Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie?

07.08.09, 17:06
Ile czasu może spędzać w foteliku maluch 6 tygodniowy ?
Odkryłam, że fotelik mógłby być dla naszych spacerów wybawieniem, ponieważ w gondoli sporadycznie się zdarza, aby mała przespała więcej niż 20 minut w czasie 2 godzinnego spaceru. Większość stanowi niestety ryk sad Albo trzymanie na kolanach na ławce...
Kilka razy wyszłam na krótki spacer połączony z zakupami z fotelikiem - i o dziwo - rewelacja ! Mała natychmiast w nim zasypia, wczoraj przespała pięknie 2,5 godziny, ku mojej wielkiej uciesze, ale czy dla jej kręgosłupa to dobry pomysł ?
Fotelik jest ok oczywiście do podrózy samochodem, czasem wpinam go również do stelarza, jeśli chcę podjechać autobusem do sklepu. Ale tak na konkretny spacer to chyba nie jest dobry pomysł, co ?
Obserwuj wątek
    • gonia-4 Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 07.08.09, 18:09
      Gondolę użyłam może 3 razy-tylko fotelik.Chadza na badania i
      kontrole (u ortopedy również)i jest ok.Na zachodzie to normalne,że
      dzieci jeżdża w foteliku w aucie i w wózku. Do tego w domu leżała w
      leżaczku!!smile)
    • symbolica Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 07.08.09, 19:27
      Wg opinii fizjoterapeutów niemowlę może spędzać do max30minut dziennie, kiedy
      już musisz używać!! (np. zamiast leżaczka)..dlatego że obciążane są stawy
      biodrowe, kręgosłup, dziecko tkwi w jednej pozycji i unieruchomione nie ma
      możliwości jej zmiany (moga powstać różne asymetrie ułożeniowe). Małe dziecko,
      takie które nie potrafi samodzielnie siadać nie powinno być "zmuszane" do takiej
      pozycji... ani to nie przyśpieszy jego rozwoju, a może poważnie zaszkodzić..
      Bardzo dobrym sposobem której u mnie się sprawdził to układanie dziecka na
      brzuszku, mała zasypiała błyskawicznie.. często ją potem układałam w ten sposób
      nawet podczas czuwania, polubiła tę pozycję, w tej pozycji się bawiła,
      wzmacniając kręgosłup.. i w końcu ruszyła do raczkowania.
      • mamakaana Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 07.08.09, 20:01
        Calkowicie zgadzam sie z poprzedniczka. Fotelik tylko jak musisz
        (jazda samochodem, krotkie zakupy) i jak najkrocej. To zbyt obciaza
        kregoslup malucha.
      • lena24ie Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 07.08.09, 20:19
        A co z fotelikami, które posiadaja specjalna wkladkę dla
        noworodka/niemowlaka? Dziecko w takiej pozycji leży, nie siedzi.
        • zamyslona Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 08.08.09, 03:22
          Ja od lekarza pediatry-rehabilitanta dzieci z wadami postawy uslyszalam taka
          opinie: ze taka pozycja jak w foteliku samochodowym przypomina ulozenie dziecka
          w macicy, gdzie bylo zwiniete w kuleczke. Wiec skoro natura tak chciala, zeby
          dziecko bylo w tej pozycji przez 9 miesiecy, to nie moze ona z zalozenia byc zla
          i szkodliwa. Dziecko mozna spokojnie wozic w foteliku, sadzac w lezaczku itp, i
          z czasem przyzwyczajac dziecko do spedzania wiecej czasu w pozycji lezacej na
          plasko. Aha, powiedzial jeszcze ze dzieci ktore caly czas spedzaja w pozycji
          lezacej czesto cierpia na przeprost miesni grzbietu (byc moze to byl inny
          fachowy termin, ale tak zapamietalam). Generalnie rozwial moje watpliwosci co do
          uzywania fotelika i lezaczka. Moj maluch w ciagu dnia wiekszosc czasu spedza
          wlasnie w nich, natomiast noc przesypia lezac na plecach lub boczku w lozeczku.
          Naturalnie klade go rowniez w ciagu dnia na brzuszku zeby rownomiernie rozwijac
          wszystkie miesnie.
          • symbolica Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 08.08.09, 09:19
            W macicy dziecko nie odczuwa tak grawitacji jak na leżaczku, pływa sobie w
            wodach płodowych dowolnie zmieniając pozycję.... dla mnie ten Twój lekarz to
            żaden autorytet... jak słysze słowa "i
            > z czasem przyzwyczajac dziecko do spedzania wiecej czasu w pozycji lezacej" i
            "zesto cierpia na przeprost miesni grzbietu"
    • aniasa1 Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 08.08.09, 12:40
      MOze ciasno owin ja pieluszką? W foteliku ma ciaśniej moze to sie podoba, albo
      chodzi o to ze bardziej w pionie - wtedy chusta bylaby super rozwiązaniem. Ja
      odradzam fotelik stanowczo. Przede wszystkim przez material z ktorego jest
      zrobiony - tzn do samochodu OK ale dziecko sie strasznie poci i fotelik jest
      twardy wymusza jedna konkretną pozycje. Mi jest strasznie zal tych dzieciaków
      wożonych w fotelikach....... Jesli mozesz pozyczyc od kogos i sprawdzic jak
      szkrab bedzie sie zachowywal w chuście........... Nie męcz dziecka w foteliku.
      Czytalam ze producenci zalecają max 2 godz dziennie w foteliku
    • mopka78 Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 09.08.09, 21:59
      a oto odpowiedź p. Pawła Zawitkowskiego
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,98703863,98703863,fotelik_do_wozka.html
      • deela Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 09.08.09, 22:06
        pan zawitowski to dla mnie posladek a nie autorytet
        gada to za co mu placa
        a wy go sluchacie jak bialego papy
    • deela Re: Fotelik samochodowy-ile godz.dziennie? 09.08.09, 22:05
      a co powiecie na to ze moja kolezanka mieszka w kanadzie i kupno wozka ze zwykla
      gondola graniczylo z cudem? wszystkie maja wlasnie takie siedziska dla noworodkow
      i wiecie co? jakos przez kanade nie przetacza sie fala dzieci ze zwyrodnieniami
      WSZYSTKIEGO
      wiec nasi ortopedzi, pediatrzy i cala reszta troche pierdziela od czapki
      do autorki: jak ci tak wygodnie to tak woz, watpie zeby dziecina miala sie
      powykrecac jak quasimodo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka