Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety

25.03.09, 16:46
witam
Moja córka skończyła 4mc i waży 5900g, przy czym przez ostatnie 4tygodnie przybrała tylko 400g. Jest karmiona wyłącznie piersią. Pytałam pediatrę i ona stwierdziła, żeby podawać jej mleko modyfikowane przynajmniej raz dziennie i zacząć wprowadzać też marchewkę, ziemniaka itd. Niestety pani doktor nie sprecyzowała bliżej co i jak mam w końcu wprowadzać, zaczęłam więc grzebać na necie. No i całkiem zgłupiałam, bo podobno dzieciom piersiowym nowe rzeczy powinno sie wprowadzać w 7 miesiącu... No i nie wiem co robić... Wprowadzać jednak teraz.?? Czy może lepiej dokarmiać mlekiem mod., a dopiero później warzywa.?? Czy może w ogóle nie dawać modyfikowanego, a zacząć z warzywami.?? uncertain
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 18:18
      Ja mojemu piersiowemu rozszerzałam kiedy skończył 4 miesiące. Zaczęłam od
      kleików na moim mleku, potem warzywa i soki owocowe, potem kaszki i owoce.
      • skierka27 Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 19:38
        Ja bym w ogóle nic nie dawała,jeśli nie chcesz.Moja córka na tym etapie miała podobną wagę i też zdarzało się,że przybierała mizernie,ale moja pediatra nie kazała z tego powodu czegoś podawać,a już na pewno nie mleko modyfikowane.U nas był problem z baaaardzo niską hemoglobiną,dlatego zaczęłam wprowadzać to i owo,ale u nas to jest raczej kosztowanie i poznawanie smaków niż jedzenie,a mamy już 5 miesięcysmileHemoglobina nadal marna,ale pediatra nie ciśnie mnie z tym jedzeniem.
        • demolka7 Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 19:51
          Mam pytanie,czy moglabys napisac jaka Twoja corka miala hemoglobine
          i w ktorym to bylo miesiacu? Pytam,bo moj ma synek 4 m-ce i tydzien
          i hemoglobina 10,9.Jutro ide do lekarza,bo troche mnie to
          zaniepokoilo.Z gory dziekuje za odpowiedz.
          • skierka27 Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 22:03
            Jeśli powyższe pytanie było do mnie,to pod koniec 3 mies miała 8,5!!!Teraz po odrobinkach różnych nowości ma niecałe 10 i pediatra mówi,że jest ok,bo niemowlaki mają tendencje do niskiej hemoglobiny.Myślę,że nie powinnaś się martwićsmileDaj znać,co powie lekarz,bo jestem ciekawasmile
            • skierka27 Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 22:04
              Dodam,ze u nas było tak nisko,bo młoda miała ogromne problemy brzuszkowe(naszczęście już zażegnane)i nie przyswajała w odpowiedni sposób pokarmu.
              • demolka7 Re: Rozszerzanie diety 25.03.09, 23:01
                Tak skierko27 do Ciebie bylo pytaniewink dzieki ,oczywiscie dam znac.
    • demolka7 Re: Rozszerzanie diety 27.03.09, 13:18
      Bylismy u lekarza,dowiedzialam sie,ze jesli hemoglobina u takiego
      maluszka jest ponizej 10,8 to podaje sie zelazo,nasza jest 10,9 wiec
      nic nie podajemy.Ponadto pediatra powiedziala, ze w mleku kobiecym
      zelaza jest mniej niz w mieszankach(mimo to i tak lepsze i zdrowsze
      jest mleko mamy) oraz,ze w wieku 3-4 miesiecy poziom hemoglobiny
      znacznie spada-o tym tez czytalam w Internecie. Zalecila abym jadla
      szpinak,wiecej miesa a malemu za masiac tez wprowadzimy do diety
      miesko.
      Pozdrawiamsmile
      • skierka27 Re: Rozszerzanie diety 27.03.09, 13:21
        No widzisz,nie ma powodów do zmartwień.Jak tylko powolutku maluszek zacznie jeść różne frykasy,to i żelazo podskoczy.Pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka