lides 01.06.05, 20:29 witam!napizcie dziewczyny co trzeba zabrać do szpitala?tylko tak rozsądnie,takie minimum,bez przesady.pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola-kropek Re: co zabrac do szpitala? 01.06.05, 20:33 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23762&w=21469065 Odpowiedz Link Zgłoś
mareike1 Re: co zabrac do szpitala? 01.06.05, 21:01 dostałam te listę od Agnieszki a ona ze szkoły rodzenia myslę ze jest nalepsz z dotychczasowych pozdrawiam 1 UBRANIE 4 koszulki lub body 4 kaftaniki 4 pary spiochow 2 czapeczki 1 rekawiczki 2 pary skarpetek rozek lub kocyk 2 SRODKI PIELEGNACJI 5 pieluch tetrowych opakowanie pieluch jednorazowych opakowanie chusteczek nawilzonych oliwka linomag, sudocrem DOKUMENTY dowod osobisty aktualna ksiazeczka ubezpieczeniowa(tam wymagaja 1 miesiac) karta przebiegu ciazy skierowanie do szpitala(nie dopytalam czy rzeczywiscie) grupa krwi(tu na pewno orginal a nie jak jedna panna jak przyjmowali mnie na patalogie, ona rozkoszenie stwierdzila ze sobie sama w dowod wpisala) przy ujemnych rh badanie na obecnosc przeciwcial wyniki WR i HBS( tu wiem ze po 30tc) wyniki usg wyniki badan laboratoryjnych konsultacje lekarzy specjalistow karty informacyjne pobytu w szpitalu w obecnej ciazy RZECZY koszulka bawelniana typu t-shirt do porodu klapki pod prysznic kapcie skarpetki przybory toaletowe reczniki szlafrok koszulka do karmienia majtki jednorazowe( ja mam z fizeliny ale bede wdzieczna za info gdzie w aptece kupic siatkowe) podpaski -pieluchy Bella biustonosz do karmienia wkladki laktacyjne ew.odciagacz do pokarmu Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: skierowanie 02.06.05, 10:23 Ja doloze jeszcze talerzyk,kubek,sztucce ,u mnie w szpitalu nie ma. Doloze tez dla maluszka szczoteczke do wlosow (podobno moj ma bujna czupryne) Odpowiedz Link Zgłoś
mareike1 Re: skierowanie 02.06.05, 17:53 moze i nie taką dostałam ów listę i poprosiłam swoją panią doktor o wypisanie takiegoż skierowania ze wskazaniem na konkretny szpital, moze ale nie musi ale moze ustrzec mnie przed odesłaniem Odpowiedz Link Zgłoś
basia741 Re: co zabrac do szpitala? 02.06.05, 09:55 Byłam w szitali 8 dni, zatem z własnego doświadczenia napiszę co było hitem, a co okazało się zupełnie zbędne. Zaznaczam tylko, że urodziłam 24 maja przez cc i było potem strasznie upalnie. Hity: ręczniki papierowe (użyłam ponad 2 rolki - oczywiście rodzina mi donosiła) wkładki laktacyjne (zalana koszula w upale to koszmar) 3 koszule z rozpięciem do karmienia (najchętniej zmieniałabym 3 razy dziennie, a taka ilość zapewniała mi codziennie czystą, bo mama codzienie prała i przynosiła świeżą) - śmiało można używać szpitalnych, nie są zbyt atrakcyjne, ale za to wygodne do karmienia i krótkie co pozwala na wietrzenie rany, a też można często zmieniać woda mineralna w każdej ilości, dziennie wypijałam nawet 4 litry, szerokie pantofle (po porodzie miałam strasznie opuchnięte stopu i w nowe pantofle numer większe stopa nie wchodziła, mąż musiał przynieść stare domowe) majtki poporodowe chicco - bawełniania przewiewna siateczka, ale to dopiero chyba od 4 doby aparat fotograficzny telefon komórkowy smoczek dla dziecka (szczególnie gdy mała była pod lampami i trzeba było ją uspokoić i utrzymać w inkubatorze) Zbędne: tona kosmetyków (używałam wyłącznie mydła, pasty do zębów, szamponu, toniku do twarzy, płynu do kąpieli intymnej, którym myłam całe ciało, bo córeczka nie akceptowała piersi po żelu pod prysznic, dwa razy posmarowałam buzię kremem i usta pomadką nawilżającą (na więcej nie miałam czasu ani ochoty, a oczywiście zabrałam potężną kosmetyczką ze wszystkimi akcesoriami, których używam na codzień) szlafrok (było za gorąco, ale oczywiście trzeba mieć) nie piszę o rzecach dla dziecka bo to często zależy od szpitala, u mnie trzeba było mieć pampersy, ubranka dla dziecka, chusteczki nawilżone, dobrze było mieć dodatkowo pieluszki flanelowe i tertowe, bo szpitalne były bardzo zużyte. pozdrawiam basia Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co zabrac do szpitala? 02.06.05, 09:56 Dodałabym wieeelkie podpaski Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaga5 Re: co zabrac do szpitala? 02.06.05, 10:21 Rozsadnie, he he... Mi wyszly 2 torby (duza i mniejsza) i kuferek z kosmetykami! Moja mama patrzy na mnie jak na wariatke, ale za jej czasow szpital dawal wszystko. Najlepiej zapytac sie w szpitalu, u mnie dali nam po prostu liste-niezbednik do lapki i juz. Co prawda dolozylam tam pare rzeczy (tak po kobiecemu, coby czuc sie pewnie w kazdej sytuacji), ale z samej szpitalnej listy i tak wyszly mi 2 torby. dziwne jest dla mnie jednak to, ze np mam przywiezc 10 pieluszek tetrowych (oprocz pampersow) zeby - uwaga - okryc dziecko po porodzie, jak lezy na brzuchu mamy! Czy to nie lekka przesada, zeby szpital nie mial nawet recznika do wytarcia dziecka???? (bo komplet 4 recznikow tez mam przywiezc ze soba). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co zabrac do szpitala? 02.06.05, 10:24 NO więc własnie , ja tez mam bagaży jak na wczasy. Pół torby juz zajęły same pieluchy bella. A na porodówkę u nas można wnieść tylko jedną reklamówkę, reszta potem do sali Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 02.06.05, 17:37 To trzeba sobie załatwić wielką reklamówę) Ja zapakowałam się w dwie torby, jedna dlamnie druga dla Zuzi. Nie chciałam mieszać naszych rzeczy. Tak będzie mi łatwiej coś znaleść. Wczoraj dowiedziałam się od położnej co jest niezbędne. Zaskoczyło mnie np. to, że szpital zapewnia mi jednorazowe koszule do porodu jeśli coś stanie się z moją lub po prostu jej nie wezmę i gdy zabrudzę szpitalna koszulę węruje ona do kosza i dostaję następną. Mam nie brać kosmetyków dla dziecka, bo też szpital je zapewnia. Trochę mi się zmniejszył bagaż) Ale i tak wygląda jakbym miała wyjechać conajmniej na miesiąc...hihiihih Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co zabrac do szpitala? 03.06.05, 14:00 mamagocha napisała: > To trzeba sobie załatwić wielką reklamówę) Nie, po prostu wezmę kilka. Jak Rosjanka idaca na bazar handlować > > Ja zapakowałam się w dwie torby, jedna dlamnie druga dla Zuzi. A ja dla dziecka zostawiam jeszcze w domu Nie chciałam > mieszać naszych rzeczy. No, tak, jeszcze bys ubrała Zuzi body zamiast swoich majtek))) Ta że szpital zapewnia mi jednorazowe koszule do porodu Własnie to jest fajne, po co brudzic swoja? Ja niestety zwymiotowałam na swoją w pierwszej godzinie pobytu w szpitalu( Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 03.06.05, 14:08 hihihi....) > Nie, po prostu wezmę kilka. Jak Rosjanka idaca na bazar handlować To może weź od razu tę dużą w kratkę, ma mocne uszy i duzo się zmieści. Powiesz, że to Twoja podręczna torebka) > No, tak, jeszcze bys ubrała Zuzi body zamiast swoich majtek))) W szoku wszystko jest możliwe. Ostatnio u gina wlazłam w majtkach na smolot. Trochę sie zdziwił)) > Własnie to jest fajne, po co brudzic swoja? Ja niestety zwymiotowałam na swoją > w > pierwszej godzinie pobytu w szpitalu( To mnie rozbawiło najbardziej, przepraszam)))))))) Małgosia i Ziuziaczek noborder]lilypie.com/days/050625/4/21/1/+10[/img][/link][/center] Odpowiedz Link Zgłoś
mareike1 ile bierzecie paczek dużych belli?? 02.06.05, 17:59 kupiłam jedna wielkich i normalne nie wiem czy wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: ile bierzecie paczek dużych belli?? 02.06.05, 18:05 Ja kupiłam dwie małe, ale w razie potrzeby w szpitalu jest sklepik a poza tym mąż podskoczy do sklepu)) Odpowiedz Link Zgłoś
mareike1 Re: ile bierzecie paczek dużych belli?? 02.06.05, 18:12 no to mi wystarczy w razie co tez wyslę tatusia Odpowiedz Link Zgłoś
basia741 Re: ile bierzecie paczek dużych belli?? 03.06.05, 13:54 przez 8 dni zużułam 4 paczki, oczywiście mąż donosił Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: ile bierzecie paczek dużych belli?? 03.06.05, 13:56 Tyle nie wezmę ze sobą bo za dużo miejsca zajmują, a i tak mój bagaż wygląda jakbym na miesiąc na Karaiby jechała a nie na kilka dni do szpitala)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia bella 03.06.05, 14:01 ja krwawiłam strasznie ( skończyło się w końcu transfuzją), ale jedna paczka wystarczyła. Potem radziłam sobie z duzymi podpaskami Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:15 podciagam bo znowu 100 watkow na ten sam temat!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:25 romilko, stałaś się bardzo nerwowa. Uszy do góry, już niedługo i my będziemy z naszymi maleństwami))) Oczywiście zgadzam się co do niepotrzebnego tworzenia tych samych wątków, nie ma sensu robić bałaganu na forum) Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:56 nie nerowa nie!!Jesli tak zabrzmialo to przepraszam ale rawie dokladnie takie same taki sa bez sensu bo wiele fajnych ucieka na inne strony i nikt do nich nie zaglada!! Lubie porzadek!! a wyszukiwarka przeciez dziala!!Juz nie bede!!Obiecuje!!ZAdnych pozadkow!! *Filipek* Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 18:16 hihihi....wybaczamy) Żartuję. Po prostu się martwię, bo wszystkie stajemy się odrobinę poddenerwowane))) Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:23 Hej Dopisałabym jeszcze coś do rozrywki, książkę, wolkmena itp. JA biorę jeszcze okulary, bo noszę szkła kontaktowe, a lekarz stwierdził, że lepiej ściągnąć. Jakieś niewielkie przekąski - choć to może bardziej dla męża niż dla siebie... pozdrawiam Deedee Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:26 Zastanawiam się czy w takim stresie można wogóle coś zjeść???? mam na myśli męża , bo ja to nic nie przełknę( Odpowiedz Link Zgłoś
anit23 Re: co zabrac do szpitala? 07.06.05, 11:28 szukałam i nie widziałam tego wątku dlatego zrobiłam nowy ( jestem nerwowa i spanikowana Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 z mojej szkoly rodzenia 07.06.05, 11:35 do szputala: DOKUMENTY: -dowod osobisty -aktualna ksiazeczka ubezpieczeniowa i rumowska (jesli nie ma ksiazeczki ubezp, to jakis dowod ze jestescie ubezpieczone) -karta ciazy WYNIKI BADAN: -grupa krwi i Rh (wbita w dowodzie lub ksiazeczce rumowskiej lub oryginalny kwit z laboratorium z oznaczeniem) -przy Rh (-) badanie miana p-cial anty Rh -HBS Ag -USR (dwa z poczatku ciazy i terazniejsze) -wynik USG robionego po 36 tc -ostatnia morfologia i ogolne badanie moczu NA CZAS PORODU: -wygodne ubranie /kapcie dla taty -ubranie dla mamy(1-2 koszule T-shirt, szlafrok, cieple skarpetki 2-3 pary, kapcie) -majtki jednorazowe -jednorazowe pieluchy bella baby -jednorazowe chusteczki -przybory toaletowe -maly recznik -szczotka, grzebien -termometr (zaleznie od szpitala w niektorych nie daja) -ochronna pomadka lub blyszczyk do ust zeby nie spierzchly -cos do jedzenia i picia (dla taty szczegolnie, dla siebie tez na po porodzie lepiej cos zabunkrowac z tego co mowila polozna) -woda niegazowana -kubki jednorazowe -notatnik, dlugopis -dla zwolennikow aparat fotograficzny, kamera -karta telefoniczna lub telefon komorkowy PO PORODZIE: Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 z mojej szkoly rodzenia 07.06.05, 11:40 do szputala: DOKUMENTY: -dowod osobisty -aktualna ksiazeczka ubezpieczeniowa i rumowska (jesli nie ma ksiazeczki ubezp, to jakis dowod ze jestescie ubezpieczone) -karta ciazy WYNIKI BADAN: -grupa krwi i Rh (wbita w dowodzie lub ksiazeczce rumowskiej lub oryginalny kwit z laboratorium z oznaczeniem) -przy Rh (-) badanie miana p-cial anty Rh -HBS Ag -USR (dwa z poczatku ciazy i terazniejsze) -wynik USG robionego po 36 tc -ostatnia morfologia i ogolne badanie moczu NA CZAS PORODU: -wygodne ubranie /kapcie dla taty -ubranie dla mamy(1-2 koszule T-shirt, szlafrok, cieple skarpetki 2-3 pary, kapcie) -majtki jednorazowe -jednorazowe pieluchy bella baby -jednorazowe chusteczki -przybory toaletowe -maly recznik -szczotka, grzebien -termometr (zaleznie od szpitala w niektorych nie daja) -ochronna pomadka lub blyszczyk do ust zeby nie spierzchly -cos do jedzenia i picia (dla taty szczegolnie, dla siebie tez na po porodzie lepiej cos zabunkrowac z tego co mowila polozna) -woda niegazowana -kubki jednorazowe -notatnik, dlugopis -dla zwolennikow aparat fotograficzny, kamera -karta telefoniczna lub telefon komorkowy PO PORODZIE: -koszula wygodna do karmienia (najlepiej rozpinana do pepka -skarpetki -majtki jednorazowe -kapcie (takie w ktorych mozna wejsc pod prysznic!!) -mydlo, krem i inne kosmetyki -2 reczniki -pieluszki bella baby -recznik papierowy -kolko do plywania srednica 50 cm w poszewce -2 staniki do karmienia -wkladki laktacyjne -kubek, talerz, sztucce DLA DZIECKA: -pieluszki jednorazowe 15-20 sztuk ewentualnie rzeczy dla dziecka (3 koszulki, 1 czapeczka, 3 pajace lub 3 pary kaftanik + spiochy, skarpetki, rekawiczki) to wszystko co ja mam Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 13.06.05, 20:00 Ja już zapomniałam co spakowałam i dziś z samego rana zrobiłam przegląd i trochę przepakowłam rzeczy. Do torby Zuzi dodałam laktator, a do mojej (tej porodowej) dodałam śpioszki z kapturem dla Zuzi. Wszędzie jest napisane co mama ma zabrać ze sobą na salę porodową ale nic nigdzie nie jest napisane czy wziąć również ubranko dla dziecka, czy po porodzie tata lata w popłochu i przerzuca torbę dziecka i mamy w poszukiwaniu ciuszków. Dlatego spakowałam na wszelki wypadek ubranko dla Zuzi do porodu))) W torbie porodowej mam dwie koszulki męża, skarpetki, majtki, ręcznik, pieluszkę, wodę w areozolu, chusteczki i trzy pieluchy jednorazowe, pomadkę do ust, a w godzinie "W" dodamy jeszcze wodę do picia. Finito. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co zabrac do szpitala? 13.06.05, 20:16 a majtki zwykłe czy jednorazówki? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 13.06.05, 20:18 Zwykłe, kupłam w markecie po 3zł. Nie będzie mi ich szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: co zabrac do szpitala? 13.06.05, 20:23 wiesz, mi nie chodzi o to, że szkoda, tylko u nas lekarze nie pozwalaja mieć zwykłych majtek (nie wiem dlaczego, przeciez bawełna jest przewiewna). Albo masz jednorazowe, albo z gołą pupą Gdzie sa takie po 3 zł??? ja też chcę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamagocha Re: co zabrac do szpitala? 13.06.05, 20:45 Oj, nie zrozumiałyśmy się) Majtki spakowąłam do porodu, na początku mogę byc w majtkach, wszystko oczywiście zależy od tempa ale my przecież rodzimy błyskawicznie, jedna z nas nawet jutro)))) Po porodzie to będę mogła ale pokryjomu. W moim szpitalu jak się dowiedziałam kilka dni temu jedynie położne przymykają oko ale jak lekarz zobaczy majtki to lepiej uciekać ile sił w nogach!!! Nie wolno u nas żadnych majtek. Lekarz krzyczy: wietrzyć wietrzyc wietrzyć!!!! za 3zł w "Piotrze i Pawle" ale pewnie w każdym markecie można takie kupić) Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: co zabrac do szpitala? 29.06.05, 20:47 Podciagam wątek, może się jeszcze przyda... ide sie pakować, ranyjulek, ile tego jest... Odpowiedz Link Zgłoś