rabika 27.03.09, 23:04 Hej Chciałabym posegregować sobie ciuszki od 0-3 miesięcy, potem 3-6 itd. Jak to się przekłada na centymetry na metkach? Pomoże mi ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szampanna Re: Rozmiarówka niemowlęca. 27.03.09, 23:13 nie segreguj, nie ma sensu - zależy jak Twoje dziecko będzie rosło, zresztą może być tak, że rozmiar 56 będzie od razu za mały albo po bardzo krótkim czasie. Posegreguj raczej tematycznie - body, śpiochy, koszulki, pajacyki... będzie łatwiej sięgać po kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Rozmiarówka niemowlęca. 27.03.09, 23:15 50 - rozmiar wcześniaczy 56 - 0-1 miesiąc 62 - 1-2 miesiące 68 - 2-4 74 - 4-6 Tak mniej więcej, bo kazda firma ma mimo wszystko troche inne rozmiary a i każde dziecko rośnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 00:55 Moje odkrycie: zachodnie firmy (np.H&M, Kappahl, Mohini) mają rozmiar 50 dokładnie taki jak nasze 56. Odpowiedz Link Zgłoś
malamufka Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 07:10 Na Twoim miejscu segregowałabym "na oko" - z doświadczenia wiem, że co firma to inny rozmiar Mój rekord to koszulki na 86 (sic!), które są identyczne z niektórymi na 62... Firmy nie podam, bo wycinam wszystkie metki z ciuszków. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 08:28 z tym na "oko" zgadzam się. moja córka w 2 miesiącu życia nosiła kaftanik nr 74 - czyli wg normy na półroczne dziecko. Resztę miała 62 lub 68. Tylko ten jeden z nr 74 się "zaplątał" i był w sam raz. Nie wiem jakiej firmy był, bo metki obcinam - ale teraz mała ma pół roku i nosi 74 - a czasem 80. Ogólnie śpiochy pasowały rozmiarem do wieku niemowlęcia - ale z kaftanikami było różnie. Może to zależy nie tylko od firmy, ale i od wielkości dziecka w brzuszku i w ramionkach? Najlepiej weź kaftaniki np.62 i patrz czy wszystkie są tej samej wielkości. Czyli "na oko". ale w sumie - segregacja nie ma sensu - chyba, że odłożysz naprawdę wielkie ciuszki - takie na pół roku lub na roczne dziecko. Bo z tymi 56-62, 62-68, 68-74 - to pogubisz się i potem okaże się, że z niektórych dzidzior wyrósł, a ty nie zdążyłaś ich założyć Ale przede wszystkim nie segreguj tak, jak sobie zaplanowałaś od 0-3 miesięcy, potem 3-6 itd - bo to bezsens. Dzieci są różne i okaże się, że dziecko jest większe w wieku 2 miesięcy i musisz "ruszyć kupkę" 3-6m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_beret Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 08:32 hahaha jeszcze mi przyszła taka wesoła myśl do głowy - jak to fajnie na początku obserwować mamy, przyszłe mamy - jak myślą o segregacji,planują, układają, rozmieszczają - a potem sięga się ręką w nocy, do szafy i wyciąga byle co - tylko żeby dziecię było czyste i nakarmione Przebiera się dzidziorka i pada spać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 11:37 Moj syn ma 3tygodnie, a nosi rozmiar 62 - 68 i wlasnie z uroczych spioszkow i bluzeczek przerzucilismy sie na rzecy dla malego mezczyzny, ktore sa wiernymi, zminimalizowanymi kopiami rzeczy taty tak wiec segregowanie wedlug wieku sensu nie ma, bo dziec moze rosnac wolniej lub szybciej, urodzic sie duzy albo malutki. Ja mam posegregownae wszystko tematycznie, spioszki, spodnie, bluzy, kbluzki, oddzielnie i wbrew temu co pisze forumowiczka, wiem dokladnie w co ubieram moje dziecko nawet o 3 w nocy,jakos sie nie zdarzylo, by spal w rzeczach nie przeznaczonych do spania albo wyszedl na dwor w tych, ktore sa po domu.Skoro mam czas planowac garderobe dla siebie, dlaczego moje dziecko ma po prostu byc w spioszkach obojetnie ktorych. Mam duzo wolnego czasu, wiec chetnie bawie sie w dobieranie nowych ciuszkow w pary i komplety. Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 13:27 Rzeczy dla małego mężczyzny... A czy pomyślałaś jak ten mały mężczyzna czuje się w tych rzeczach? Czy go pasek od spodni nie uwiera, albo czy nie przeszkadza kołnierzyk od koszuli??? Dziewczyny zlitujcie się, jak można ubrać trzytygodniowe dziecko w "wierne, zminimalizowane kopie rzeczy taty"??? Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 13:57 madzix88 napisała: > Rzeczy dla małego mężczyzny... > A czy pomyślałaś jak ten mały mężczyzna czuje się w tych rzeczach? Czy go pasek > od spodni nie uwiera, albo czy nie przeszkadza kołnierzyk od koszuli??? moj syn czuje sie w tych rzeczach bardzo dobrze i z pewnoscia nic go ni uwiera, nie plqcze, nie mardudzi, nie ma zadnych odgniecen od kolnierzyka koszuli. Z reszta jak bawelniane bluzy i koszule moga uwierac. Dziewczyny zlitujcie się, jak można ubrać trzytygodniowe dziecko w "wierne, zmi > nimalizowane kopie rzeczy taty"??? mozna, Luca Marcel jes tak ubierany od urodzenia i jest wesolym i pogodnym niemowlakiem. pewnie dlatego, ze nie nosi rolujacych sie kaftanikow i pajacy, ktore sa niesamowicie szerokie, ze dzieciom zaplatuja sie w nich nozki. w dodatku w nich dziecko wyglada calkowicie bezplciowo, tragedia. Ja ubieram moje dziecko jak mi sie zywnie podoba i jak mi i jemu jest wygodnie, a ty mozesz swoje ubierac w worek po kartoflach, nic mi do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:25 Hmmm, dla mnie trzytygodniowe dziecko to nie niemowlak a noworodek. I nikt mnie nie przekona, że ubieranie takiego dziecka w spodenki jeansowe to nie fanaberia rodziców! Na wszystko w życiu jest odpowiedni moment. Na ubieranie dziecka w "dorosłe' ciuszki przyjdzie jeszcze czas. Parafrazując, ubranie dwumiesięcznej dziewczynki np. w sukienkę typu beza, to robienie z niej takiego samego pajaca jak z psa, jak mu się nałoży np. bluzę z kapturem. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:32 No a dla mnie robieniem z dziecka pajaca jest ubieranie go w śpiochy. I o zgrozo kaftaniki. Zawsze mi sie to z kaftanem bezpieczeństwa kojarzy. Młody od urodzenia ma normalne ubrania, spodnie i bluzy, i uwierz mi - te dobrych firm są mięciutkie i wygodne, z doskonałej jakości tkanin, nic dziecka nie uwiera i nie przeszkadza, a wygląda jak człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:35 zgadzam się,ale niektórzy robią z dzieci "stare-maleńkie"typ rodzica "jak tłuściutkie to dobrze",są i tacy Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:41 pajace są przeważnie do spania,dla mnie na przykład,ale że dzieci wyglądają bezpłciowo,hahahahahaha,jakie myślenie........wymiękłam,ale masz rację nic nikomu jak się dziecko ubiera,tylko się nie dziw ,bo sama zaczęłaś opisywać rodzaj rzeczy(miało być o rozmiarach),a większość matek woli wygodne śpiochy,bawełniane spodenki etc Aleks 17.10.2008 Agnieszka 30.09.1994 Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia maroco1977 29.03.09, 08:26 musi wygladac naprwde czadowo moja corka ma juz 6 miesiecy a ja ja ciagle pakuje w body i spiochy/pajace. wale nie wyglada bezpłciowo ale to prawda ze w pajacach na poczatku dziec mi sie topił - miał za krótkie nozki i raczki i sie w nich plątał, tylko ze nie wyobrazałam sobie zadnej wygodniejszej alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
pestka_ks madzix88 28.03.09, 17:15 Mylisz się, ponieważ rzeczy stylizowane na "dorosłe" są przede wszystkim baardzo mięciutkie- również dżinsy, podszywane specjalnymi podszewkami, a gumeczka w pasie jest zazwyczaj tak szeroka, że z powodzeniem wszedł by w takie spodnie roczniak Kupiłam zestaw takich ciuchów 2 lata temu na moja córeczkę, teraz spodziewam się drugiego dziecka i też mam zamiar ubierać je głównie w "takie" ubranka. Zresztą jeśli niemowlakowi jest "źle" coś go uwiera, to na pewno nie będzie się rozkosznie uśmiechał. Nie demonizuj, ubranko jeśli jest dobrze uszyte,jest wykonane z super jakościowo materiałów, to nie ma być prawa dziecku niewygodnie. Oczywiście wszystko tez zależy od firmy- ja nie lubię typowo polskich, bo niestety z jakością zazwyczaj krucho, no i co z tego , że może super wygodny pajacyk, jeśli napy zostały wykonane z niklu, który bardzo uczula itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:31 to jest paranoja,dla mnie chore,teżmam synka,ale ubranego w body i pajace.Teraz ma 5 miesięcy i zakładam mu rajstopki i np spodnie,ale z napami w kroku,normalne ciuszki dla dziecka,jakie to są "zminimalizowane kopie rzeczy taty" dresy????? Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:35 hola, hola, pięciomiesięcze dziecko to już kawał dzieciaka. Autorka wątku pisze o trzytygodniowym. A jemu ma być wygodnie! Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:36 prostuję - nie autorka wątku, lecz jedna z mioch przedmówczyń. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:44 dlatego to dla mnie chore,taki mały dzidziuś,5 miesięczne można kombinować,ale noworodka......ale nie moja sprawa,przedstawiłam tylko swoje zdanie,mi się to nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
edytazynda Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 15:23 Witam Ja osobiście mam posegregowane rzeczy względem wzrostu - wieku dziecka i bardzo sobie chwalę. Dodatkowo rzeczy używane na bieżąco w danym rozmiarze są podzielone na grupy, czyli pajace, body itd. Taki podział bardzo ułatwia wszystko. Oczywiście półkę niżej mam przygotowany zestaw w rozmiarze większym, ale już bez grup. Jeśli przypadkiem zabraknie ubrań można wziąść trochę większe, bo są pod reką, nie ma też mowy o nie ubraniu w coś dziecka bo już wyrosło Grunt to dość często przeglądać rzeczy i uaktualniać zestawy. Uważam ten podział za bardzo sensowny, oczywiście nie kierując się tylko metką ale też przykładaniem rzeczy do siebie, aby były podobnej długości. Zgadzam się z przedmówczynią, że skoro rodzice mają wszystko poukładane w szafach jak należy to dziecko też ma do tego prawo - zwłaszcza że bardzo to ułatwia życie. I nie jest to fanaberia przyszłych mamuś to tylko wygoda i komfort w użytkowaniu Pozdrawiam P.S. Przeglądanie ubrań co jakiś czas to czysta przyjemność, bo nie pamiętam rzeczy jakie moje dziecię będzie nosić za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
rabika Re: Dzięki wielkie za podpowiedzi:) 28.03.09, 17:18 Dzięki za podpowiedzi. Dostałam furę ciuszków, że po prostu musiałam się poradzić jak inne mamy mają przygotowane dla swoich dzidziek. A jakoś poukładane musi być żeby się nie pogubić no i to taka przyjemność z tych całych przygotowań Wkrótce po porodzie wracam do pracy,że wiem że jak teraz sobie przygotuję i będzie, to potem jak będę kolejne partie dostawać to nie narobię sobie bałaganu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maroco1977 Re: Dzięki wielkie za podpowiedzi:) 28.03.09, 17:40 Dodam jeszcze, ze jest to ulatwienie dla tatusia, ktory zielonego pojecia nie ma jak te wszystkie pajace mialby zapinac przy przebieraniu (zawsze jest problem ze spiochami ) rzeczy, ktore sa jak jego wlasne umie ubrac mlodemu bez wiekszych sensacji Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 17:44 Ktoś dobrze napisał. nie sugeruj się rozmiarami tylko rodzajami. Ewentualnie wielkością (nie patrzc na metkę). Przykład? proszę. Moja córka ((6,5 miesiąca) nosi obecnie śpiochy Early Days 12-18 miesięcy i body 3-6 miesięcy a zdarzają się też 56 (0-3) i wcale nie są maławe! Odpowiedz Link Zgłoś
olina10 Re: Rozmiarówka niemowlęca. 28.03.09, 22:44 Ja też mam odłożone ciuszki mniej więcej rozmiarami, ale co jakiś czas sprawdzam czy czasem coś z większego rozmiaru już nie pasuje. A w półce posegregowane dla wygody mojej i tatusia tematycznie Poza tym jak przedmówczyni napisała młody też nosi rzeczy od 0 do 18 miesięcy a ma obecnie skończone 8. Niektóre rzeczy tak jakby rosły razem z nim Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agamemnonn Re: Rozmiarówka niemowlęca. 29.03.09, 08:50 Ja również układam ciuszki wg rozmiaru wizualnego a nie z metki. I dziele wszystko na spodnie, bluzy, koszulki...wszystko w osobnych kupkach Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: Rozmiarówka niemowlęca. 29.03.09, 09:34 poukładaj "mniej więcej" po rozmiarach, sugeruj się wielkością (przykładaj rzeczy do siebie i porównuj), bo rozmiarówki różnych firm bardzo się różnią z mojego doświadczenia - polskie firmy szyją za małe a zachodnie za duże czyli np. na faktyczny rozmiar dziecka 80 cm ubranka polskiej Ewy albo Sofiji trzeba kupić 86 ale za to H&M, Nexta czy Kappahla na 74 przynajmniej tak jest z moim synkiem Odpowiedz Link Zgłoś