Dodaj do ulubionych

problem z drzemkami

25.02.09, 18:51
Moja 4-ro miesięczna córka nie potrafi przespać całej drzemki. Po uspaniu śpi
góra pół godzinki, często 15-10 minut, po czym budzi się , płacze i trze
oczki. Usypiam ją znów i odkładam do łóżeczka, a za chwile powtórka. Po dwóch
godzinkach ona już w końcu wyspana, a ja padam na pysk bo męczę się bardziej
niż jak się "czuwa" i się nią zajmuję. Co na to można poradzić? Czy ktoś miał
podobny problem.
Dodam, że w nocy budzi się do jedzenia co 2 godzinki a nad ranem co godzinkę,
ale to nie jest tak uciążliwe.
Obserwuj wątek
    • stokrotkamarkotka Re: problem z drzemkami 25.02.09, 21:44
      ja mam dokładnie to samo i w dzien i w nocy,a mam 3 miesieczną córcię.Jedyny
      sposób,żeby spała dłużej to spacer w wózku.Po takim spacerze na dworze śpi nawet
      2,3 godzinki,więc zastępuje jej to kilka drzemek.
    • beliska Re: problem z drzemkami 25.02.09, 22:05
      >Usypiam ją znów i odkładam do łóżeczka, a za chwile powtórka.

A jak ją usypiasz?
      • baiza1 Re: problem z drzemkami 26.02.09, 09:34
        beliska napisała:

> >Usypiam ją znów i odkładam do łóżeczka, a za chwile powtórka.
        >
        > A jak ją usypiasz?

Usypiam ją w huśtawce czytając bajke lub z włączoną suszarką. Niestety nie chce
        usypiać w łóżeczku. Teściowa ją nauczyła usypiać na rękach i później mała nie
        chciała inaczej, ale już waży prawie siedem kilo i ja nie będę nosić jej przez
        cały dzień, więc wymyśliłam huśtawke.
        • matysiaczek.0 Re: problem z drzemkami 26.02.09, 10:16
          Moim zdaniem kładziesz za wcześnie, tzn dziecko nie jest zbytnio zmęczone. Miałam podobny problem. Umyśliłam sobie ułożony plan dnia, po 2 godz aktywności dziecko miało iść spać. Niestety dziecko praktycznie z tygodnia na tydzień zmieniało ten mój plan. Jak zaczęłam wydłużać mu sama czas aktywności, zaczął spać po 1,5-2 godz. Dziś już wiem, że mój synek pośpi dłużej, jak pozwolę mu pobawić się 3,5 godz (ma 8,5 miesiąca).
          Jeszcze: śpi dłużej, jak mam otwarte okno w pokoju, a on otulony cieplutko leży w łóżeczku. Albo po spacerze jak wrócimy do domu, nakarmimy się, to też drzemka też jest dłuższa.
          I naprawdę nie ma znaczenia sposób usypiania. Mój najczęściej zasypia przy piersi, ale zdarza się, że jest tak umęczony, że na siedząco kiwa się, wtedy wystarczy do łóżeczka położyć, pogłaskać po pleckach i już spi. Czasem kołyszę na rękach, przytulonego do piersi, ale ze smoczkiem. Ale to jak coś mu dolega (ostatnio dość często, bo chyba ząbki idą...)
    • nomira Re: problem z drzemkami 26.02.09, 03:58
      MKoj synek w tym wieku mial drzemki trwajace 30-40 minut i ja go nie usypialam
      ponownie po przebudzeniu. On nie byl juz zmeczony. Mial za to te drzemki czesto,
      co 2,5 lub 3 godziny , jakies 4-5 drzemek dziennie. Z wiekiem drzemki sie
      wydluzaja i jest ich mniej (teraz u nas 1, 2 drzemki, 7 miesiecy) Moze ja za
      dlugo usypiasz tzn jestes pewna, ze ona jest spiaca po powiedzmy godzinie (w
      sumie) drzemki. Jak jej nie uspisz ponownie to jest marudna ze zmeczenia, czy nie?
      • skierka27 Re: problem z drzemkami 26.02.09, 08:41
        Powiem Ci,ze u nas tak bylo od poczatku i jest do dzis.Zawsze widze,kiedy jest zmeczona.Usypiam w lozeczku.Zasypia szybko.Czasem spi 15,a czasem 40minut.No chyba,ze sie uda ja jeszcze ululac,to spi dluzej,ale to bardzo rzadko.Jesli obudzi sie i nie placze,oczka ma szeroko otwarte,znaczy,ze sie wyspala.Jesli sie szamota i wierci z zamknietymi oczkami,znaczy,ze nie pospala,ale zazwyczaj juz nie usypia,tylko znowu trzeba jakos ja rozbawic i za jakis czas znowu polozyc.Spi dluzej tylko na spacerze.Kiedys bylam tym zalamana,ale juz sie przyzwyczailam.Mamy zaczey 5miesiac i watpie juz,czy to sie zmieni.Po prostu taki typ i juz.Przetrzymywanie jej nie przynosi pozytywnych rezultatow,bo jest tak zmeczona,ze zasnac nie moze.
    • sophy.r Re: problem z drzemkami 26.02.09, 10:39
      mój synek też tak miał. lulałam go 20 minut i spał 10... i tak w
      kółko. trwało to jakieś dwa miesiące, dopiero w wieku 5-6 miesięcy
      wyregulował się na tyle, że miał dwie dłuższe drzemki w ciągu dnia.
      oboje byliśmy równo wykończenismile
    • bubinka76 Re: problem z drzemkami 28.02.09, 20:39
      Mój synek ma 5 miesięcy z hakiem i od 2 miesiąca życia bardzo rzadko zdarza mu się spać dłużej niż 40 minut. Jedynym wyjątkiem jest spacer, ale też nie zawsze. Zwykle w domu budzi się uśmiechnięty po 30 minutach i ma siłę brykać kolejne 2,5 godziny. Natomiast po spaniu 1,5 lub 2 godzin na spacerze nie ma mocnych, żeby zasnął po południu na choćby chwilę. Potrafi czuwać nawet do 5 godzin, oczywiście pod koniec już marudzi i trze oczy, ale spać pójdzie dopiero po kąpieli.
    • bubinka76 Re: problem z drzemkami 28.02.09, 20:40
      Zapomniałam dodać: taki model, nie ma z czym walczyć, trzeba zaakceptować smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka