blankairadek 21.10.08, 00:01 Witam, moja dzidzia ma 4 miesiące, właśnie sie dowiedziałam , że może mieć niedoczynność tarczycy. Poradzcie mi coś kobitki bo już odchodze od zmysłów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
popolina Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 21.10.08, 00:44 Blanka, kazdy by sie martwil. Piszesz, ze to podejrzenie dopiero wiec nie ma jeszcze diagnozy, tak? Badania beda teraz powtorzone a jak sie potwierdza to mala bedzie leczona. Najwazniejsze, ze jest pod opieka endokrynologa. Tarczyca moze potem podjac prawidlowa prace. Znalazla takie forum: www.forumpediatryczne.pl/forum/vt,41,249,24124 Moze jak bedziesz wiecej wiedziec, to bedziesz spokojniejsza. Trzymam kciuki za Was i Dzidzie Odpowiedz Link Zgłoś
edun Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 22.10.08, 10:04 Dziecko mojej znajomej mialo niedoczynnosc tarczycy. Trzeba jak najszybciej zaczac podawac dziecku hormony, bo w przeciwnym razie moze dojsc do nieodwrcalnych zmian w organizmie dziecka... Ona miala problem czy jest to niedoczynnosc wrodzona/ pierwotna czyli od urodzenia czy nabyta/ wtorna. Okazalo sie, ze wtorna. zaczla opdawac malej hormony. Po 2 tygodniach ponownie zrobili badania i okazalo sie, ze z niedoczynnosci zrobila sie nadczynnosc. Zredukowali ilosc hormonow i po kilku tygodniach okazalo sie, ze tarczyca zaczela znowu dzialac i juz hormony sa niepotrzebne! Koniecznie dzialaj jak najszybciej,bo kazdy dzien moze dcydowac o zdrowiu dzicka. Zycze takiego szczesliwego rozwiazaia jak u mojej znajomej. Odpowiedz Link Zgłoś
maleninki Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 22.10.08, 10:49 samo tsh moze byc podniesione lub obnizone z roznych powodow, jak najszybciej udaj sie do endokrynologa dziecięcego, zrob badania hormonow tarczycy i przeciwcial tarczycowych. trzymam kciuki za zdrowie Dzidzi nie zalamuj sie-nawet jesli to niedoczynnosc, musisz byc silna dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
juliza Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 22.10.08, 11:11 Moje dzieci też miały podwyższone TSH. Powtórzyłam badanie dwa tygodnie później (przed wizytą u endo) i wyniki wyszły już prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
blankairadek Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 22.10.08, 12:27 Bardzo dziękuje Wam za szybka reakcję i słowa otuchy, życzę Wam rownież wszystkiego dobrego. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
monfor74 Re: Pomóżce TSH 8,4 niedoczynność tarczycy 23.10.08, 13:45 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712 tutaj masz adres do forum o tarczycy.... myślę, że tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie... ja znalazłam kiedy przez samym zjaściem w ciążę dowiedziałam się, że mam niedoczynność TSH-3 6,5 ... Odpowiedz Link Zgłoś