Dodaj do ulubionych

Ból pleców

24.04.05, 18:18
No i zaczął się objaw, którego się bałam - bóle pleeców. Nie mogę sobie
miejsca znaleźć, to już 3 dni. Rano jest jeszcze ok, ale po południu zaczyna
się i tylko pozycja stojąca jakoś przynosi ulgę. Musiałam wyeksmitować mężusia
z łóżka i jak śpię na środeczku łóżka na pleckach to rano nawet dobrze się czuję.
Czy macie jakieś sprawdzone metody lub ćwiczenia na poprawę tego stanu. Czy
można przykłać sobie termofor z gorącą wodą na plecki?
Pozdrawiam (22 tydz. trwa)
Obserwuj wątek
    • mamaanieli Re: Ból pleców 24.04.05, 21:13
      Termofor ABSOLUTNIE nie!!!! Jak również zabrponione są masaże (no chyba jakiś
      relaksacyjny, ale ten Ci nie pomoże). Jeśli plecy bolą Cię od kręgosłupa (tak
      jak niestety mnie) to pomogą tylko regularne ćwiczenia. Jednak przez internet
      nikt Ci chyba nie doradzi jakie być powinny - bo to zależy od miejsca bólu,
      jego siły i rodzaju. Jeśli masz możliwość skontaktuj się z jakimś
      rehabilitantem, względnie mądrą położną. POzdrawiam.
      • sylwia_zi Re: Ból pleców 24.04.05, 21:53
        A czemu masaż nie???? Jeśli ktos potrafi i wie jak masować kobietę w ciązy? Ja
        polecam na ból pleców masaż. Mnie też strasznie bolą plecy ale to dlatego, że
        mam skoliozę i garbię się niemiłosiernie. I naprawde masaż pomaga...
        Pozdrawiam,
        Sylwia.
        • youngeva Re: Ból pleców 24.04.05, 23:12
          sa takie wielkie poduszki do karmienia dziecka i do spania/lezenia matki,
          pozwlaja sie ulozyc troche w innej pozycji. zamierzam ja sobie kupic, ale
          glownie to trzeba sie pilnowac z pozycja i cwiczyc - plywac na plecach
          najlepiej.
    • kaliaa Re: Ból pleców 25.04.05, 08:46
      majka w ksiażce w oczekiwaniu na dziecko na str 433 napisane jet tak:
      Bóle pleców- weź długą, ciepła(nie goracą)kąpiel rano i wieczorem. Zastosuj
      podiuszkę elektryczną owinietą w ręcznik, do 20 minut, 3 lub 4 razy dzinnie.
      Cwiczenia, wlaściwa mechanika ciała, dobra postawa.
      Takze jak widzisz bez problemu termofor mozesz przykładać.
      Pozdrawiam Paulina
      • mamaanieli Re: Ból pleców 25.04.05, 09:45
        Owszem, masaże są w porządku, ale jeśli ktoś się NAPRAWDĘ zna na masażu dla
        ciężarnych. Musi znać bardzo dobrze fizjologię ciąży (ciąża oczywiście musi
        przebiegać super prawidłowo), znać pacjentkę itd. itp. Mnóstwo uwarunkowań. Moi
        znajomi masażyści - którzy mają i renomę, i wiedzę, odmawiają ciężarnym. Po
        prostu boją sie ewentualnych niebezpiecznych nastęstw, których jak mówią, nie
        można wykluczyć. Więc ja wolę nie ryzykować, szczególnie że na początku ciązy
        miałam spore problemy. Wiem, że położna, o której na edziecko bardzo głośno, z
        którą rodziłam dwoje dzieci i chodziłam do niej na szkołę rodzenia, sama robi
        takie masaże, no ale ona to super specjalista (przy czym ona też poleca
        ćwiczenia - mi bardzo pomagały). POzdrawiam.
        • sylwia_zi Re: Ból pleców 30.04.05, 22:49
          jednak co lekarz, specjalista, koleżanka i tp, itd to inna opinia... Juz sama
          nie wiem kogo mam słuchać - wiem, że wszyscy są zyczliwi...
          Masaż wykonuje mi mój chłopwink. Jest pielęgniarzem, umie to robić i wie jak
          masować ciężarne, przynosi mi to ulgę, pomaga, a mój ginekolog (dr hab. z
          poradni patologii ciąży na Karowej) nie widzi przeciwskazań... Moja ciąża
          przebiega bez żadnych powikłań, wszystko okay i oby tak dalej...
          Wierzę, że masaże nie są w stanie zaszkodzić mojej dzidzi.
          Ale jak ktoś ma obiekcje to faktycznie lepiej nie. Chyba najlepiej słuchać
          swojego wewnętzrnego głosu i intuicji.
          Pozdrawiam Was wszystkie.
          Sylwia.
      • mamaanieli Re: Ból pleców 25.04.05, 09:48
        A co do termoforu - ja bym nie ryzykowała stwierdzenia, że bez problemu można
        przykładać. Zależy w jakie miejsce (receptory, zakończenia nerwowe, itp.),
        zależy od przebiegu ciąży i wielu innych czynników - skonsultowałabym z dobrym
        lekarzem.
    • majka.majka Re: Ból pleców 27.04.05, 20:31
      Dzięki Dziewczyny! Niestety plecki nadal bolą, na szczęście z przerwami
      kilkugodzinnymi, a w sobotę idę do gina, może on mi coś pomoże.
      Pozdrawiam (22 tydz. trwa)
      • aniapatryk Re: Ból pleców 27.04.05, 20:34
        Mnie tez bolą plecy, głownie dól tu gdzie krzyż, boli mnie tez spojonie łonowe.
        Moj gin mowi ze wszystko Ok, ma bolecsmile
    • youngeva Re: Ból pleców 01.05.05, 08:39
      dziewczyny a znacie te poduszki, do karmienia i do lezenia? nie wiem czy one sa
      dostepne w Pl, ale maja jakies 170-190 cm dlugosci, takie rulony z roznym
      wypelnieniem, roznej dlugosci, na ktorych mozna sie ukladac.
      ja wlasnie zamowilam
      jak ktoras chce, moge wyslac zdjecie, bo linki nie przechodza
    • youngeva Re: Ból pleców 02.05.05, 21:52
      pochodzcie na basen... plywanie pomaga, a nawet takie unoszenie sie na wodzie i
      machanie ramionami juz przynosi ulge na dluzszy czas.
      pozdr
    • santorinka Re: Ból pleców 05.05.05, 15:11
      czescsmile
      u mnie bol plecow rozpocząl sie na dobre w 17tc. Bylam na wizycie u lekarza
      zalecil mi masaz (jest to specjalna wersjq masazu dla cięzarnych, musi byc to
      osoba ktora sie na tym zna)i super pomoglo. Poza tym udzielil mi kilka cennych
      wskazówek. Po pierwsze plywanie ale tylko na grzbiecie, ewentualnie na brzuchu,
      ruch nog jak do kraula (bron Boże!!! zabka),po drugie do spania (jak wiadomo
      pozycja na lewym boku najlepsza) miedzy kolanami czy udami, jak komu wygodniej,
      jasiek. Spanie na plecach tez szkodzi smilepoza tym zalecil mi kilka cwiczen
      rozciagających kregoslup..i naprawde mi przeszlo..wstaję i poruszam sie bez
      bolu czego i Wam dziewczyny zyczesmile
      • masuje Re: Ból pleców 25.05.05, 03:17
        ...oczywiście- dobrze wykonany masaż pomaga...-tak!...smile)
      • jjulita Re: Ból pleców 26.05.05, 13:35
        Dlaczego żabką nie można pływać???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka