super-kasiatko 05.01.05, 16:06 napiszccie mi, jak rozwijają się wasze dzieci i co im dajecie jeść podajcie też dokładną datę urodzin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamata1 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 16:24 Mateusz urodził się 08.08.W poniedziałek byłam z nim na kolejnym szczepieniu- rozwija się elegancko-bawi się nogami,przewraca z brzucha na plecy i odwrotnie,próbuje siadać,przekłada zabawki z ręki do ręki,głośno się śmieje,"gada" po swojemu itd. Od niedawna daję mu zupki jarzynowe,soczki,deserki (kaszki rzadko bo waży 8500 ) Jest karmiony butelką-bebilonem1,ale za jakiś tydzień przechodzę na bebilon 2.To tyle,nie wiem co jeszcze może Cię interesować... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 17:09 właśnie tego się obawiałam. sebuś urodził się 4 dni później. nie wie jeszcze, że ma nogi, wcale się nie przewraca, nawet z pleców na boki. Nie próbuje też siadać.Jedyne, co mnie pociesza to, że się śmieje i gada do siebie. A zabawek też nie przekłada. ja go karmię piersią, ma 8 kg i to podobno dużo Odpowiedz Link Zgłoś
mamamata1 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 18:07 super-kasiatko nic się nie martw!!!!!!!!!Przecież każde dziecko rozwija się w swoim tempie!!!Mateusz np.długo nie podnosił głowy-już się załamywałam a tu nagle hop i głowa w górze..Myślę ,że na razie w ogóle nie ma powodu do zmartwień,ale na pewno bardziej niż ja uspokoi Cię lekarz na kolejnej wizycie... Nasza lekarka też mówi, ze ta waga trochę duża , ale ponoć nie ma powodu do paniki,bo teraz dziecko robi się bardziej ruchliwe i to się wyrówna... Aha Często bawiłam się z małym na łóżku,albo dywanie i sama go kulałam z boku na boczek, na brzuszek ,na plecki.Może to pomoglo mu załapać... Odpowiedz Link Zgłoś
anjaa13 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 19:16 Hej moje blizniaki sa z 14 sierpnia(wczesniaki z 35tyg).Smieja sie glosno gadaja po swojemu kapia mocno nozkami.Gdy wyzej ich uloze podnosza sie do siadania. Przewracaja sie z pleckow na boczek. Zabaweczki trzymaja w raczce. Wyciagaja sobie smoczek z buzki-czasami go tez spowrotem wloza-a jak nie to syrena Waza po ponad 6 kg(po 2 przy urodzeniu). Od bardzo dawna jedza kleik ryzowy na bebilonie2 od 2 tyg kaszke jablkowa- ryzowa,grzesiu zapija sie soczkami. Jedza tez zupki gotowane przezemnie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 09:23 Oj Kasiu nie martw się. Mój Sebuś też robił wszystko później. Siedział i siadał sam jak skończył 9 miesięcy. Za to wyprzedził niektórych kolegów w chodzeniu (12 m ) Nic nie przyśpieszaj ajak bęziesz miała obawy to zasięgnij opinii lekarza. Na necie zawsze będą odpisywać dziewczyny, których dzieci "robią już wszystko" i ja to rozumiem bo to przecież duma dla mamy Iwona i Sebuś Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 13:04 Nie wiedziałam, ze Sebastian to teraz popularne imię. Najbardziej zadziwia mnie fakt, że jak miał 10 dni(!!!!!!!!!!!!) to przekręcił się sam z plecków na brzuszek(!!!!!!!!!!!!) a teraz zrobił się leniuch i nic mu się nie chce. Chyba ma to po mnie. za tydzień przyjdzie lekarz, żeby zbadać główkę(jest miękka) to się go zapytam Odpowiedz Link Zgłoś
mamasebunia Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 13:16 Imię raczej nie popularne ale ładne, więc od czasu do czasu ktoś nadaje Idz koniecznie jesli główka miękka. My mieliśmy troszke problem z napięciem mięśniowym - troszczke niższe niż powinno i do teraz ćwiczymy plecy bo nie siedzi prosto. Co do przekręcania to delikatnie pomóż mu za boczek - jak załapie to będzie się kręcił - tak zalecają lekarze. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
1wojowniczka Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 15:47 Moja Idusia urodziła się 3.08. Wazy teraz 7 kg, je zupki, deserki, zaczęłam jej dawać kaszkę, rzuca się z buzią na wszystko, co ma w zasięgu wzroku. Też uważam, że nie ma się co przejmować wolniejszym rozwojem dziecka i trzeba szanować to indywidualne tempo. A że wszystkie Sebuszki to leniuszki to się zgadzam - mam nadzieję, że mój mąż się tego zdania nie doczyta... Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 07.01.05, 14:18 Wczoraj mój kochany leniuszek zaczął się przewracać na boczek i bardzo dobrze mu to wychodzi. Już mniej się martwię A co do jedzonka, to mój Sebuś na razie dostaje tylko cycuchy (czekam, aż będzie miał 6 miesięcy) Która z was karmi piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
nenka2 Re: do mam sierpień 2004 07.01.05, 16:31 Mój Igorek urodził się 31.08 Ważył 4580 g i mierzył 61 cm. Teraz waży 7 kg i ma 70 cm.Pięknie się uśmiecha, chwyta zabawki, wyciąga sobie smoczka i próbuje go włożyć, próbuje siadać, nie przewraca się jeszcze no i gada. Ponieważ jest alergikiem, karmię go piersią, a do odciągniętego mleka dodaję trochę Bebilonu Pepti2 i nic więcej. nowości będę wprowadzać pod kontrolą alergologa. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: do mam sierpień 2004 08.01.05, 19:39 Mój Damian urodził sie 11.08, za kilka dni skończy 5 miesięcy. W grudniu zaczęłam podawac mu nowe pokarmy, własciwie wszystko jednoczesnie; zupki, deserki, kaszki, kleiki, herbatki. Smakuje mu i to bardzo to nowe jedzonko. Niestety stal sie troche leniwy i woli jeśc z łyżeczki, z butelki pije tylko herbatkę. Najbardziej zdziwilo mnie to ze nie potrzebuje juz piersi. Myslałam, że odstawianie od naturalnego karmienia zrobie jak bedzie miał ok roku i że bedzie to trudne zadanie a tu sie okazało że sam odrzucił. Po NR wróciłam do pracy, nie ma mnie praktycznie cały dzień. Wystarczyły 4 dni i nie chce ciągnśc a w związku z tym i pokarmu mam juz bardo malutko. Ciekawe czy u innych mam było podobnie, że dziecko tak szybko się samo przestawiło. Co do innych umiejetności jak widze nie odbiega od normy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia251 Re: do mam sierpień 2004 08.01.05, 20:52 Mój Kubuś urodził się 10.08,obecnie waży 8650 i ma 67,5cm. Jeszcze nie obraca z brzucha na plecki ani odwrotnie. Za to gada jak najęty, śmieje się, bawi się rączkami i grzechotkami, które oczywiście lądują w buzi. Jak na razie jeszcze nie odkrył co to są nóżki.Leży na brzuszku i podpiera się rączkami, głowę trzyma wysoko i przez dłuższy czas, robi też tzw. kołyskę. Ale nie martwi mnie to ponieważ wiem iż każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie ma co na siłę tego przyspieszać. Karmię go jak na razie wyłącznie piersią, na ostatnim szczepieniu a było to 6.01 lekarka powiedziała że można już zacząć wprowadzać soczki, zupki ale my poczekamy z tym do końca 6 m-ca tym bardziej że pokarm mam a mały chętnie sśie cycusie. Ciekawa jestem jak Wasze maluszki zasypiają bo my mamy z tym problem, niestety Kuba najczęściej zasypia na rękach co przy jego wadze niestety bywa bardzo uciążliwe szczególnie dla mnie, rzadko zasypia przy cycusiu.W nocy też kilka razy się budzi, jak skończy 6m-cy to będę go chciała odzwyczaić od nocnego karmienia i przyzwyczaić zasypiać w łóżeczku. Na razie są to plany zobaczymy jak będzie z realizacją. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: do mam sierpień 2004 10.01.05, 20:26 Mój to szczypioerk w takim razie, ma jakies 7 kilo, moze ciut wiecej a jest dzien młodszy. Za to jest bardzo ruchliwy, z brzuszka na plecy jeszcze sie obróci ale juz w druga strone nie umie ale kombinuje juz.Śpi za to dobrze, szczegolnie w nocy. Nie musze go usypiac, jak ma problem ze spaniem to co jakis czas tylko wchodze podac mu herbatkę albo smoczek, nie nosze i nie bujam a przy piersi to przysypial tak do 2 miesiąca i sam sie oduczył. Wróciłam tydzien temu do pracy i woli inne pokarmy niz moja piers, karmie w zasadzie tylko w nocy, moze przynajmnie przybedzie na wadze albo zacznie noce przesypiać. Nie myslalm ze tak szybko skonczy sie karmienie piersią, bede wspominac ten okres z sentymentem. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_mat Re: do mam sierpień 2004 11.01.05, 12:43 Mój Mateuszek urodził się 08.08. (32 tydz.) z wagą 1860g. Teraz waży 8kg. Jest cały czas tylko na piersi, ale na ostatniej wizycie w przychodni dostaliśmy nakaz wprowadzania stałych pokarmów (z zupkami z mięsem włącznie). Synek rozwija się bardzo dobrze, pomimo że jest wcześniakiem. Jeszcze nie potrafi przewracać się z plecków na brzuszek, ale usilnie nad tym pracuje. Życzę powodzenia wszystkim MAMOM i ich dzieciaczkom. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikfla Re: do mam sierpień 2004 13.01.05, 18:18 Witam Moja Kasia urodziła się 26.08.04 jest już duża waży 7.5 kg teraz jest na etapie siadania.nie umie sama ale bardzo chce aby podawać jej palce i wtedy się podnosi. je mleko Bebilon 2, raz dziennie kaszkę,pije sok z jabłka i marchwi ale nie lubi tego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasikfla Re: do mam sierpień 2004 13.01.05, 18:20 Nie martw się Kasia też nie chce się przewracać Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 18.01.05, 14:14 Dzięki za wypowiedzi. Od dziś się nie martwię. Wczoraj była u mnie lekarka i nauczyła mnie, jak pomóc dziecku przewracac się na brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmar22 Superkasiątko! 18.01.05, 14:17 I jak pomóc dziecku przewrócić się? Sprzedasz nam tą metodę? Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: Superkasiątko! 20.01.05, 13:03 kurcze, to jest trochę trudne do opisania, ale spróbuję 1połóż dziecko na brzuchu 2przysuń mu rączki trochę pd klatkę piersiową 3 zegnij mu tę nóżkę, w którą stronę go chcesz przewrócić 4delikatnie go przewróć ćwiczenie trzeba powtarzać na obie strony aż się dziecku znudzi i zacznie protestować pozdrowienia jak masz inne pytania, to pisz, pediatra przychodzi do mnie minimum raz w miesiącu(ostatnio była co tydzień), a jakby co, czasem mogę do niej zadzwonić Odpowiedz Link Zgłoś
dagmar22 Re: Superkasiątko! 21.01.05, 20:37 dzięki śliczne za odpowiedz, pytalam z ciekawości!!! ale to bardzo mile, że tak entuzjastycznie odpowiedzialaś!!! Pozdrawiam serdecznie!!! daga&Jaś Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: Superkasiątko! 07.02.05, 19:59 A mój leniuszek od tygodnia przewraca sie z plecków na brzuszk, tylko, że na razie w lewa stronę. Leżąc na brzuszku raczkami sięga po zabawki i póki co uczy sie chyba raczkować. Jak na razie tak leżąc obraca sie wokół własnej osi. Ciesze sie bo jak byl malutki miał lekkie napięcie mięśniowe i rehabilitantka straszyla mnie ze nie bedzie umiał raczkowac, chwytac, siedziec i takie tam. Na szczęście sie myliła, swoja droga bardzo nieprzyjemna osobka. W ten piątek kończy 6 miesięcy, czas szybko leci, szczególnie odkad pracuję. Za tydzien we wtorek idziemy na ważenie i szczepienia. Mam nadzieje, że odkad jest na sztucznej paszy to wiecej przytyl niz gdy byl na mojej wodziance z piersi. Odpowiedz Link Zgłoś