Dodaj do ulubionych

do mam sierpień 2004

05.01.05, 16:06
napiszccie mi, jak rozwijają się wasze dzieci i co im dajecie jeść
podajcie też dokładną datę urodzin
Obserwuj wątek
    • mamamata1 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 16:24
      Mateusz urodził się 08.08.W poniedziałek byłam z nim na kolejnym szczepieniu-
      rozwija się elegancko-bawi się nogami,przewraca z brzucha na plecy i
      odwrotnie,próbuje siadać,przekłada zabawki z ręki do ręki,głośno się
      śmieje,"gada" po swojemu itd.
      Od niedawna daję mu zupki jarzynowe,soczki,deserki (kaszki rzadko bo waży 8500 )
      Jest karmiony butelką-bebilonem1,ale za jakiś tydzień przechodzę na bebilon
      2.To tyle,nie wiem co jeszcze może Cię interesować...
      Pozdrawiam
      • super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 17:09
        właśnie tego się obawiałam. sebuś urodził się 4 dni później. nie wie jeszcze,
        że ma nogi, wcale się nie przewraca, nawet z pleców na boki. Nie próbuje też
        siadać.Jedyne, co mnie pociesza to, że się śmieje i gada do siebie. A zabawek
        też nie przekłada. ja go karmię piersią, ma 8 kg i to podobno dużo sad
        • mamamata1 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 18:07
          super-kasiatko nic się nie martw!!!!!!!!!Przecież każde dziecko rozwija się w
          swoim tempie!!!Mateusz np.długo nie podnosił głowy-już się załamywałam a tu
          nagle hop i głowa w górze..Myślę ,że na razie w ogóle nie ma powodu do
          zmartwień,ale na pewno bardziej niż ja uspokoi Cię lekarz na kolejnej wizycie...
          Nasza lekarka też mówi, ze ta waga trochę duża , ale ponoć nie ma powodu do
          paniki,bo teraz dziecko robi się bardziej ruchliwe i to się wyrówna...
          Aha Często bawiłam się z małym na łóżku,albo dywanie i sama go kulałam z boku
          na boczek, na brzuszek ,na plecki.Może to pomoglo mu załapać...
    • anjaa13 Re: do mam sierpień 2004 05.01.05, 19:16
      Hej

moje blizniaki sa z 14 sierpnia(wczesniaki z 35tyg).Smieja sie glosno gadaja po
      swojemu kapia mocno nozkami.Gdy wyzej ich uloze podnosza sie do siadania.
      Przewracaja sie z pleckow na boczek.
      Zabaweczki trzymaja w raczce.
      Wyciagaja sobie smoczek z buzki-czasami go tez spowrotem wloza-a jak nie to
      syrenawink
      Waza po ponad 6 kg(po 2 przy urodzeniu).
      Od bardzo dawna jedza kleik ryzowy na bebilonie2 od 2 tyg kaszke jablkowa-
      ryzowa,grzesiu zapija sie soczkami.
      Jedza tez zupki gotowane przezemnie.

Ania
    • mamasebunia Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 09:23
      Oj Kasiu nie martw się. Mój Sebuś smile też robił wszystko później. Siedział i
      siadał sam jak skończył 9 miesięcy. Za to wyprzedził niektórych kolegów w
      chodzeniu (12 m ) Nic nie przyśpieszaj ajak bęziesz miała obawy to zasięgnij
      opinii lekarza. Na necie zawsze będą odpisywać dziewczyny, których
      dzieci "robią już wszystko" i ja to rozumiem bo to przecież duma dla mamysmile

Iwona i Sebuś smile
      • super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 13:04
        Nie wiedziałam, ze Sebastian to teraz popularne imię.
        Najbardziej zadziwia mnie fakt, że jak miał 10 dni(!!!!!!!!!!!!) to przekręcił
        się sam z plecków na brzuszek(!!!!!!!!!!!!) a teraz zrobił się leniuch i nic mu
        się nie chce. Chyba ma to po mnie.
        za tydzień przyjdzie lekarz, żeby zbadać główkę(jest miękka) to się go zapytam
        • mamasebunia Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 13:16
          Imię raczej nie popularne ale ładne, więc od czasu do czasu ktoś nadajesmile Idz
          koniecznie jesli główka miękka. My mieliśmy troszke problem z napięciem
          mięśniowym - troszczke niższe niż powinno i do teraz ćwiczymy plecy bo nie
          siedzi prosto. Co do przekręcania to delikatnie pomóż mu za boczek - jak
          załapie to będzie się kręcił - tak zalecają lekarze.

pozdr
    • super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 13:05
      sebusie to leniuszki smile
    • 1wojowniczka Re: do mam sierpień 2004 06.01.05, 15:47
      Moja Idusia urodziła się 3.08. Wazy teraz 7 kg, je zupki, deserki, zaczęłam jej
      dawać kaszkę, rzuca się z buzią na wszystko, co ma w zasięgu wzroku. Też
      uważam, że nie ma się co przejmować wolniejszym rozwojem dziecka i trzeba
      szanować to indywidualne tempo.
      A że wszystkie Sebuszki to leniuszki to się zgadzam - mam nadzieję, że mój mąż
      się tego zdania nie doczyta...
    • super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 07.01.05, 14:18
      Wczoraj mój kochany leniuszek zaczął się przewracać na boczek i bardzo dobrze
      mu to wychodzi. Już mniej się martwię
      A co do jedzonka, to mój Sebuś na razie dostaje tylko cycuchy (czekam, aż
      będzie miał 6 miesięcy)
      Która z was karmi piersią?
    • nenka2 Re: do mam sierpień 2004 07.01.05, 16:31
      Mój Igorek urodził się 31.08 Ważył 4580 g i mierzył 61 cm. Teraz waży 7 kg i ma
      70 cm.Pięknie się uśmiecha, chwyta zabawki, wyciąga sobie smoczka i próbuje go
      włożyć, próbuje siadać, nie przewraca się jeszcze no i gada. Ponieważ jest
      alergikiem, karmię go piersią, a do odciągniętego mleka dodaję trochę Bebilonu
      Pepti2 i nic więcej. nowości będę wprowadzać pod kontrolą alergologa.
      Pozdrawiam!
      • asialub1 Re: do mam sierpień 2004 08.01.05, 19:39
        Mój Damian urodził sie 11.08, za kilka dni skończy 5 miesięcy. W grudniu
        zaczęłam podawac mu nowe pokarmy, własciwie wszystko jednoczesnie; zupki,
        deserki, kaszki, kleiki, herbatki. Smakuje mu i to bardzo to nowe jedzonko.
        Niestety stal sie troche leniwy i woli jeśc z łyżeczki, z butelki pije tylko
        herbatkę. Najbardziej zdziwilo mnie to ze nie potrzebuje juz piersi. Myslałam,
        że odstawianie od naturalnego karmienia zrobie jak bedzie miał ok roku i że
        bedzie to trudne zadanie a tu sie okazało że sam odrzucił. Po NR wróciłam do
        pracy, nie ma mnie praktycznie cały dzień. Wystarczyły 4 dni i nie chce ciągnśc
        a w związku z tym i pokarmu mam juz bardo malutko.
        Ciekawe czy u innych mam było podobnie, że dziecko tak szybko się samo
        przestawiło.
        Co do innych umiejetności jak widze nie odbiega od normy.
        • gosia251 Re: do mam sierpień 2004 08.01.05, 20:52
          Mój Kubuś urodził się 10.08,obecnie waży 8650 i ma 67,5cm. Jeszcze nie obraca z
          brzucha na plecki ani odwrotnie. Za to gada jak najęty, śmieje się, bawi się
          rączkami i grzechotkami, które oczywiście lądują w buzi. Jak na razie jeszcze
          nie odkrył co to są nóżki.Leży na brzuszku i podpiera się rączkami, głowę
          trzyma wysoko i przez dłuższy czas, robi też tzw. kołyskę. Ale nie martwi mnie
          to ponieważ wiem iż każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie ma co na
          siłę tego przyspieszać. Karmię go jak na razie wyłącznie piersią, na ostatnim
          szczepieniu a było to 6.01 lekarka powiedziała że można już zacząć wprowadzać
          soczki, zupki ale my poczekamy z tym do końca 6 m-ca tym bardziej że pokarm mam
          a mały chętnie sśie cycusie.
          Ciekawa jestem jak Wasze maluszki zasypiają bo my mamy z tym problem, niestety
          Kuba najczęściej zasypia na rękach co przy jego wadze niestety bywa bardzo
          uciążliwe szczególnie dla mnie, rzadko zasypia przy cycusiu.W nocy też kilka
          razy się budzi, jak skończy 6m-cy to będę go chciała odzwyczaić od nocnego
          karmienia i przyzwyczaić zasypiać w łóżeczku. Na razie są to plany zobaczymy
          jak będzie z realizacją.
          Pozdrawiam
          • asialub1 Re: do mam sierpień 2004 10.01.05, 20:26
            Mój to szczypioerk w takim razie, ma jakies 7 kilo, moze ciut wiecej a jest
            dzien młodszy. Za to jest bardzo ruchliwy, z brzuszka na plecy jeszcze sie
            obróci ale juz w druga strone nie umie ale kombinuje juz.Śpi za to dobrze,
            szczegolnie w nocy. Nie musze go usypiac, jak ma problem ze spaniem to co jakis
            czas tylko wchodze podac mu herbatkę albo smoczek, nie nosze i nie bujam a przy
            piersi to przysypial tak do 2 miesiąca i sam sie oduczył.
            Wróciłam tydzien temu do pracy i woli inne pokarmy niz moja piers, karmie w
            zasadzie tylko w nocy, moze przynajmnie przybedzie na wadze albo zacznie noce
            przesypiać. Nie myslalm ze tak szybko skonczy sie karmienie piersią, bede
            wspominac ten okres z sentymentem.
    • pis_mat Re: do mam sierpień 2004 11.01.05, 12:43
      Mój Mateuszek urodził się 08.08. (32 tydz.) z wagą 1860g. Teraz waży 8kg. Jest
      cały czas tylko na piersi, ale na ostatniej wizycie w przychodni dostaliśmy
      nakaz wprowadzania stałych pokarmów (z zupkami z mięsem włącznie). Synek
      rozwija się bardzo dobrze, pomimo że jest wcześniakiem. Jeszcze nie potrafi
      przewracać się z plecków na brzuszek, ale usilnie nad tym pracuje.

Życzę powodzenia wszystkim MAMOM i ich dzieciaczkom.
    • kasikfla Re: do mam sierpień 2004 13.01.05, 18:18
      Witam
      Moja Kasia urodziła się 26.08.04
      jest już duża waży 7.5 kg
      teraz jest na etapie siadania.nie umie sama ale bardzo chce aby podawać jej
      palce i wtedy się podnosi.
      je mleko Bebilon 2, raz dziennie kaszkę,pije sok z jabłka i marchwi ale nie
      lubi tego. Pozdrawiam
    • kasikfla Re: do mam sierpień 2004 13.01.05, 18:20
      Nie martw się Kasia też nie chce się przewracać
    • super-kasiatko Re: do mam sierpień 2004 18.01.05, 14:14
      Dzięki za wypowiedzi. Od dziś się nie martwię. Wczoraj była u mnie lekarka i
      nauczyła mnie, jak pomóc dziecku przewracac się na brzuch.
      • dagmar22 Superkasiątko! 18.01.05, 14:17
        I jak pomóc dziecku przewrócić się?
        Sprzedasz nam tą metodę?
        • super-kasiatko Re: Superkasiątko! 20.01.05, 13:03
          kurcze, to jest trochę trudne do opisania, ale spróbuję
          1połóż dziecko na brzuchu
          2przysuń mu rączki trochę pd klatkę piersiową
          3 zegnij mu tę nóżkę, w którą stronę go chcesz przewrócić
          4delikatnie go przewróć
          ćwiczenie trzeba powtarzać na obie strony aż się dziecku znudzi i zacznie
          protestować
          pozdrowienia
          jak masz inne pytania, to pisz, pediatra przychodzi do mnie minimum raz w
          miesiącu(ostatnio była co tydzień), a jakby co, czasem mogę do niej zadzwonić
          • dagmar22 Re: Superkasiątko! 21.01.05, 20:37
            dzięki śliczne za odpowiedz, pytalam z ciekawości!!!
            ale to bardzo mile, że tak entuzjastycznie odpowiedzialaś!!!
            Pozdrawiam serdecznie!!!
            daga&Jaś
            • asialub1 Re: Superkasiątko! 07.02.05, 19:59
              A mój leniuszek od tygodnia przewraca sie z plecków na brzuszk, tylko, że na
              razie w lewa stronę. Leżąc na brzuszku raczkami sięga po zabawki i póki co uczy
              sie chyba raczkować. Jak na razie tak leżąc obraca sie wokół własnej osi.
              Ciesze sie bo jak byl malutki miał lekkie napięcie mięśniowe i rehabilitantka
              straszyla mnie ze nie bedzie umiał raczkowac, chwytac, siedziec i takie tam. Na
              szczęście sie myliła, swoja droga bardzo nieprzyjemna osobka.
              W ten piątek kończy 6 miesięcy, czas szybko leci, szczególnie odkad pracuję. Za
              tydzien we wtorek idziemy na ważenie i szczepienia. Mam nadzieje, że odkad jest
              na sztucznej paszy to wiecej przytyl niz gdy byl na mojej wodziance z piersi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka