Dodaj do ulubionych

L4 pytanie

14.03.05, 09:45
dziewczyny pomozcie bo oszaleje. Pytam sie juz kogo popadnie i za kazdym
razem uzyskuje rozne odpowiedzi.
Od 03/11/04 bylam na zwolnieniu z powodu depresji. zwolnienie skonczylo mi
sie 10/01/05. 31/12/04 dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. od mojego
ginekologa dostalam od razu zwolnienie (poronienie poprzedniej, zagrozenie
obecnej)od 12/01/05 i jestem na nim do teraz. ostatnio dostalam z pracy
wniosek o przedluzenie wyplaty zasilku, ktory niby konczy sie 01/05/05.
miedzy zwolnieniami od psychiatry a ginekologiem byl 1 dzien przerwy. Kiedys
pani w zusie powiedziala, ze wystarczy wlasnie 1 taki dzien, zeby zaczeto
liczyc mi nowy okres tych 6 miesiecy chorobowego. a teraz juz nie wiem, bo
zaklad pracy zliczyl mi to wszystko do kupy i tamto zwolnienie od psychiatry
i teraz ciaze i trafi mi urodzic duzo wczesniej. sama nie wiem czy w pracy
sie pomylili i nie zwrocili uwagi na ten parszywy 1 dzien czy czegos takiego
wogole nie ma.
Obserwuj wątek
    • kika_kika Re: L4 pytanie 14.03.05, 09:53
      wiem, że tak jest w przypadku, gdy prowadzi się działalnośc gospodarczą, ale
      jak jest w przyp. umowy o pracę - sama chetnie bym się dowiedziała, bo pewnie
      to mnie czeka.
    • ilonaak Re: L4 pytanie 14.03.05, 10:26
      Tu jest fragment ustawy zailkowej:
      "Art. 8. Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy
      z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art.
      6 ust. 2 - nie dłużej jednak niż przez 182 dni, a jeżeli niezdolność do pracy
      spowodowana została gruźlicą - nie dłużej niż przez 270 dni.
      Art. 9. 1. Do okresu, o którym mowa w art. 8, zwanego dalej "okresem
      zasiłkowym", wlicza się wszystkie okresy nieprzerwanej niezdolności do pracy,
      jak również okresy niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6
      ust. 2.
      2. Do okresu zasiłkowego wlicza się okresy poprzedniej niezdolności do pracy,
      spowodowanej tą samą chorobą, jeżeli przerwa pomiędzy ustaniem poprzedniej a
      powstaniem ponownej niezdolności do pracy nie przekraczała 60 dni. "
      U Ciebie niezdolnosc do pracy byla spowodowana zupelnie inna przyczyna wiec
      powinno sie, na moje oko, liczyc od nowa zwolnienie podczas ciazy. Przestudiuj
      sobie ta ustawe jak masz do tego cierpliwosc. Tylko pamietaj ze ostatnie zmiany
      weszly w lutym tego roku. Zawsze mozesz jeszcze zadzwonic do ZUSu i sie upewnic.
      • ilonaak Re: L4 pytanie 14.03.05, 10:52
        Nukolada - znalazlam Ci jeszcze jeden przyklad, który potwierdza to co mowisz.
        Jest to wprzwadzi przyklad z 2003 roku ale przepisy pod tym katem z tego co
        wiem, nie zmienily sie:
        "Przykład: Pracownik był niezdolny do pracy w okres ie od 10 lipca do 22
        grudnia 2003 r. (166 dni) z powodu złamania kości udowej. Od 23 grudnia 2003 r.
        do 10 stycznia 2004 r. dostarczył zwolnienie lekarskie wraz z zaświadczeniem, że
        niezdolność do pracy powstała 23 grudnia 2003 r. została spowodowana inną
        chorobą niż trwająca dotychczas, tj. zapaleniem spojówek. Ponieważ nie
        wystąpiła przerw a pomiędzy niezdolnością do pracy spowodowaną dwoma różnymi
        schorzeniami, pracownikowi pozostało 14 dni do wyczerpania podstawowego okres u
        zasiłkowego (tj. 180 dni - 166 dni). Dlatego też przysługuje mu zasiłek
        chorobowy tylko do 5 stycznia 2004 r.

Jeżeli między poszczególnymi okresami niezdolności do pracy, spowodowanej
        różnymi schorzeniami, wystąpi choćby jeden dzień przerwy, w którym ubezpieczony
        był zdolny do pracy, okres zasiłkowy liczy się od nowa." smile
    • ewetka Re: L4 pytanie 14.03.05, 22:17
      Dokładnie tak jak pisały dziewczyny, jeśli między zwolnieniami miałaś przerwę i
      zwolnienia są z dwóch różnych powodów to okres zasiłkowy liczy się od początku
      tego drugiego.
      A tu masz link do podobnego tematu. Poszukaj sobie ewentualnie na forum Prawo i
      pieniądze, tam jest sporo takich tematów.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=20813986&a=20884456
      Maciuś
      Moje Słońce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka