agawnuk78 28.03.09, 13:15 Mam pytanie kiedy powinno się zacząć kąpać dziecko w dużej wannie. Mój synek ma 8 miesięcy , i tak się zastanawiam czy nie zrezygnować już z małej wanienki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga777444 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 13:23 ja zaczęłam kąpac dziecko w wannie w 5 miesiącu. Wanienka była zdycydowanie za mała Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 13:31 Od kiedy Tobie pasujei jak wygodnie. Ja sie poddałam "naciskom", bo wcale nie chciałam wanienki ale mi truli,że bedzie wygodnie. No i nie było. Duża wanna najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 13:33 Przesadziliśmy do dużej wanny jak skończył 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
nastoletnia-mama Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 31.03.09, 11:51 A czy takie nachylanie się nad wanną nie sprawia problemu z krgosłupem? Bo jak dziecko juz większ to pewnie dłużej chce się pluskać, bawić itd. Czy kręgosłup wam nie wysiada? A czy kąpałyście się razem z dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 04.04.09, 16:47 Ja przesadziłam do dużej jak miał 6 m-cy. nastoletnia-mama napisała: > A czy takie nachylanie się nad wanną nie sprawia problemu z > krgosłupem? Bo jak dziecko juz większ to pewnie dłużej chce się > pluskać, bawić itd. Czy kręgosłup wam nie wysiada? A czy kąpałyście > się razem z dziećmi? Jak dziecko samo siedzi, albo stoi, łazi po całej wannie, to nie trzeba go cały czas trzymać, a wręcz jest to niemożliwe Ja przez pierwsze 10 minut stoję nad wanną, pilnuję i czekam aż się pobawi. Poźniej 2 minuty mydlenia, płukania i to całe nachylanie się nad wanną. Ale nie wyoberażam sobie kąpać 2miesięczne dziecko w dużej wannie, właśnie ze względu na kręgosłup. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak1004 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 13:45 zrob tak jak lepiej i wygodniej dla ciebie. a maly jeszcze sie miesci w wanience? tak pytam, bo 8mies to juz duzy chlop;-P Odpowiedz Link Zgłoś
tu_mama Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 14:48 ja też pzreniosłabym się chętnie do dużej wanny z kąpaniem córki, tylko jak to zrobić? no bo w małej się nie mieści, poza tym chlapie naokoło ja jestem cała mokra. ale w duzej wannie to mi kręgosłup wysiądzie trzymać ją. córka jeszcze sama nie siedzi, moge ją potrzymać w pozycji siedzacej, ale żeby spłukać włoski musze ja położyć.. nie bolą was plecy po kąpaniu dziecka w duzej wannie? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 16:12 Nie, mi strasznie wygodnie. Mała wanienka mi się wrzynała w ręce. Czasem sobie przykucnę obok. Ja też muszę podtrzymywać, bo niby siedzi, ale w wannie nie bardzo i położyć też się da. Tyle,że mokra też jestem-to chyba tak już jest Może spróbuj z raz to zobaczysz czy Ci odpowiada. Aha mata dobra rzecz- też mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 19:29 tu_mama napisała: > ja też pzreniosłabym się chętnie do dużej wanny z kąpaniem córki, > tylko jak to zrobić? Normalnie. Wchodzisz do wanny razem z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 30.03.09, 09:22 My przenieśliśmy się do dużej wanny w drugim miesiącu, nalewałam wody na kilka centymetrów i kładłam dziecko na płasko. Woda sięgała mu do połowy brzuszka, może trochę wyżej. On trzepał sobie rączkami i nóżkami a ja myłam. Teraz już siedzi i próbuje wstawać, więc wody jest więcej a ja muszę jednak czasem przytrzymać, bo by mi z tej wanny wyszedł. Włoski spłukuję prysznicem na siedząco, mój synek lubi jak mu się oczy zalewają strugami wody Dopóki córcia nie siedzi śmiało kładź ją na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 14:48 my przesadzilsmy ok 8 miesiaca, ale kupilismy zwykla mate antyposlizgową w ikei bo bez niej co chwila wywijal fikolki Odpowiedz Link Zgłoś
agamemnonn Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 15:12 Ja kupiłam fotelik, tzw "foczke" i Hubi kąpał się w dużej wannie już pod koniec 4 m-ca. Ekstra wygoda Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 16:50 Nigdy nie kapalam corki w wanience tylko od poczatku kapalam sie z nia w duzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 19:39 Nie pamiętam dokładnie kiedy my się przenieśliśmy.Gdzieś koło 4 miesiąca chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_martusi08 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 21:15 od 3,5 miesiąca - w małej wanience odchodziły straszne krzyki i protesty a z mamą w dużej jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
agaqwerty Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 21:21 w 4 miesiacu. Kąiel takiego maleństwa nie trwa długo - max 10 min dlatego nie trzba się dużo nachylać, ja uklęknę sobie itp, a samo omydlenie calego ciałka i opłukanie to jest chwilka. poza tym lezał sobie w wannie a woda mu siegała do uszu wiec nie musialam go trzymac caly czas - tylko do umycia główki. teraz ma 8 m-cy to juz sam siedzi Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 21:18 U nas jak skończył 7 m. przenieśliśmy się do dużej wanny; przez ok.2 m-ce kapał się z tatą; potem już sam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 od 4 m-ca 28.03.09, 21:47 Mój synek ma skończone 4 miesiące i od wczoraj kąpię go w "dorosłej wannie" Z jego plastikowej wystają mu nózki i stwierdziłam, że nie będę dziecka męczyć. Myślałam, że będzie się bał tej dużej wanny ale spoko. Wyglądał na zadowolonego, swobodnie chlapał nóżkami- Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 28.03.09, 21:56 czy mamy, ktore boli krzyz tez mja szanse kapac baby w duzej wannie? Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 30.03.09, 09:23 No pewnie, dla mnie jest wygodniej niż w małej, przynajmniej dźwigać nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 30.03.09, 09:30 Moja od 3 mies w dużej wannie sama sobie leży.Ona uwielbia wode.Ma nalene tak,że zakrywa ją do połowy brzuszka.Uszka pod wodą.Ona leży,fika nogami,przewraca się na brzuszek i bawi zabawkami.Kąpiel trwa ok 20 min.Ja stawiam sobie stołeczek przy wannie,opieram łokcie na brzegu i kontroluje ją,aby się nie zachłysnęła,bo mi skubana wode w wanny pije,jak leży na brzuchu.Nic mnie nie boli,nie dźwigam jej,a oparte ręce na wannie pozwalają szybko reagować w razie potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 30.03.09, 17:42 skierka27 napisała: > Moja od 3 mies w dużej wannie sama sobie leży.Ona uwielbia wode.Ma nalene tak,ż > e zakrywa ją do połowy brzuszka.Uszka pod wodą.Ona leży,fika nogami,przewraca s > ię na brzuszek i bawi zabawkami. kurde, ze o tym nie pomyslalem) przetestuje dzis Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d skierka27 JESTES genialna!!:) 30.03.09, 22:56 dzis zastosowalem twoja metode..nalelem wody na tyle, zeby misiek sie nei utopil i polozylem go do wanny... mial taka frajde ze ej. Machal lapkami i nozkami, chlapal, taplal sie..a poptem przekrecil na brzuszek i ganial kaczke )) A ja sobie patrzylem z bardzo suchej pozycji) DZIEKI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Camel...to pomysł męża:) 30.03.09, 23:08 Ja bym się nie odważyła,ale on uwielbia małej uprzyjemniać kąpanko.Aż boję się myśleć,co będzie za kilka miesięcy.Basen na balkonie?Poniżej wkleiłam linka do fotki dla udowodnienia faktu P.S.A czy Twój Misiek też pije wodę z wanny?Bo moja lubi sobie posiorbać Odpowiedz Link Zgłoś
magdahaaa Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 30.03.09, 17:37 ja od samego poczatku kapie w duzej wannie teraz mlody ma 7 miesiecy i jest wielka frajda, jak kapie sie ze stzarszym bratem, ktory ma prawie cztery lata,. pozdra Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a prysznic? 30.03.09, 17:41 moj misio ma 5 i juz nie mam ochoty na kapanie go w malej wanience..za duzo wody wychlapuje wiec bierze prysznic klade w brodziku pieluche tetrowa. sadzam miska...albo klade na "czworaka" i robie prysznic i chyba mu sie podoba bo czasem klapie reka po te mokra pieluche) a w soboty robimy sobie dluga kapiel w duzej wannie.. powtarzamy cwiczenia z basenu...poza nurkwonaiem) Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: jak kikut odpadnie 30.03.09, 19:32 Oto dowód fotoforum.gazeta.pl/3,0,1723974,2,14.html Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: prosze bardzo 31.03.09, 22:05 Skierka my też wypróbowaliśmy dziś twój sposób. Dzieć zadowolony fotoforum.gazeta.pl/3,0,1726116.html Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: prosze bardzo 31.03.09, 22:09 Heh...no proszeŚliczny bobasTroche wody,a za to ile szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: prosze bardzo 31.03.09, 22:37 My też czasami kąpiemy na sucho,kiedy np mama sprząta fotoforum.gazeta.pl/3,0,1723976,2,16.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: prosze bardzo 01.04.09, 21:03 a one na tym brzuchu nie zanurzaja sie twarza? bo moja lezac na sucho, nie zawsze ma sile caly czas trzymac wysoko glowe... Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: prosze bardzo 01.04.09, 21:06 Moja już "stara" jest to daje radę, nawet na czworakach sobie stoi, ale wczoraj trochę na początek za dużo wody wlalam i się opiła Trzeba dostosować do możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: prosze bardzo 01.04.09, 21:27 Moja trzyma główke bez wysiłku,wiec nie wpada do wody.Chyba,ze specjalnie,co by sie napić Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: prosze bardzo 01.04.09, 22:13 kaskahh napisała: > a one na tym brzuchu nie zanurzaja sie twarza? no ja nie wiem ile twoj maluszek ma miesiecy..moj ma 5..i potrafi w sumie caly czas trzymac glowke podniesiona.. a perspektywa napicia sie wody to dodatkowa motywacja)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: prosze bardzo 04.04.09, 13:46 trzyma, trzyma, ale jak jej sie bnudzi to siup na dol tak czy inaczej prpba bedzie, bo bedziemy u rodzicow bez wanienki przymusowa kapiel w duzej wannie Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia ja nie moge dawac zabawek do wody 04.04.09, 21:52 bo opuszcza głowe zeby je paszcza lapac jak na dywanie no i nie moze zobaczyc korka, bo zaraz bedzie chciała go dopasc Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 04.04.09, 21:15 moje przeniosłam jak miała 8 miesiecy własnie i już raczkowała. ale radocha była - na czworaka z jednego końca wanny w drugi Odpowiedz Link Zgłoś
podkrecone Re: Od kiedy kąpiel w " dorosłej " wannie??? 04.04.09, 22:06 8 miesięcy to już wystarczająco długo jak na małą wanienke ja już od trzeciego miesiąca małej kąpie ją w dużej wannie i bardzo się jej podoba teraz <7miesięcy> siedzi chlapie itp po za tym mam taki fotelik do kąpania na którym mała sobie siedzi albo lerzy i można ją swobodnie umyć bez groźby że np się przewróci zachęcam do dużej wanny, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś