Dodaj do ulubionych

Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dzieciaczki.

16.10.08, 13:46
Moja mała skończyła 6m-cy. Od m-ca dostaje zupki warzywne - ponieważ
słabo przybiera na wadze.Dziejsze ważenie i w miesiąc przybrała
300g. Jak rozszerzacie dietę? Jak wygląda dzień waszych maluszków.
No i gluten - jak przygotować taką małą porcję!?(1łyżeczka).Ja nadal
karmię piersią, a ok. godz.13 mała dostaje 125g zupki.
Obserwuj wątek
    • olunia882-to-ja Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 16.10.08, 17:49
      ja karmie synka mlekiem modyfikowanym, ale dostaje 4x mleko z kaszką, raz zupkę,
      deserki, gluten 1 raz dziennie, ja gotuję ok 200 ml wody i tam wsypuje manne.
      potem to stygnie i podaję z mlekiem.
    • ingebjorg Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 16.10.08, 19:03
      Moja mała ma już 6,5 miesiąca. Córka ma skazę białkową i jest chyba uczulona na marchewke. Karmię ją piersią + posiłki stałe - zaczełyśmy jakies 2 tyg temu, wygląda to tak (mniej wieciej):
      8:00 cycek
      10:30 -11:00 kaszka robiona na moim mleku i wodzie + do tego dokładam trochę deserka aby miało jakis smak
      13:30 - 14:00 obiadek (narazie testujemy dynię z ziemniakami) + cycek
      16:30 deserek
      19:00 cycek
      22:00 cycek
      4:00 cycek
      Narazie glutenu nie wprowadzamy.
      • magdzikm Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 17.10.08, 18:18
        Hej mamy 6-cio miesięcznych dzieciaczków odezwijcie się
        • ibiza777 Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 17.10.08, 20:05
          Witam. U nas to wygląda tak:
          7.00 - około 70 ml kaszki ( więcej nie zje )
          10.30 - 190 ml zupki Gerbera ( do zupki dodaje 2 miarki kleiku ryżowego)
          14.30 - około 200 ml obiadku własnej roboty + kleik
          16.30 - pół słoiczka deserku
          przed 19 - około 110 ml Sinlaka
          Chciałabym dodać jej jeszcze jeden posiłek Enfamil + kaszka ale nie mam jak.
          Przez ostatnie 4 tyg Hania również przytyła tylko 300 g, dlatego pediatra
          zaproponował wprowadzenie Sinlaka
          • ibiza777 Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 17.10.08, 20:07
            A jeśli chodzi o gluten to Gerber wypuścił deserek i obiadek z kaszą manna.
            Zamierzam zakupić deserek,i tak będę małej powoli podawać glutem, jeśli sie
            okaże że nie jest uczulona wink)
          • magdzikm do ibiza777 17.10.08, 20:10
            czy Twoja Hania pije mleko z piersi? A Sinlak na czym przygotowujesz?
            Tak czytam i trochę się przeraziłam - moja Marta przy Twojej Hani
            je bardzo mało!smile
            • maleninki Re: do ibiza777 18.10.08, 00:09
              u nas wygląda to mniej więcej tak:
              0.00 mleko z piersi (karmię odciąganym)
              3.00 j/w
              6.00 kaszka manna (gotuję 1łyżeczkę z ok 200ml wody potem dodaję enfamil) ew.
              czasem dodaję tę kaszkę do słoiczkowego jabłuszka smile
              9.00 mleko
              12.00 mleko
              15.00 obiadek w postaci słoiczka (dopiero 2gi tydzień wprowadzamy nowości, więc
              dostaje tylko kilka łyżeczek, a potem dostaje mleczko do zapełnienia brzuszka).
              18.00 kaszka ryżowa/kleik ryżowy
              20.00 mleko
              wydaje się, że dużo tych posiłków, ale na razie młoda nie zjada więcej niż 50ml
              kaszki czy kleiku (karmię ją łyżeczką)a jednorazowo wypija ok 80-150ml mleka
              (jeśli więcej, to rzadziej je), miesięcznie przybiera ok600g. zobaczymy jak to
              będzie na słoiczkach. przez ostatnie dni zauważyłam też, że odkąd zaczęły się
              słoiczki czeka na te swoje stałe posiłki i częściej odmawia picia mleka. jadła
              już marchewkę jabłuszko i dziś wprowadziłam brokuły.. jak na razie najbardziej
              smakowała właśnie ta zielona papka wink
            • ibiza777 Re: do Magdzikm 19.10.08, 16:52
              Moja córeczka od 4 tyg jest na mleku modyfikowanym Enfamilu. Sinlak robie na
              wodzie, pediatra kazał mi wprowadzić sinlak ponieważ Hania ostatnio mało
              przytyła, a jego zdaniem Sinlak jest bardziej kaloryczny.
    • calinca Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 18.10.08, 23:59
      moja ma 6m i tydzień i dostaje tylko moje mleko. Przybiera
      książkowo. Od kilku dni przyzwyczajam ja powoli do marchewki. Czasem
      dam jej polizać coś "dorosłego" i pęka ze śmiechu na te nowe smaki.
      Na marchewkę ze słoika wstrząsa się mlaskając ale otwiera buziaka
      • kasior82 Re: Co i ile jedzą wasze 6-cio miesięczne dziecia 19.10.08, 15:51
        U nas wygląda to tak:
        ok 6,7 rano 150 Sinlacu,po ok 3 godzinach kasza na mleku ok 150ml,po następnych
        3 godzinach zupa (albo danie) ok 200ml,później słoik deserku,na noc kasza na
        mleku ok 180ml,w nocy jeszcze raz ok 150ml kaszy na mleku.Gluten wprowadziłyśmy
        wcześnie,teraz je "glutenowe produkty" w zasadzie normalnie.
        Gabrysia ma 6,5 miesiąca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka