Dodaj do ulubionych

ząbkowanie a pocieranie ucha

03.08.09, 10:40
nasz 8-miesięczny syn od tygodnia budzi się kilkukrotnie w nocy z piskiem;
muszę go wybudzić a następnie ponownie uśpić sad
byliśmy u lekarza - osłuchany, opukany, uszy sprawdzone - czysto.
w moczu jest trochę białka ale to podobno od gorączki moze być (choć my
goraczki u syna nie zauwazylismy)
w dzień jest uśmiechnięty, radosny, wszystko gryzie!!! na potęgę i ślini się.
myślę (ja+cała rodzina) że to ząbki, ale skąd to pocieranie i pociąganie ucha?
czyżby lekarz nie poznał się a to zapalenie ucha????
Obserwuj wątek
    • 34tydzien Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 14:20
      Miałam podobną sytuację. Sprawdź za uchem, czy mu skórka nie pękła.
      U mojego brzdąca była popękana co okazało się początkiem alergii. A
      pocierał bo go swędziało i drażniło to popękane miejsce. Może Twój
      maluch zjadł coś co mu nie służy.
      Jeśli za uchem będzie ok to niestety nie wiem co dalej.
      • talablaska Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 16:43
        Ciągnięcie i łapanie się za ucho to normalny objaw ząbkowania, mój
        syn obecnie też to robi-czekamy na pierwsze zęby smileNa początku też
        się bałam zapalenia ucha ale tu głównym objawem oprócz bólu ucha
        jest b. wysoka gorączka. Także nie stresuj się to są tylko -lub
        wink zęby!
    • malamalinkaa Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 16:51
      u nas identycznie, ciagnie za ucho, az cale czerwone jestsmile ma 5
      miesiecy wiec powoli tez zeby...slini sie, swedza ja dziasla.
      • 2stopa Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 18:43
        Moja mała też tak miała. Lekarz powiedział, że targanie się za ucho
        to normalny objaw ząbkowania, no i teraz mamy dwie piękne jedyneczki.
        • embeel Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 19:05
          ząbkowaniu towarzyszy często łagodne zapalenie ucha
          • ahkoscian Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 20:50
            dzięki za info...
            jeżeli będzie lepiej, kiedy wyjdą zęby to ja już chcę ząbki!!! smilesmile
            nie śpi, nie je, piszczy przez sen...
            embeel, czy to łagodne zapalenie ucha należy jakoś "leczyć"? (żeby np. nie
            rozwinęło się w coś bardziej poważnego)
            • anuszka.1 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 03.08.09, 22:02
              U nas to samo, wychodzi zabeczek, juz cos tam widac no i jest pocieranie uszka a
              oprocz tego okropny placz w nocysad
            • embeel Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 04.08.09, 09:46

ja dawałam za zaleceniem lekarza homeopatyczne - klasyczne przy ząbkowaniu -
              Chamomilla vulgaris i do tego Phytolaca decandra na lekki stan zapalny. Dawałam
              w wersji sproszkowanej - dawka 15 mg rozpuszczone w wodzie, pierwsze raz
              dziennie, drugie dwa razy przez sześć dni. Ale myślę, że spokojnie możesz podać
              i "kulki".
              • kremka2014 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 02:03
                Podbijam temat. WTF? Masakra jakaś. Gorączki juz nie ma....... Ząbkuje na pewno. A Wasze??? Pierwszy raz o takich objawach czytam i doświadczam...
                • ela.dzi Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 12:56
                  U nas tak właśnie objawiały się zęby w wieku 8 miesięcy, a może raczej przesuwanie zębów w dziąśle. Budził się z krzykiem i nie mogłam go uspokoić, dopiero zapalenie światła pomagało. Oczywiście to powodowało wybudzenie się na dłużej. I wcześniejsze niż zwykle pobudki.
    • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 09:10
      Przy zębach tak jest znać bywa bo nie u każdego dziecka. Tak więc czekajcie na zęby; ). A jeśli chodzi o zapalenie ucha to często jest z temperaturą i lekarz raczej by poznał. A sama też możesz sprawdzić - jak naciśniesz ta wypustke od buzi co jest , nie malozowine tylko taki dyndek co w środek ucha się ustawia od buzi ( nie wiem jak to wytlumaczyc ale nan nadzieje ze rozumiesz; ))dziecko bardzo płacze jeśli jest zapalenie i ból ucha.
      • kremka2014 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 10:59
        No nie boli😊. Naciskałam wielokrotnie, termometr douszny- nie boli na szczęście.... A szarpie te uszka strasznie momentami
        • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 12:07
          Moja tez czasami meczy uszy. Ale właśnie patrze czy za nimi jest ok i czy ja to boli. Jeśli nie to widocznie ms taka potrzebę. I martwię się aby odstające nie bylywink.
        • grajfrutt Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 13:16
          Moja córka ostatnio miała zapalenie ucha z wysiękiem. Lekka gorączka, tarmosila ucho, ale jak dotykalam, naciskalam to było ok, myślałam że zęby. Ale że w nocy nie spala tylko się potwornie darła (jak nigdy) to poszłam do lekarza sugerujac uszy. Niestety był nowy pediatra i stwierdził że to ząbkowanie, uszy czyste. Po kolejnej płaczącej nocy poszłam do swojego lekarza i jednak ucho. Miałam nawet napisać skargę na tą lekarke ślę zrezygnowałam bo tobie tak nic nie da.
          • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 14:06
            Hm..to niedobrze ze może zapalenie być bez bólu. Sądziłam ze zawsze boli.
            • grajfrutt Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 14:19
              Bolało ją w nocy, w dzień zdrowe dziecko. Lekarz mi wytłumaczył dlaczego. Jak dziecko leży i śpi, to wzrasta ciśnienie w uchu od zbierajacego się płynu i maluchowi rozsadza głowę - stąd ten potworny płacz. Ja na uszy jestem może przewrazliwiona bo syn miał problemy, niedosluch itp.
      • murwa.kac Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 15.02.15, 10:21
        Kremka, Nothing.at.all

synu moj mial zapalenie ucha bez goraczki i konkretnego bolu.
        ze ma zapalenie ucha zorientowalam sie jak wyplynela mu ropa z ucha. w ilosci konkretnej.
        od lekarza laryngologa na dyzurze (of kors nocnym, w sobote, a jakze) dowiedzialam sie, ze zapalenie ucha jest juz przewlekle i lekka reka syn meczyl sie z nim tydzien albo i wiecej.
        i ze owszem, mozliwe jest zapalenie ucha bez powszechnie znanych objawow.

ja zwalalam na zabkowanie (skoro goraczki brak, mocno nic nie boli).

nie ze strasze.
        ale jak dlugo to pocieranie trwa to bym poprosila lekarza o zajrzenie do ucha.
        • emz100614 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 15.02.15, 13:03
          Dlatego za każdym razem jak jesteśmy u lekarza proszę o kontrolę uszu, gardła, odsłuchanie itp.
        • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 15.02.15, 14:59
          Dzięki za informacje.
          • kremka2014 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 15.02.15, 17:45
            U nas przeszlo. Pociera tylko wieczorem przez trzy sekundy podczas wyciągania wieczornego cyca więc ze zmęczenia.... Ale dzięki
            Wystraszona i tak jestem.... Bezobjawowe zapalenia ucha, płuc.... Ughh
    • mama.olgi Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 11.02.15, 20:21
      U mnie to samo! Az ma ranki w uszkach od targania. Goraczki nie ma wiec chyba to zeby.
      • kremka2014 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 12.02.15, 08:12
        Mój w sumie tylko wieczorem jak sie denerwuje i widzę wyraźnie, ze zaciska buzię bo nie może złapać piersi a chce ssac
        • emz100614 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 12.02.15, 09:21
          U nas wyrzyna się ósmy ząb, dolna dwójka. Wszystkie odkupione dramatem i brakiem apetytu. I wszelkie dziwne objawy. Pierwsze sześć na piersi luźna, śmierdząca kupa. Przy górnych wodnisty katar. Do tego pociąganie za uszko, tarcie nosa i oczu. Przy czterech górnych na raz płacz po kilku minutach ssania. Pokrzykiwanie w dzień, wrzaski w nocy. wyszły, wszystko wracało do normy.
          • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 12.02.15, 10:17
            Oj..to dramatycznie brzmi. Też mnie to czeka? Ehh. A juz nie jest kolorowo a to dopiero jedyneczki.
            • emz100614 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 12.02.15, 10:22
              Różnie bywa.czasem prawie bezobjawowo. U nas wrażliwiec po tacie.
              • kremka2014 Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 12.02.15, 10:27
                Aach te chlopyyy
                • mama.olgi Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 13.02.15, 11:23
                  Moja tez tak pociera uszko, w srodku ma lekie ranki, marudzi, nie wiem czy isc do lekarza. Czy moge wyjsc na spacer jesli bola ją te uszka???
                  • nothing.at.all Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 13.02.15, 11:58
                    Ale skąd wiesz ze bolą? Dzieci tra i pociesza uszy na ząbkowanie i na zmęczenie tez. Moja tez ma ranki i smaruje maścią natluszcajaca.
                    • mama.olgi Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 13.02.15, 14:36
                      • mama.olgi Re: ząbkowanie a pocieranie ucha 13.02.15, 14:38
                        W sumie to nie wiem czy bola ale jak trze to tak kwiczy. Na zmeczenie tez trze ale to widze ze ze zmeczenia a czasami w innych sytuacjach i wlasnie tak piszczy grymasi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka