Dodaj do ulubionych

Nosidełko

24.12.03, 11:28
Chciałabym się dowiedzieć od kiedy można nosić dzidzię w nosidełku (takich
szelkach na brzuchu)? Mój Maciuś ma 2 i pół miesiąca i chce żeby go czesto
nosić na rękach, a ja nie mam aż tyle siły. Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i życz wesołych Świąt!
Obserwuj wątek
    • wlekliczka Re: Nosidełko 24.12.03, 11:42
      Czytałam, że jak zacznie trzymać samo główkę. Więc chyba wiek Twojego synka
      jest minimalny.
      Współczuję Twoim plecom smile bo taki maluch jak już się przyzwyczai to mu nie
      przetłumaczysz. Ja mojego przytulaka kładłam w leżaczku i patrzył sobie, co
      robię. Po 2 tygodniach marudzenia, zapomniał co to znaczy noszenie. Tylko muszę
      mu na bieżąco zapewniać rozrywki.

Z dzieckiem w szelkach na brzuchu i tak niewiele mogłam robić - nie
      podchodziłam do kuchni, nie mogłam sprzątać, czytać itp.

Pociecha jedna: za 3 miesiące już sam będzie się potrafił sobą zajmować smile
      • lucasa Re: Nosidełko 24.12.03, 12:32
        nosidelka sa zazwyczaj od 3.5kg wiec znacznie wczesniej niz dzidzia potrafi
        sztywno trzymac glowke,
        ja swoja mala wzielam do nosidelka pozyczonego, gdy musialam jechac do centrum
        gdy miala niecale 6 tyg,
        byla zwrocona do mnie, wiec gdy chciala to patrzyla na boki, a gdy byla
        zmeczona oparla glowke o mnie i tak spala,
        nie mialam zadnych dylematow, czy nie jest za szybko, bo mimo, ze nie trzymala
        glowki sztywno, to jednak tez "nie leciala" na boki czy do przodu

wydaje mi sie, ze nosidelko jest dobrym pomyslem gdy trzeba gdzies wyskoczyc,
        a ilosc schodow czy przesiadek wylaczaja autobusy czy metro
        a nie wyobrazam sobie noszenia jej po domu - bo wtedy co mozna zrobic? niby
        sie ma rece wolne, ale za bardzo nie da sie ich uzywac gdy maluch wisi z
        przodu :o)

my kupujemy nosidelko malutkiej w prezencie na swieta,
        i bede uzywac juz od jutra,

aha, wez pod uwage, ze gdy bedziesz czekac gdy dziecko bedzie wieksze to
        bedzie tez ciezsze...
        ja mala mialam 4.5 godz (wazyla wtedy 4.5kg) i bylo to naprawde meczace pod
        koniec...

pozdrawiam,
        Agnieszka
        • ulala72 Re: Nosidełko 24.12.03, 16:28
          A ja nosiłam córcię w nosidle typu "chusta" od początku - mam starsze dziecko,
          które wymaga moich rąk. Córa nawet tam podsypiała i podjadała i wyglądała na
          bardzo zadowoloną. Leżaczek, owszem, też, ale ta chusta była naprawdę
          konieczna. Teraz używam jej do podtrzymywania córy (7 mies.), która siedzi
          okrakiem na moim biodrze i też jest dobrze.
          • ainer1 do ulala72 25.12.03, 12:13
            a co to za chusta?
            Renia
            • gagunia Re: do ulala72 25.12.03, 15:09
              ja nosilam Kacpra juz w 2 miesiacu zycia, ale wazyl ok 6 kg (gdy sie urodzil
              4,5kg). bylo ciezko, ale przynajmniej moglam po chleb wyskoczyc do sklepu, bo z
              4 pietra wozka sama nie znioslam, gdy maz byl w pracy.
              tylko, ze nosidlo musi byc bardzo dobre jakosciowo - moje (GRACO)- jest bardzo
              dobrze wyprofilowane, usztywniane i swietie trzyma glowke. maluszek nie ma
              szans zeby glowka opadala mu na boki, jesli prawidlowo wyreguluje sie szelki.
              nosidlo jest prawie nowe -uzywane moze z 10 razy, bo nie mialam sily go dzwigac
              w tym wynalazku. jesli ktos jest zainteresowany - chetnie odsprzedam.
              • ainer1 Gagunia 25.12.03, 19:28
                ja wlasnie tez 4te pietro bez windysmile
                i wlasnie mysle, jaki tu wozek kupic zeby jednak byc w stanie zniesc go na dol
                (na dole nie moge zostawic bo kradna)
                mozesz jakis lekki i dobry polecic?
                rodze 15 marca
                Renia
                • gagunia do ainer1 25.12.03, 19:59
                  jesli chodzi o wozek to najlepszy bedzie skladany - mozna go wtedy zniesc " na
                  raty" smile - osobno stelaz i osobno gondole albo spacerowke. w ciagu paru minut
                  raczej nikt nie ukradnie. ja mam deltim focus i jestem bardzo zadowolona.
                  sklada sie z gondoli dla malenstwa i spacerowki, dodatkowo ma torbe na
                  wyposazeniu, wygodny kosz pod spodem, potrojna regulacje resorow. poza tym
                  naprawde bardzo latwo sie sklada, gondola ma szelki -raczki do znoszenia,
                  gleboka budke. spacerowke mozna montowac przodem lub tylem do kierunku jazdy.
                  jest bardzo wygodny dla wyzszych osob (ja mam 172cm) - to wazne, bo czesto
                  wozki maja za nisko raczke i mozna sie bolu plecow dorobic smile
                  aha, dodatkowo w gondoli jest ruchome oparcie z podwojna regulacja, jak maluch
                  zaczyna siadac- mozna dopiac szelki ze spacerowki, zeby nie wypadl.
                  no i tyle na temat mojego wozka. zreszta nawet jak zdecydujesz sie na inna
                  firme, zwroc uwage na te szczegoly, ktore opisalam.
                  cena ok 850 zl pol roku temu.
                  pozdrawiam
            • ulala72 Re: chusta 25.12.03, 21:17
              Moja chusta ("Coala baby")to "spadek" po koleżance - wiem, że zamawiała ja
              przez internet. Ale podobno ostatnio Inglesina wypuściła taki produkt. O
              chuście (jak ją uszyć i jak jej uzywać) można poczytać bodaj w majowym (lub
              kwietniowym) "Dziecku". Można też poszukać chustowego wątku na Forum.
              Pozdrawiam i lecę obżerać się dalej.
    • agnes.en Re: Nosidełko 25.12.03, 20:45
      Najbezpieczniejszy 'wiek' niemowlecia do 'rozpoczecia nosidelka' to 2m, chociaz
      gdybys miala chicco go plus z pozycja lezaca to mozna by nosic jeszcze
      noworodka. Nosidelka do noszenia w pozycji pionowej sa dobre dla maluszkow 2m+ -
      o ile maja SZTYWNE OPARCIE pod glowke! Mimo to nie nalezy w tej pozycji
      takiego maluszka nosic dluzej niz pol godziny (no, moze godzine) - tak twierdza
      pediatrzy, a nie wiem, co na to wiekszosc ortopedow...(bardzo polecam zapytac
      tutaj osmag naforum - osmag jest rehabilitantka i specem od kregoslupa.
      Najbardziej godna polecenia na pierwsze tygodnie (lub 3m-ce)zycia dzieciatka
      jest chusta - mozesz ulozyc go przy piersi i nosic na laezco - nic lepszego dla
      takiego niemowlaczka. Poszukaj tu watku z sierpnia 'chusta', a dowiesz sie
      wszystkiego - czasem to lepsze od drogich nosidelek...
    • osmag Re: Nosidełko 25.12.03, 22:55
      Mówiąc szczerze to tylko nosidełko typu chusta ma sens. Te w pozycji pionowej
      dopiero jak dziecko dobrze siedzi( wcześniej nie jest to kożystne ani dla
      kręgosłupa ani dla stawów biodrowych) a więc przeciętnie ok. 8 miesiąca.
      • fizula Re: Nosidełko 26.12.03, 00:37
        Danielek ma 6,5 miesiąca i od urodzenia noszę go w chuście kangurka. Jestem z
        niej bardzo zadowolona, wcześniej nosiłam go jak w kołysce, a teraz już na
        biodrze. Mój mąż znalazł w necie firmę, która szyje takie chusty. Wysłali mi
        pocztą, bo nie jestem z Warszawy. Jeśli ktoś chciałby poczytać, to podaję
        adres, gdzie jest ta oferta: www.zefir.and.pl. pozdrawiam !
        Iza
      • drumla21 Re: Nosidełko 26.12.03, 09:30
        Aha. Dziękuję za rady. Ja też właśnie słyszałam, żeby jednak unikać takich
        nosidełek, dlatego chcę dowiedzieć się jak najwięcej. Postaram się dowiedzieć
        więcej o tych chustach, bo prawdę mówiąc nie wiem jak to wygląda. Widziałam
        kiedyś w gazecie, ktoś z koca chyba coś takiego zrobił, ale zupełnie nie wiem
        jak. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka