Dodaj do ulubionych

apteczka dla noworodka

18.12.08, 16:39
No właśnie tak się zastanawiam co mam kupić do takiej apteczki?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: apteczka dla noworodka 18.12.08, 16:55
      spirytus 70%, a reszte dokupisz jak bedzie potrzebne.
      Nie zyjemy w gospodarce niedoborów, wszystko jest dostepne bez
      problemów.
    • bweiher Re: apteczka dla noworodka 18.12.08, 17:00
      Kupisz to co bedziesz uważać za potrzebne,ale mogę ci napisać co my mieliśmy jak
      sie nasze bliźniaki urodziły.
      -Spirytus(małą flaszeczkę tzw.setkę kupioną w sklepie),
      -płatki kosmetyczne/gaziki i patyczki (takie do uszu)do pępka.Takimi patyczkami
      fajnie wszędzie w środku pępka dojdziesz(położna w szkole rodzenia pokazywała
      jak czyścić nimi pępuszek).
      -krem Bepanthen na odparzenia
      -czopki przeciwgorączkowe
      To wszystko co było w naszej apteczce.Z biegiem czasu pewnie ci sie
      powiększy,ale na początek nic więcej nie potrzebujesz.Oczywiście krem na
      odparzenia mozesz mieć inny.Srodków przeciwgorączkowych jak narazie nie mieliśmy
      potrzeby używać ale muszą być w razie jakby co.Moje maluchy mają teraz 10 miesięcy.
    • makma08 Re: apteczka dla noworodka 18.12.08, 19:10
      ja bym dodała do tego co napisała poprzedniczka: sól fizjologiczną (moja córcia
      miała sporo ropy po porodzie w oczkach) + gaziki jałowe, którymi czyściłam oczka
      (gaziki nasączałam solą fizjologiczną). to niedrogie rzeczy, a nie wiadomo kiedy
      się przydadzą. zamiast bepanthenu polecam Ci linomag w maści na pupę, można go
      używać w nieograniczonych ilościach, jeśli chodzi o bepanthen to słyszałam od
      aptekarki, że nie można go nadużywać (jeśli dobrze pamiętam to może wysuszać
      skórę).
      • bweiher chodzi chyba o sudocrem 18.12.08, 19:25
        To sudocrem wysusza skórę,na początku uzywaliśmy ale jak na dupkach młodych
        pojawiły się pęcherze to pediatra poleciła nam właśnie Bepanthen-bo natłuszcza.
        • miimiimii Re: chodzi chyba o sudocrem 20.12.08, 12:35
          hmmm.. dziwne rzeczy o sudocremie opowiadasz..
          nasz synek od pierwszych dni życia przez jakieś prawie dwa i pół
          roku (bo niestety tyle trwało, zanim zrezygnował z pieluch:/), miał
          dupinę wysmarowaną sudocremem na biało i nie wiedzieliśmy co to
          odparzenia, co to problemy ze skórą pośladków czy jajeczek (mały
          jest strasznym alergikiem skórnym, wg mnie sudokrem to dar
          niebios!wink, chociaż w sumie.. codziennie kąpaliśmy go w oilatum,
          więc może to natłuściło skórę..?
          • bweiher Re: chodzi chyba o sudocrem 20.12.08, 15:04
            zadne z naszej trójki dzieci sudocremu używać nie mogły(chociaż problemów
            skórnych nie mają,widocznie coś w skladzie tego kremu im przeszkadza).Ale w
            żadnym wypadku nie twierdzę ze inne dzieci również nie mogą. Jednym służy to a
            innym co innego.Dlatego napisałam że my mieliśmy Bepanthen.
            • paul_ina Re: chodzi chyba o sudocrem 31.05.13, 20:58
              Dzieci dzielą się na dwie grupy - sudocremowe (dobrze reagujące na tlenek cynku) i bephantenowe (dobrze reagujące na wit B5). Moje na bephantenie lub alantanie plus.

Co do apteczki dla noworodka - Octanisept do pępka, bardzo dużo jałowych wacików w najmniejszym rozmiarze, bardzo dużo najmniejszych tubek soli fizjologicznej oraz właśnie bephanten do pupy. Termometr do kąpieli, termometr do mierzenia temperatury ciała. Oliatum Baby do kąpieli. Reszta wyjdzie w praniu.
              • syswia Re: chodzi chyba o sudocrem 01.06.13, 16:08
                Dzieci dzielą się na dwie grupy - sudocremowe (dobrze reagujące na tlenek cynku
                > ) i bephantenowe (dobrze reagujące na wit B5).

LOL! Mylisz sie, sa jeszcze takie, ktore nie uzywaja niczego, bo nie ma takiej potrzeby, zeby je smarowac tablica mendelejewa od malenkosci.
              • pederastwa Re: chodzi chyba o sudocrem 16.09.13, 12:54
                A mój na zmianę sudocrem, bepanthen - oba mu służą. Miewa też inne kremy typu maść pośladkowa Ziaji, czy krem Hipp. Znaczy może być smarowany czymkolwiek i jest ok. Ale jak się zaprzestanie smarowania, to dość łatwo się pojawiają podrażnienia.
      • karynka273 Re: apteczka dla noworodka 31.05.13, 17:30
        a ja zamiast sudocrem używam sudomax... działa równie dobrze a jest tańszy...
    • szampanna Re: apteczka dla noworodka 18.12.08, 20:22
      z sudocremem to różnie - moje dzieci były nim smarowane non stop i
      świetnie działał. Ja sama mam alergiczną i atopową skórę - i
      sudocrem w drastycznych przypadkach mi pomaga.
      A do apteczki można dodać maść majerankową (w sezonie katarowym
      wystarczy posmarowac pod noskiem i łatwiej się dziecku oddycha -
      niemowlak nie umie wytrzeć nosa wink)
    • pestka_ks Re: apteczka dla noworodka 18.12.08, 20:49
      Ja przed porodem zaopatrzyłam się w:
      -sól fizjologiczna w ampułkach- przemywałam nią oczka córeczki przez kilka
      tygodni (zazwyczaj noworodki maja problem z wydzielina z oczu, a sól bardzo pomaga)
      -sudocrem- używam go od urodzenia do teraz i jestem bardzo zadowolona- mała nie
      miała ani raz odparzenia, czy nawet większego podrażnienia
      -Leko gaziki nasączone spirytusem- bardzo wygodne, nie trzeba nic rozcieńczać
      -kropelki Esputicon przeciwko wzdęciom i kolkom- na szczęście się nie przydały
      -czopki przeciwgorączkowe
    • pestka_ks Re: apteczka dla noworodka 19.12.08, 09:23
      aha i o termometrze nie zapomnij- ja mam elektroniczny do pupy/ pod pachę.
      Bardzo mi się przydał tez, ale trochę później Marimer- czyli roztwór wody
      morskiej do noska- idealny na katar (doradziła mi laryngolog) i profilaktyczne
      nawilżanie śluzówki nosa kiedy powietrze jest suche w mieszkaniu, co również
      zapobiega katarowi. Jest zupełnie bezpieczny, tylko nie wiem czy dostaniesz taki
      o mniejszym stężeniu dla noworodków, bo ja używałam od ok 3 miesiąca życiasmile
      • hanulllka Re: apteczka dla noworodka 19.12.08, 21:10
        Oczy wystarczy przecierać zwykłą przegotowaną wodą, żadną solą fizjologiczną ani
        np. rumiankiem.
        Ja bym do pupy nie poleciła nic innego, jak tylko sudocrem, moim zdaniem jest
        najlepszy na odparzenia.
        Przydadzą się środki przeciwgorączkowe, termometr, gaziki, waciki i coś na kolki
        (infakol, esputicon), ewentualnie Virburcol (ziołowy uspokajający,np przy
        kolkach lub ząbkowaniu)
        Dodałabym do tego kilka strzykawek (10ml) w razie, gdybyś musiała podać jakieś
        leki, które nie mają dozownika.
        Oczywiście wit. D (vigantol), ewentualnie wit. K (jeśli lekarz zaleci - zdania
        są podzielone)
        Resztę można zawsze dokupić zgodnie z zapotrzebowaniem, apteki są czynne
        codziennie, a w większych miastach są i całodobowe smile
        • hanulllka Re: apteczka dla noworodka 19.12.08, 21:11
          Aha, nie wiem czy zaliczyć to do apteczki, ale bardzo polecam aspirator do nosa
          Frida (zamiast tradycyjnej gruszki) i wodę morską do noska (np. Marimer)
      • mnia-nia Re: apteczka dla noworodka dla noska Sterimar Baby 31.05.13, 17:18
        do noska maluszka marimer dopiero po 3 miesiącu a od pierwszych dni zycia STERIMAR BABY chyba najlepszy
        • d.d.00 Re: apteczka dla noworodka dla noska Sterimar Bab 02.06.13, 22:33
          mnia-nia napisał(a):

> do noska maluszka marimer dopiero po 3 miesiącu a od pierwszych dni zycia STERI
          > MAR BABY chyba najlepszy

Marimer od 1 dnia życia jest
          www.marimer.pl/produkt5.html
    • ewcia1980 Re: apteczka dla noworodka 20.12.08, 09:37
      ja właściwie nie kupuje nic.
      przed urodzeniem córki "poszalała" i nakupiłam - specjalnych
      patyczków do nosa i wacików dla dzieci, soli fizjologicznych w
      ampułkach, środków przeciwbólowych i przeciwgoraczkowych, spirytus
      itd.
      w rezultacie mało co z tego uzywałam - np pepek "odpadl" córce
      jeszcze w szpitalu, waciki wolałam moje bo te dla dzieci były za
      duze, tak samo patyczki, a środki przeciwgoraczkowe pzreterminowały
      sie i musiałam je wyrzucic.
      wiec teraz nie kupuje nic.
      jesli bedzie potrzeba to sa apteki i wtedy kupie.

no jedyne co mam to aspirator do nosa po starszej córce (który
      fajktycznie sie sprawdza).
      • kasiuchna_symphonica Re: apteczka dla noworodka 20.12.08, 10:22
        ja do noska kupiłam wodę disne mar, maść majerankową i nose frida,a
        także nasivin, w razie wikszego katarku. Oczywiście też sól w
        ampułkach do oczu, sudocrem, oilatum, gaziki leko, czopki
        efferalgan, a dodatkowo marcelek musiał używać od początku
        mecrocortolon na zmiany skórne. Zwykłe gaziki też się przydały, i
        specjalne patyczki dla niemowląt.
    • d.d.00 Re: apteczka dla noworodka 31.05.13, 17:32
      ja na odparzenia polecam johnson
      U nas sudocrem za bardzo wysuszał, bepanten miałam, ale kupiłam go z zamiarem używania do popękanych brodawek - ale maluszek zużył do pupci smile

co do produktów johnsona polecam skorzystać www.johnsonsbaby.com.pl/products,zamow.html można otrzymać darmowe próbki i sprawdzić jak dzieć przyjmuje kosmetyki tej firmy.

Po za sudocremem, bepantenem, patyczkami do uszu,płynami do kąpieli i balsamem i termometrem oraz fridą w apteczce nic nie miałam. Jeśłi chodzi o czopki przeciw gorączkowe - przydają się po szczepieniu, dużo rzeczy kupowałam jak była potrzeba - na zapas nie ma sensu.
    • misieuszy Re: apteczka dla noworodka 31.05.13, 21:17
      przed porodem pani z apteki sprzedała mi taki oto pierwszy zestaw: linomag na odparzenia, octenisept i gaziki do pępka oraz ampułki z solą fizjologiczną do przemywania oczu w szpitalu - zużyłam w domu, kiedy w czajniku brakowało przegotowanej wody. termometr i czopki przeciwgorączkowe kupowaliśmy dopiero po pierwszym szczepieniu i ważeniu, bo dawka zależy od wagi.
    • murwa.kac Re: apteczka dla noworodka 03.06.13, 09:28
      kazdy dostosowuje apteczke do siebie i dziecka w sumie.

ja na start mialam

ocetenisept do pepka
      sol fizjologiczna
      pedicetamol przeciwgoraczkowy
      linomag
      masc majerankowa

sudocremu to nawet jakby mi za darmo dawali, to ta szpachla nigdy dziecka nie posmaruje.
      przeciwkolkowe kupowanie na zapas bez sensu, bo dziecko nie musi byc kolkowe. i wtedy wywalisz.
      na rumianek do przemywania radzilabym uwazac - bardzo uczula.
    • illegal.alien Re: apteczka dla noworodka 03.06.13, 12:31
      Ja mialam termometr oraz sudocrem, ktory wylecial do kubla i kupilam bepanthen - corka mi sie odparzyla, sudocrem jej narobil z dupy jesien sredniowiecza. Bepanthen ja wybawil z tych klopotow smile
      Leki przeciwgoraczkowe/przeciwbolowe kupilam jak corka skonczyla chyba 2 czy 3 miesiace, bo takich, ktore mozna podawac wczesniej w aptece nie znalazlam (mieszkam w UK). I tak sie bardzo dlugo nie przydaly.
    • pederastwa Re: apteczka dla noworodka 16.09.13, 13:05
      Kupiłam:
      sól fizjologiczną - nie przydała się
      waciki do pępka ze spirytusem - nie przydały się
      aspirator do nosa + sól fizjologiczną - nie przydały się

Przy okazji pierwszego szczepienia kupiłam też paracetamol w syropie, czasem bywa używany.

Za to od 3 tygodnia życia w dużych ilościach szły u nas Sabsimplex, espumisan, biogaja, dicoflor, delicol, a na końcu robiony na receptę lek przeciw kolkom ;-/

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka