marysia.piekos 03.10.08, 15:20 nie mogę sobie przypomnieć czym się pędzluje język noworodkom przy pleśniawkach. Aphtin? Ale na opakowaniu jest napisane "nie podawać dzieciom poniżej 3 roku życia". ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty842 Re: pleśniawki 03.10.08, 16:25 U nas aphtin spowodował rozprzestrzenienie się pleśniawek na całą jakmę ustną i gardło.Musiałam podawać małemu syrop fluconazole (na receptę) po którym zniknęły. Jak pojawiły się znowu to albo przecierałam pieluszką zsiusianą przez małego albo fioletem-obie metody skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
annab-3 Re: pleśniawki 03.10.08, 16:55 najlepiej zapytac pediatrę, kiedyś stosowało sie aftin ale nie wiem czy był skuteczny. warto przemywac dziecku dziąsełka po jedzeniu żeby plesniawki nie powstawały. Odpowiedz Link Zgłoś
johana301 Re: pleśniawki 03.10.08, 17:43 Najlepsza dla mego synka była nystatyna i tatum verde w sprayu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakostka Re: pleśniawki 03.10.08, 17:59 daktarin byl u nas rewelacyjny, maly mial plesniawy nawet na gardelku, 6 dni i przeszlo zupelnie (bez recepty) Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia7880 Re: pleśniawki 03.10.08, 18:28 Wlasnie jestem na etapie plesniawki, pediatra przepisala dla mego 2 miesiecznego synka nystatyne( wstrzykiwalam ja w rozne okolice buzki) Jest rewelacyjna- 4 dni i przeszlo. Dzis ma juz czyste gardelko.POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: pleśniawki 03.10.08, 18:45 Aphtin zawiera związku boru, które są zakazane u tak małych dzieci. Jak dostaniesz od pediatry odpowiedni środek, to pamiętaj, że własne piersi tez musisz ttym smarować, bo inaczej bedziecie się wzajemnie zarazac. Odpowiedz Link Zgłoś