Dodaj do ulubionych

problemy ze spaniem w dzień

22.12.03, 07:04
Jaś skończył właśnie 3 miesiące. I pewnie pomyślał, że jest już bardzo
dorosły, bo przestał sypiać w dzień...

Do tej pory doba wyglądała tak: od mniej więcej 22h00 do 8h00 rano pan Jan
przesypial (z jedną, dwiema, rzadko trzema przerwami na karmienie), podobnie
jakieś 2-3 godziny po południu (ok. 14h00 do 17h00). Obecnie mamy problemy z
jego sypianiem w dzień: zasypia na 15-30 minut. Od 16h00 zaczyna więc marudzić
i nadal nie chce spać.

Czy nasz synek próbuje przestawić się na kilka krótszych drzemek? Ile powinien
spać w dzień?

.m
Obserwuj wątek
    • azyjewska Re: problemy ze spaniem w dzień 22.12.03, 09:07
      Witaj,
      może dziecko się przestawia mój Kuba skończy właśnie 5 miesięcy.Od 3 spi 2
      razy dziennie po pół godziny i półtora-dwie podczas spaceru a w nocy od 20 do
      6 i wstaje co 2 godziny a czasmi co godzinę.To chyba normalne że twoje dziecko
      zmienia swój tryb życia bo rośnie i zaczyna go interesować cały świat a nie
      spanie.A może wieczorem warto go wcześniej kąpać i kłaść spać?Co do czasu
      spania w dzień to chyba nie ma reguły każde dziecko reguluje sobie to
      indywidualnie.Jaś bardzo ładnie śpi w nocy i to powinno was cieszyć a co do
      dnia to mój Kuba popołudniu też jest marudny i trzeba go cały czas zabawiać..A
      może Jaś ma popołudniu dużo wrażeń i to go szybciej męczy.Może po prostu jest
      taki marudny bo musi się przestaic a to trochę trwa.Poprzednie drzemki są już
      dla niego za długie a przyzwyczajenie sie do nowego trybu trochę męczące ale
      to tylko kwestia czasu.

Pozdrawiam.

Aga i Kuba.
    • anet22 Re: problemy ze spaniem w dzień 23.12.03, 23:13
      Witaj.
      U nas wygląda podobnie, choć Pawełek skończył dopiero 2 miesiące. Nie wiem
      dlaczego, ale nie lubi spać w dzień. Noce przesypia bardzo ładnie, dziś na
      przykład przespał całą, nie obudził się ani razu. A zwykle budzi się raz,
      najwyżej dwa - na karmienie. Natomiast w dzień śpi bardzo kiepsko. Są dni, że
      nie śpi całutki dzień! W żaden sposób nie da się go uspać! Zasypia czasem na 5-
      10 min, jeśli nosi się go w pozycji na samolocik, ale przy próbie położenia go
      do łóżeczka, natychmiast się wybudza, a na rękach mu chyba niewygodnie, bo też
      się niedługo budzi. Zwykle jednak udaje mi się go uspać około 11.00 i wtedy śpi
      do 14.00 -14.30. Rzadko natomiast udaje mi się go uspać po południu. Jest wtedy
      marudny, trzeba go nosić, ale spac nie chce. Zasypia dopiero po kąpieli około
      20.00, a czasem dpoiero o 22.00
      Nie rozumiem tego, wydaje mi się, ze takie dziecko powinno spać więcej, ale co
      mam robić? Próbujemy go uspać ze wszystkich sił... na nic. Może są dzieci,
      które nie potrzebują tyle snu? Pawełek jest zwykle radosny, uśmiechnięty,
      spokojny, ewentualnie popołudniami domaga się intensywniejszej opieki. Może nic
      złego z tego niespania nie wyjdzie...
      Aha. Wyczytałam ostatnio, ze noworodki (śpią najwięcej) potrzebują zwykle 16,5
      godziny snu w ciągu doby. Ale czas ten może wahać się od 10.5 godz do 22
      godzin. Widocznie mamy dzieci, które śpią niewiele.
      Pozdrawiam
      Anet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka