beata.biernacka99 02.10.08, 22:21 mój synek ma 5 miesięcy i waży 7,5kg. dziś nasza pani doktor stwierdziła,że jest na 10-tym centylu(o co w tym chodzi?) i powinnam go dokarmiać. czyżby ważył za mało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.barcinska Re: centyle 03.10.08, 09:15 Ja nie dokarmiałam. Nawet nie było jak, bo nie była głodna i nie chciała dodatkowego posiłku. Moja córka ma prawie 6 miesięcy i waży 6,8kg. Też jest na 10 centylu. Jest super sprawna- nawet czasami sprawniejsza niż inne dzieci w jej wieku ale ważące np 2kg więcej. Mi lekarz tłumaczył, że wszystko co jest między 3 a 97 centylem jest normą i nie należy zbytnio się przejmować tym, że jest dziecko w dolnej czy górnej granicy. Powyżej lub poniżej to jest sytuacja, w której należy podjąć jakieś kroki. Póki co się nie martwię. Córeczka nie jest grubaskiem, rozwija się prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: centyle 03.10.08, 11:37 Problemem nie jest to, na którym centylu jest dziecko, bo wszystko, co się mieści w siatce, to norma ale to, czy nie spadła jakoś drastycznie. Czyli na przykład z 75 na 10. Jeśli zawsze była raczej w dolnych granicach normy, ale przybiera na wadze równomiernie i dobrze się rozwija, to zastanowiłabym się nad tym, czy dokarmianie jest konieczne. Może skonsultuj się z innym pediatrą? Tak chyba byłoby najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś