arkadiuszek_1 03.04.08, 13:56 czy dopiero w szóstym miesiącu rozszerzamy dietę maluszka? ja mam cztero miesięczne dziecko i prawie od miesiąca podaje mu robione soczki marchwiowo-jabłkowe! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann_a30 Rozszerzanie diety 15.03.09, 09:59 ja mam prawie 8 miesięczne i jest wyłącznie na piersi, więc nie w 6 m-cu ale wtedy kiedy wyda nam się to rozsądne Odpowiedz Link Zgłoś
trautlusia Re: Rozszerzanie diety 16.03.09, 09:03 ann_a30 napisała: > ja mam prawie 8 miesięczne i jest wyłącznie na piersi, więc nie w 6 m-cu ale > wtedy kiedy wyda nam się to rozsądne o ile sie orientuje to własnie w 6 m. w tym okresie mleko matki zaczyna tracic swoje właściwości i diete dzieci powinno zacząć sie rozszerzac własnie o inne produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Rozszerzanie diety 16.03.09, 10:54 trautlusia napisała: > o ile sie orientuje to własnie w 6 m. w tym okresie mleko matki > zaczyna tracic swoje właściwości To źle się orientujesz, bo mleko matki nigdy nie traci swoich właściwości. Natomiast faktem jest, że lekarze na całym świecie, zwłaszcza WHO, zalecają karmienie wyłącznie piersią do końca 6 m-ca, a potem stopniowe rozszerzanie diety. Niestety, polscy lekarze jak zwykle mądrzejsi od reszty świata. Odpowiedz Link Zgłoś
lenama_2008 Re: Rozszerzanie diety 16.03.09, 12:19 budzik11 napisała: > trautlusia napisała: > > > o ile sie orientuje to własnie w 6 m. w tym okresie mleko matki > > zaczyna tracic swoje właściwości > > To źle się orientujesz, bo mleko matki nigdy nie traci swoich właściwości. Natomiast faktem jest, że lekarze na całym świecie, zwłaszcza WHO, zalecają karmienie wyłącznie piersią do końca 6 m-ca, a potem stopniowe rozszerzanie diety. faktem jest, ze po 6 miesiacu mleko matki przestaje wystarczac niemowlakowi - koncza sie m.in. naturalne zapasy zelaza zgromadzone w czasie ciazy, mleko matki nie moze ich uzupelnic - dlatego rozszerza sie diete. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Rozszerzanie diety 16.03.09, 12:48 lenama_2008 napisała: > faktem jest, ze po 6 miesiacu mleko matki przestaje wystarczac > niemowlakowi - koncza sie m.in. naturalne zapasy zelaza zgromadzone > w czasie ciazy, mleko matki nie moze ich uzupelnic - dlatego > rozszerza sie diete. Masz rację, mleko przestaje wystarczać, ale to nie znaczy, że traci swoje wartości. To w organizmie dziecka wyczerpuje się żelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
kangoashja Re: Rozszerzanie diety 16.03.09, 09:50 Mój syn gdy skończył 4 miesiące jadł i pił wszystko co było w tym wieku można dać ( słoiczki , własne zupki marchewka + ziemniaczek ). Odpowiedz Link Zgłoś
nisar omatko! znowu? 16.03.09, 10:02 Mleko matki nie traci na wartości. Jego skład przystosowuje się do potrzeb dziecka, w pewnym sensie "rośnie" razem z dzieckiem. Jak słowo daję, nie pojmę nigdy, dlaczego organizm krowy miałby lepiej wiedzieć co dziecku trzeba, niż organizm jego własnej matki. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_a30 Re: omatko! znowu? 16.03.09, 10:30 Mój jest na piersi, a to w 1 roku życia wystarcza mu do szczęścia Tak jak nisar napisała, mleko się zmienia, dostosowuje do potrzeb dziecka. Wprowadzenie wcześnie innych pokarmów jest moim zdaniem bezzasadne. Ale to tylko moja opinia. No, wielu lekarzy i pielęgniarek, z którymi na ten temat rozmawiałam też Być może w Pl jeszcze pokutuje w środowisku medycznym taki pogląd, by najpóźniej w 6 m-cu wprowadzać pokarmy inne niż mleko. Ale tu gdzie mieszkam, poglądy są inne Dziewczyna zadała pytanie, kiedy rozszerzać dietę. Jedni to robią w 3-4 m-cu, inni po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia9 Re: omatko! znowu? 16.03.09, 20:20 Może jednak warto popatrzeć się na schematy karmienia dzieciaka. Wydaje mi się że układali je rozsadniejsi od nas Oczywiście mleko matki jest najlepiej dostosowane do karmienia dziecka (chyba nikt temu nie przeczy) ale dzieciaki rosną więc potrzebują innych produktów. Powinny poznawać różne smaki, potem konsystencje, nie mówiąc o koniecznosci wprowadzania glutenu. Ja po 4 miesiącu zaczełam od jabłuszka, codziennie jedna łyżeczka więcej, wprowadziłam też kaszke ryżową ( powoli także smakowe)i zupke jarzynową. Teraz wprowadzamy mięso (oprócz cielęciny i wołowiny- alergia) i powoli kolejne owoce i warzywa. Dałam się zterroryzowac i wbrew sobie larmiłam piersią 3 tyg. potem wprowadziłam Nan jako dokarmianie ale musiałam przejść na Nutramigen. Zupełnie dziecko od piersi odstawiłam po 4 miesiącach z ogromną ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: omatko! znowu? 18.03.09, 09:37 zosia9 napisała: > Może jednak warto popatrzeć się na schematy karmienia dzieciaka. > Wydaje mi się że układali je rozsadniejsi od nas Którzy są zatem rozsądniejsi - polscy pediatrzy każący faszerować marchewką i glutenem czteromiesięczniaki czy zalecający wyłączne karmienie piersią przez pół roku specjalisci z Amerykańskiej Akademii Pediatrii, WHO, Komisji Europejskiej, włoskiego Instytutu Zdrowia Dziecka, Karolinska Institutet ze Szwecji? Bo jakoś nie zauważyłam, żeby polska nauka pediatryczna przodowała w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Rozszerzanie diety 18.03.09, 08:28 a dlaczego nie wiecej niz trzy pod koniec roku? mleko nadal jest podstawa diety roczniaka tym bardziej piers moze byc i powinna nadal podana wg zapotrzebowania co i w praktyce jest dosc wygodne roczniak powinien w ciagu dnia dostac wartosciowy obiad, produkt zbozowy - czesto tez laczony z mlecznym - kaszka na mleku na przyklad, owoc a reszta to mleko i chyba nic zlego sie nie stanie, jesli nie bedzie to mleko sztuczne Odpowiedz Link Zgłoś