Dodaj do ulubionych

kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie???

31.10.08, 10:40
maly ma 5miesiecy i nadal nie reaguje.jak bylo u was?
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 10:43
      Mój kawaler niedługo skończy 5 mies, jak mówię jego imię, to najpierw uśmiecha się pod nosem, potem odwraca do mnie główkę. Ale mówię jego imię bardzo często, na słowo "ogonek" też uśmiecha się...Także myslę, że traktuje to jako znajome słowo, a nie jak wołanie go po imieniu..pzdr
      • milanaa Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 10:49
        Ja też się niepokoiłam ale widzę, że to normalne? Moja córa - 6 miesięcy czasem
        reaguje a czasem uśmiecha się tylko pod nosem. Jak jest zmęczona lub coś innego
        przyciąga jej uwagę to za nic na mnie nie spojrzy. Zresztą nie jestem pewna, czy
        reaguje, bo wie, że ją wołam, czy, że po prostu zna to słowo lub ton głosu.
    • ewika0502 Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 11:36
      5 miesięcy i reagowanie na imię? Chyba trochę przesadzasz. Ja wiem,ze na tym
      forum dużo matek przedstawia swoje dzieci jako niemal genialne - nawet
      czytałam,że dziecko powiedziało mama w 5 miesiącu wink- ale to za wcześnie.
      dziecko świadomie reaguje na imię ok 10 miesiąca, tak czytałam, ale ja myślę,że
      to następuje trochę później, nawet tak około roku. wszystko zależy od dziecka,
      ale 5 miesięcy, to na pewno za wcześnie smile)
      • matysiaczek.0 Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 12:02
        Ewika, a powiedz, która mam napisała, że jej dziecko w wieku 5 mies reaguje na imię??? Jak do tej pory wszystkie zgodnie twierdzą, że może to tylko reakcja na znajome słowo, ton głosu, przegapiłam coś?
        • ewika0502 Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 12:46
          kochana, nie masz powodu się oburzać. Chyba źle odebrałaś moją wypowiedź. Ja do
          nikogo na tym wątku nie mam żadnych uwag. Powiem szczerze,że nawet nie czytałam
          innych wypowiedzi, tylko odpowiedziałam bezpośrednio autorce. A na tym forum
          naprawdę niektóre mamy trochę przesadzają. Na tym forum, nie w tym wątku.
          Pozdrawiam
          • matysiaczek.0 ewika 31.10.08, 13:00
            ewika, masz rację...sorki, pozdrawiam
    • smerfetka8801 Re: kiedy Wasze dzieci zaczely reagowac na imie?? 31.10.08, 11:54
      moje 14 tyg dziecko reaguje na glos i nie ma znaczenia czy powiem
      Oliwka czy np piesek tongue_out swiadomem mama i tata tez pojawiaja sie
      pozno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka