gosia152 17.07.05, 13:19 ja w sumie chyba mniej niż powinnam, ale ostatnio jem dużo arbuzów, i tak się zastanawiam czy od tego za dużo wody mi się nie zatrzyma, czy nie zaczne puchnąć itd.,jeśli wiecie jak to jest z płynami, to proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tin_t Re: ile pijecie? 17.07.05, 14:41 hej, ja piję strasznie dużo, nawet dziś w nocy dwa razy wstałam, żeby się napić wody z sokiem, bo nie moglam wytrzymać. położna w szkole rodzenia kazała ograniczyć do 2 litrów "razem z zupą", ale na razie nie puchnę bardzo. nie wiem, czy dobrze robię. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: ile pijecie? 17.07.05, 17:50 Odwrotnie- im wiecej plynow tym mniej sie puchnie! przetestowalam na sobie- oczywiscie pije wode niegazowna, lekkie soki i jem arbuzy. Minus ze biegam do toalety czesciej niz bym chciala, ale zaczelam sie miescic w klapki (mam strasznie opuchniete stopy) Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: ile pijecie? 17.07.05, 18:22 Moja położna już na samym początku ciąży powiedziała "pić tylko 1,5 litra dziennie (razem z zupami właśnie) i ograniczyć sól" Nie potrafiłam sobie tego wyobrazić nawet bo zwykle dużo pijam i było ciężko. Potem się dowiedziałam że 1,5 l to drastyczne ograniczenie i piję tyle ile mi się chce. Ostatnio wcale nie za dużo bo mam problem z utrzymaniem zawartości żołądka na miejscu więc piję mniej, trochę częściej i nawet nie wiem czy te 1,5 litra Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Rady specjalistow 17.07.05, 18:37 Nie należy ograniczać płynów, bowiem pozawalają one na usunięcie z organizmu wielu toksyn, a ich wpływ na powstawanie obrzęków może być jedynie minimalny. W celu zmniejszenia obrzęków można również układać nogi nieco wyżej, jak także odpoczywać i sypiać leżąc na lewym boku. cytat ze strony: www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,42 W ostatnim trymestrze ciąży zaleca się pewne ograniczenie napojów w diecie, do ogólnej ilości około 1-1,2 litra na dobę. Jest to niezwykle ważne, gdyż zbyt wiele wody w organizmie matki może niekorzystnie wpływać na skurcze macicy i zaburzać przebieg porodu. cytat z: www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1089 Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: ile pijecie? 17.07.05, 20:12 A mnie gin z kolei kazał dużo pić (od 1,5 - 2 litrów dziennie). Piję ok. 1,5 litra, a do tego jem od 4-5 kg arbuza. Nie mam obrzęków. W dodatku jak zgłosiłam się na porodówkę z regularnymi skurczami tydzień temu, od razu podłączono mi oprócz leków powstrzymujących skurcze kroplówkę nawadniającą z glukozą, bo to podobno powstrzymuje skurcze! Mam za to ograniczyć spożycie soli (nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja opuchliznim oraz nadciśnieniu tętniczemu bardzo groźnemu w ciąży). Iza 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś
asmi7 Re: ile pijecie? 18.07.05, 11:14 Ja ostatnio piję jak smok. Strasznie dużo. Mam jednak tendencje do obrzęków stóp i rąk. I sama już nie wiem czy w związku z tym powinnam ograniczyc picie, czy wprost przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś