Dodaj do ulubionych

zażywanie witamin

16.09.05, 20:07
Mam pytanko: czy zazywacie witaminy?Feminatal, itp.
Ja na poczatku ciązy zaczęłam je zazywac, ale kończyło sie strasznymi
wymiotami.Teraz w 32 tyg lekarz zalecił zazywanie żelaza,(niska hemoglobina)
nic nie mowił o witaminach, wiec nie zazywam, zreszta obawiam sie że mogłoby
sie skonczyc tak jak na poczatku, bo mam straszne problemy z połykaniem tych
witaminek.

Kasia
Obserwuj wątek
    • marcia81 Re: zażywanie witamin 16.09.05, 20:52
      Ja zazywam od 4 m-ca i nadal biore Materne. Dodatkowo dwa razy dziennie biore
      zelazo, ale to dlatego ze caly czas mam anemie, niestety sad
      Jesli lekarz nic nie mowi o witaminach, to nie bierz skoro sie zle czujesz,
      najwazniejsze abys zelazo jadla.

buzka
      marcia g.
      • abiela Re: zażywanie witamin 16.09.05, 21:20
        Przez cala ciaze nie biore zadnych witamin.
        • r.kruger Re: zażywanie witamin 16.09.05, 21:51
          W pierwszej ciąży brałam co drugi dzień materne. Teraz staram się pamietać i
          brać codziennie Prenatal(lepsza materna) tym bardziej że po ciąży i karmieniu
          ciąża-mój organizm troszkę nadwyręża
          • naturella Re: zażywanie witamin 17.09.05, 07:30
            Od 13 tygodnia biorę Feminatal, codziennie, rzadko zdarza mi się zapomnieć. Od
            28 tygodnia biorę oprócz tego żelazo.
            • kowcia Re: zażywanie witamin 17.09.05, 07:54
              ja tez od początku biorę feminital, do tego od dwóch m-c zelazo + kw. foliowy.
    • malooh Re: zażywanie witamin 17.09.05, 10:59
      od początku ciąy biorę codziennie feminatal.przez 2 miesiące bralam zelazo ale
      ostatnio lekarz mi nie przepisuje nie wiem czemu,hemoglobina nie wiele się
      podniosła nadal mam tylko 7,3. moze sama sobie kupię i zacznę jeść. A ostatnio
      kupilam sobie herbatkę hipp dla kobiet w ciazy i to sa same witaminki potrzebne
      i calkiem smaczne .
    • ariana1 Re: zażywanie witamin 17.09.05, 11:20
      Ja od początku brałam prenatal a teraz feminatal.
    • basia027 Re: zażywanie witamin 18.09.05, 00:18
      Ja zażywam Feminatal od początku ciązy.
    • kocia_kotna Re: zażywanie witamin 18.09.05, 09:55
      Owszem brałam na początku ciązy witaminki przez pierwsze dwa miesiące, potem
      jakoś braklo mi pamięci ale... mam świetne wyniki morfologii krwi więc lekarz
      powiedział nie muszę sie dodatkowo faszerować na tzw. "wszelki wypadek". Jeden
      jedyny raz chyba w 6 miesiacu zapisal mi taryferon bo spadło mi żelazo ale
      zamiast trzech blistrów wziełam jeden (zapominalska byłam) i wyniki od razu się
      poprawily. Mam to szczęście że mój organizm jakiś taki przystoswany do ciąży
      jestsmile)))))
      • asca25 Re: zażywanie witamin 19.09.05, 08:02
        Od początku ciąży biorę codziennie Prenatal i wyniki mam coraz lepsze smile
    • michalina761 Re: zażywanie witamin 19.09.05, 08:53
      Od początku ciąży brałam Prenatal i Folik, w 5 miesiącu przerzuciłam się na
      Maternę. Od 7 m-ca dodatkowo Hemofer z kwasem foliowym. Wprawdzie przepisano mi
      droższy i Tarcyferon, ale Hemofer poskutkował, więc pozostałam przy nim.

Pozdrawiam Listopadówki i ich Maleństwa.
      Za 3 dni nadejdzie upragniona, kalendarzowa jesień...
    • budzik11 Re: zażywanie witamin 19.09.05, 09:04
      Ja zażywam od końca 3-go m-ca Prenatal, codziennie jedną tabletkę, nie mam z
      tym żadnych problemów.
    • ala115 Re: zażywanie witamin 19.09.05, 10:00
      Ja przed ciążą brałam Folik, do końca trzeciego miesiąca Prenatal + Folik. Potem
      ze względu na mdłości i anemię moja Gin zmieniła mi Prenatal na Maternę, do tego
      doszło żelazo-Tardyferon Fol i Urosept (ziołowy, łagodny lek odkażający drogi
      moczowe). Tak pozostało do dziś i chyba będzie do końca.
    • tretus Re: zażywanie witamin 19.09.05, 11:02
      Hej!
      U mnie to tak, przed ciążą folik raz dziennie. Pierwszy trymestr tak samo,
      drugi trymestr: folik 2 razy dziennie, i na przemian feminal lub ascofer
      (żelazo) - jednego dnia feminal jednego ascofer, trzeci trymestr ascofer 2 razy
      dziennie. Wyniki są ok, więc chyba system się sprawdza.
    • andziabk Re: zażywanie witamin 21.09.05, 22:51
      od poczatku ciazy biore materne. w drugim trymestrze dolaczylam witamine C
      200mg gdyz mialam zbyt wysokie pH moczu; teraz biore co drugi dzien. Oprocz
      tego zelazo z kwasem foliowym (slaba morfologia).
    • konefka29 Re: zażywanie witamin 22.09.05, 09:16
      W szkole rodzenia powiedzieli, ze jesli kobieta w ciazy nie zazywa witamin, to
      potem bedzie musiala podawac noworodkowi witamine(niepamietam jaka). Na szcescie
      jest ona w plynie, wiec o tyle latwiej ja podawac.

Ja od samego poczatku zazywam Materne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka