zuz-aka1 19.05.09, 08:33 od wczoraj ropieja oczka mojemu 10 m-c synkowi nie wiem od czego; mam juz panikowac?? isc do lekarza?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asienka247 Re: ropiejace oczka 19.05.09, 08:43 Mojej córce (2 lata) jak zaczeły ropiec oczy i poszłam z nią do lekarza to okazało sie ze ma zapalenie spojówek, szybko jej przeszło,zakrapiałam oczka i przemywałam Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: ropiejace oczka 19.05.09, 08:51 może być rzeczywiście zapalenie spojówek, ale nie panikuj. Jeżeli oczka się sklejają od ropy to nie wyrządzisz krzywdy przemywając rumiankiem, a swoją droga do pediatry i niech obada sprawę - bo jezeli jest to zapalenie spojówek to dostaniesz receptę na specjalne kropelki do oczu dla takich maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Nigdy w zyciu rumianku do oczu!!! 19.05.09, 08:56 bo moze bardzo bardzo uczulić. Jako dziecko wylądowałam na ostrym dyzurze okulistycznym z oczami zapuchnietymi tak, że nic nie widziałam bo mi babcia rumiankiem przemyła. Spróbuj kropli ze swietlikiem. Jak chcesz przemywać jakims naparem to słaba czarna herbatą. Jeśli po jakichś 2 dniach nic sie nie zmieni albo będzie gorzej to idź do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: Nigdy w zyciu rumianku do oczu!!! 19.05.09, 09:00 oops! tego nie radzilam świadomie w takim razie, a babcinnymi sposobami. No moje dziecko - na szczęscie się nie uczuliło. Myślałam, że ma właściwości przeciwzapalne - stąd rada, a nie wiedzialam, że może uczulać przy przemywaniu. Wybacz ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Nigdy w zyciu rumianku do oczu!!! 19.05.09, 09:11 Ma przeciwzapalne. Ale ryzyko jest bardzo duże. Jednym słowem - jesteś ryzykantką Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: Nigdy w zyciu rumianku do oczu!!! 19.05.09, 09:21 a i tu raczej nieświadomą, tym bardziej mam poczucie winy, że komuś z własnej autopsji mogę doradzić głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuz-aka1 dicortineff 19.05.09, 09:40 jak byl taki malutki to pediatra na ropiejace oczka przepisal mi dickortineff i zastanawiam sie czy tym mu nie posmarowac?? ale moze rzeczywiscie najpierw to przemyje zobacze czy bedzie poprawa Odpowiedz Link Zgłoś
demonsbaby Re: dicortineff 19.05.09, 09:43 tylko nie idż za moją radą - i nie rób tego rumiankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
w-ella Re: dicortineff 19.05.09, 10:23 moja córcia (11m-cy) przeszła zapalenie spojówek, tydzień złapała to "dziadostwo", miała zaczerwienione, spuchnięte spojówki i duużo ropy. Od naszej pediatry dowiedziałam się, że jest jakiś wirus bo miała dużo pacjentów z takimi objawami. Córcia miała zakraplane oczka biodamecyną i dikortinefem, oraz przemywanie solą fizjologiczną, dziś już po problemie. Jeśli masz dikortinef sprzed paru miesięcy to nie można go ponownie użyć do oczu, jedynie do ucha - tak mi powiedziała pediatra Odpowiedz Link Zgłoś