek. Starcza spokojnie na miesiąc, a wtedy i tak zawsze wymieniałam. Zawsze podawałam mniej zagęszczacza, zrobiłam eksperyment. Zaczęłam od 5 miarek na 180 ml wody i codziennie zmniejszałam, aż okazało się że 2 to jest liczba przy której moje dziecko nie ulewa. Mam jakiś opór przed podawaniem więcej niż młody potrzebuje ) Odpowiedz Link Zgłoś