sabi35 06.04.05, 10:53 Dziewczyny, pytałam i dowiedziałam się że umiarkowane picie kawy (1-2 filiżanek dziennie, najlepiej dobry gatunek arabiki i z mlekiem, zawiera mniej kofeiny) nie jest szkodliwe w ciąży. Kto chce niech wierzy i się odstresuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolanta8 Re: Kawa 06.04.05, 16:59 Być może tak jest ale mój organizm sam odrucił kawę mimo,że byłam kawoszem przed ciążąpzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Kawa 06.04.05, 18:02 Dziewczyny, a może bezkofeinową jak już ktoś jest tak zapalonym kawoszem. Ja akurat nie lubię kawy w ogóle i pijam sporadycznie, ale bezkofeinowa ma ten sam smak co normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrin78 Re: Kawa 07.04.05, 11:13 Też mam to szczęście, że kawę pijałam sporadycznie od święta na spotkaniach rodzinnych. Za to problemem było dla mnie zmniejszenie herbaty i przerzucenie się na owocowe (bleeee...). Odpowiedz Link Zgłoś
sabi35 Re: Kawa 07.04.05, 11:16 Możesz sobie kupić herbatę bezkofeinową (Messmer) jeżeli się obawiasz kofeiny. Ale ja już pytałam dwóch lekarzy i stwierdzili, że nie ma przeciwskazań do picia odrobiny coli, kawy czy herbaty (1-2 filiżanek dziennie). Gorszy jest słodzik, hormony w mięsie, środki aromatyzujące i konserwujące w pożywieniu, ale na to mało kto zwraca uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kathrin78 Re: Kawa 07.04.05, 12:03 Dla mnie 1-2 filiżanki to mało . Zaopatrzyłam również w rooibos, ale powoli bokiem mi wychodzi. Jakoś jednak to przetrwam . Odpowiedz Link Zgłoś
sabi35 Re: Kawa 07.04.05, 12:09 To spróbuj tej bezkofeinowej formy Meßmer, nie jest taka super, ale ja wieczorem piję duży kubek z sokiem malinowym i cytryną i jestem bardzo zadowolona. A tak na codzień piję wodę bez gazu i sok pomarańczowy Hohes C extra säurearm czy jakoś tak (bardzo łagodny żeby nie dostać zgagi) Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Kawa 06.04.05, 18:28 bezkofeinowa jest bardziej szkodliwa od zwykłej (w rozsądnych ilościach) bo kofeina jest wypłukiwana za pomocą chemikaliów. ja piłam ale niedawno mnie odrzuciło, podobnie jak w pierwszej ciąży więc przestałam – było ciężko – ech ten nałóg. pewnie wrócę do niej jak miną mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
sabi35 Re: Kawa 07.04.05, 11:19 W dobrych kawach bezkofeinowych kofeina wypłukiwana jest wodą (dlatego te kawy są droższe). Można pewnie spytać producenta (ja mogę się poinformować w Jacobsie) Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Kawa 15.04.05, 10:04 no i wrociłam, nie dało sie - tak mnie bolała głowa ze musiałąm brac paracetamol wiec kawa chyba mniej szkodliwa Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Kawa 11.04.05, 10:06 Ja wierzę i jak mam ochotę, to robię sobie słabiutka kawkę ze śmietanką (raz dziennie). Stres związany z radykalnym odstawieniem kawy bylby pewnie gorszy dla dzidziusia niż sama kawa Odpowiedz Link Zgłoś
moniqua79 Re: Kawa 14.04.05, 22:17 a mnie sie totalnie odmienilo - w ogole nie mam ochoty na kawe i herbate, a wczesniej nie wyobrazalam sobie dnia bez kawy. teraz nie mam ochoty ani na kawe ani na herbate - uwielbiam soki owocowe rozcienczone z woda \ pzdr monika Odpowiedz Link Zgłoś
kowcia Re: Kawa 21.04.05, 11:04 a ja marzę o kawie, wielkiej czarnej, mocnej kawie bez cukry i mleka (( taką kawą zaczynałam zawsze dzień a teraz rano piję herbatkę owocową. Jak do tej pory (10 t)zrobilam sobie dwie małe kawki, och jakie były dobre!!! Kupilam sobie nawet bezkofeinową, ale zamiast wypic to ją wylałam, śmierdzi mi jakos i zupełnie nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rzasia Re: Kawa 23.04.05, 13:02 Moje ciśnienie przed ciążą to 90/60 więc piłam 4-5 kaw dziennie (niezbyt mocnych, rozpuszczalnych). Teraz mam ciśnienie 120/80, więc chyba idealne (może to z nadmiaru wrażeń). Nie czuję potrzeby picia kawy. Dziś piję słabiutką drugi raz w tej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś