Dodaj do ulubionych

zróbcie wymaz

09.05.05, 13:27
Zróbcie wymaz z pochwy, najpóźniej w 37 tygodniu, mozna bez zlecenia lekarza
w laboratorium bakteriologicznym za ok. 20 zł. Jeśli wyjdzie jakieś
paskudztwo (bakterie często nie daja objawów) to zdążycie wyleczyć przed
porodem. I.
Obserwuj wątek
    • rosanna Re: zróbcie wymaz 09.05.05, 17:51
      Mnie wlasnie w sobote pobrano wymaz,
      czekam na wyniki, wizyte mam za 3 tygodnie.
    • koleandra Re: zróbcie wymaz 09.05.05, 21:38
      czy to to samo co lekarz pobiera na taką pałeczke i zamyka w pojemniczku? Czy
      to cytologia? Sorki ale nie wiem... a mam podejrzenia, że przyplątała mi sie
      jakaś infekcja. Do gina idę w czwartek.
    • coronella Re: zróbcie wymaz 09.05.05, 23:24
      cytologia to badanie czystosci pochwy w kierunku zakażenia grzybami
      a wymaz pobiera się z szyjki macicy, i bada obecność bakterii.

Ani cytologia, ani wymaz nie dają 100% pewności, bo dzis mozna miec posiew
      jałowy, a jutro podłapac jakies paskudztwo.
      Poza tym, jesli chodzi o wymazy, w ciązy na szyjce macicy jest mnóstwo róznej
      wydzieliny, która trzeba oczyscić przed pobraniem próbki. duzo zalezy od
      fachowości lekarza, od miejsca w którym sie pobiera.

Nie demonizujcie tak tego badania!!!
      Jesli nie ma zadnych niepokojacych objawów, typu: żółte upławy, inny zapach,
      swędzenie, itp... wcale ten wymaz nie jest taki konieczny.
      • anna.michal Re: zróbcie wymaz 10.05.05, 12:12
        To że nic się nie odczuwa (swędzenie, zmiana wydzieliny) nie znaczy że jest ok.
        Owszem, w większości przypadków jest to prawda, ale ....
        W 6 tygodniu ciąży na wymazie wyszło mi zapalenie bakteryjne -zero objawów, a
        skutki nieleczenia mogły być fatalne.
    • wifeik Re: zróbcie wymaz 11.05.05, 09:49
      cytologia jest robiona przede wszystkim po to aby stwierdzić, czy nie ma stanu
      zapalnego ewent. czy nie ma przypadkiem komórek nowotworowych - ~jest stopni
      cytologii 1- jest ok, 2 - może wskazywac na stan zapalny albo np nadżerkę itp,
      3 - konieczne pobranie materiału do dalszych badań już w kierunku
      onkologicznym, 4 i 5 - wystepują komórki rakowe.

Czystość pochwy to kolejna sprawa - bada sie materiał pod względem grzybów,
      bakterii tlenowych i beztlenowych - i tu moga wyleźć jakies np paciorkowce,
      które np u mnie / a wiem, że i u innych dziewczyn /nie dają absolutnie objawów
      a są i moga być fatalne w skutkach - dziecko może np zarazić się paciorkowcowym
      zapaleniem płuc!

Są jeszcze inne badania ale te ww są naprawdę podstawowe i TRZEBA je robić jak
      apeluje Jaiza - a Ona wie co znaczy za późno wykryta bakteria!

pozdrawiam
      B.

• aagulek Re: zróbcie wymaz 12.05.05, 11:35
        witam, jak najbardziej trzeba, mialam gronkowca bez zadnych objawowo, czekam na
        powtorne wyniki po przeleczeniu..KONIECZNIE ZROBIC WYMAZ,pozdrawiam,Agnieszka
        33tc
        • mamaaga5 Re: zróbcie wymaz 12.05.05, 13:20
          u nas w szpitalu wymaz z szyki jest obowiazkowy. Chodzi o to, ze w pochwie zyja
          sobie rozne bakterie z ktorymi dziecko bedzie mialo stycznosc przechodzac przez
          kanal rodny (i ktore chetnie obsiada i oblepia to jalowe srodowisko noworodka).
          Czasem te bakterie nie sa w ogole gozne dla matki i sobie tam zyja, ale akurat
          niektore z nich moga dziecku nie sluzyc. Wtedy od razu podaje sie chyba
          antybiotyk przed porodem lub w trakcie jego trwania. Nie jestem pewna, bo tez
          nie mam zadnego wyboru, wymaz musze miec, a jak np. nie zdaze zrobic przed
          porodem to bedzie pierwsza rzecz na sali porodowej, ktora mi "zaaplikuja".

pozdrawiam
          • magdalenka77 Re: zróbcie wymaz 12.05.05, 14:31
            Ja idę za tydzień. Mam przykazane zrobić w 35-36tc, bo podobno po podaniu
            antybiotyku (matce, w ciąży) może się taki np. streptococcus odnowić po 6
            tygodniach, a to właśnie na poród musi być wszystko "wysprzątane".

Też polecam! Po co ryzykować zdrowiem maluszka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka