izabelkau2 28.05.08, 08:53 Witam, macie moze jakies sposoby na to, aby wygotowane smoczki i butelki nie byly tak okropnie szare od twardej wody? pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia356 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 09:06 ja po wygotowaniiu zawsze przemywam wodą mineralną Odpowiedz Link Zgłoś
o-lcia Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 09:08 Ja po gotowaniu myje dodatkowo(tak troszke) mydelkiem dzieciecym i zalewam wrzatkiem. A ze smoczkami do ssania robie tak: przekladam przez raczke lyzeczke klade na szklance i zalewam wrzatkiem (nie zalewajac plastiku).Wtedy i w srodku silikon nie robi sie szary. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzary Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 09:22 płukanie wodą mineralną wygotowanych butelek jest bez sensu. Woda nie jest sterylna i prawdopodobnie nie była przechowywana w super warunkach więc zanieczyszczamy sterylne butle. to tak jakby dać maluchowi nie przegotowaną wodę Odpowiedz Link Zgłoś
monia356 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 09:50 wodą mineralną oczywiście przegotowaną!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwak82 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 16:57 ja zamiast gotować myję je a następnie gotuję w garnku na parze dzięki temu nie mają osadu a wysoka temperatura pary wyparza je Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 23:02 Nalej do tej wody w której gotujesz smoczki troche soku z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 23:52 No nareszcie mądra rada. Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy załatwi sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 28.05.08, 23:57 smooczki butelki i co. smialo myc plynem do mycia-nic sie nie stanie poza tym gotowac badz sterylizowac przez 5min do 6miesiaca powinno sie w ten sposob postepowac gdyz walasnie doo tego m-ca flora bakteryjna wytwarza sie w jelitka juz dostatecznie dobrze zeby walczyc z bakteryjkami ja posiadam sterylizatorke-swietna rzecz dla leniuszkow i mam ktore nie chca miec poprzonach paluszkow a cytryna badz kawasek faktycznie zalatwia sprawe tyle ze uszkadza produkt jakim jest plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
lamciad Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 29.05.08, 19:19 nie wyparzać i tyle! Ja myłam tylko płynem do mycia naczyń i ciepłą/gorąca wodą.Metoda zaczerpnieta ze szpitalnego informatora dotyczącego laktatorów. Poza tym uważam,że jak dziecko przezyło 3 doby w szpitalu po porodzie to przeżyje juz wszystko.W domu na pewno mniejsze skupisko bakterii,nie mówiąc juz,że zaprzyjaźnionych Pragnę zaznaczyc,że moje dziecię żyje i ma sie świetnie,zero infekcji,zero pleśniawek,zero odparzonej pupy! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 29.05.08, 19:23 nigdy niczego nie wygotowywalam ani nie wyparzalam, po prostu mylam dziecko ma 1,5 roku, NIGDY nie mialo zadnych problemow, plesniawek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 30.05.08, 00:36 a po co wyparzasz? daj spokój to nie bedziesz miała problemu))))) Odpowiedz Link Zgłoś
meggii791 kwestia wyparzania butli 31.05.08, 20:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=73073492&a=73129629 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=60508189&a=60603629 nie czepiam sie kompletnie tego wypüarzania ale nerwi mnie troche glosne stwierdzenie A PO CO WYPARZAC a po to zeby bylo ciekawiej wyparza sie dla bezpieczenstwa i juz jestem polozna i powiem ze pewnych regol powinno sie przestrzegac a wyparzanie dla malego dziecka jest dla mnie regola Odpowiedz Link Zgłoś
zuzakm Re: kwestia wyparzania butli 31.05.08, 23:31 moja rada jak i kilku innych iwdze tu kolezanke: nie wyparzaj!!! ha ha ja pierwsza butelke moze wypazylam i to tylko tez porpostu przelalam wrzatkiem i dziecko juz 6 miesiecy ma sie swietnie, zero jakichkolwiek problemów. Wyopazac to mozna i prac rzeczy zakupione, swiezo przyniesione ktore maca w sklepie tysiace osob, W swoim domu macie swoje zarazki, i dziecko musi sie do nich przyzwyczaic i tyle. Myj na biezaco poprostu butelki po jedzeniu szczotka do butelek i plynem do mycia naczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
koksik76 Re: kwestia wyparzania butli 01.06.08, 00:26 jezeli chcesz wychowac alergika,wyparzaj,ja nigdy nie wyparzalam,dziecko zdrowe jak rydz (ma 20 miesiecy),juz dawno stwierdzono,ze sterylne wychowanie no niczego dobrego nie prowadzi.nie sluchaj poloznej,ktora pisze regula przez ó,bo widac wyparzanie butelek wplywa tez na inteligencje Odpowiedz Link Zgłoś
izabelkau2 Re: kwestia wyparzania butli 01.06.08, 11:24 myłam juz plynem do mycia naczyn i butelki potwornie smierdzialy! dlatego czepilam sie wlanie wygotowywania. dzieki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-cudownego-misia Wyparzaj, wyparzaj 01.06.08, 12:05 10 dzieciakom nie zaszkodzi mycie bez wyparzania, a temu jedenastemu jednak tak. Szczególnie jeśli nie używamy płynu do naczyń (niektórzy nie używają, ja wolę jednak dobrze umyć, a potem dobrze wypłukać) albo nie myjemy butelek od razu po użyciu. Na ściankach zostaje osad tłuszczu, a to świetna pożywka dla bakterii. Szarością butelek bym się nie przejmowała, przecież to ma być praktyczne, nie ładne. No i wreszcie cytryna to naprawdę głupi pomysł. Nie tylko silny alergen, ale naszpikowany chemią... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: brzydkie smoczki po wygotowaniu-doradzcie!!! 01.06.08, 14:15 A ja się zgodzę- nie sterylizować! Wystarczy umyć i przelać wrzątkiem, u starszego dziecka i wrzątek można odpuścić. Czy którakolwiek mama sterylizuje sobie pierś? Odpowiedz Link Zgłoś