Dodaj do ulubionych

Umowa o pracę

03.10.05, 12:49
Mam pytanie: miałam dwie umowy na czas określony i jak się okazało, że jestem
w ciąży, pracodawca musiał mi przedłużyć umowę do dnia porodu. Nie dał mi
aneksu do umowy tylko trzecią umowę na czas określony, a według KP trzecia
umowa powinna być na czas nieokreślony. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czy
mogę to wykorzystać, żeby dostać umowę na czas nieokreślony? Przyznaję, że z
wielu powodów bardzo by mi na tym zależało.
Pozdrawiam,
Kasia i mała dzidzia 36tc
Obserwuj wątek
    • gardenia76 Re: Umowa o pracę 03.10.05, 13:02
      Własnie ta trzecia umowa jest juz na czas nieokreślony. Miałam podobną
      sytuacje, żeby było śmieszniej, czas pracy był określony jako:" do dnia
      porodu"! Poszłam do pracodawcy, wyjasniłam, że napisał głupstwo i podpisaliśmy
      na czas nieokreślony. Prawnie wyglada to tak, że jeśli stara umowa "wygasła" i
      nic nie podpisywałaś, to automatycznie jest ona przedłużona do dnia porodu,
      jeśli podpisałaś jakąkolwiek nową, to jest ona na czas nieokreślony. Jesli nie
      ufasz pracodawcy, a coś już podpisałaś, to nie oddawaj mu swojego egzemplarza
      umowy, dopóki nie podpiszecie nowego!
      • kasia_b101 Re: Umowa o pracę 03.10.05, 13:14
        Umowę podpisałam i odesłałam mu kopię. Oryginał oczywiście mam u siebie.
        Rzeczywiście nie ufam pracodawcy, bo mam powody, mam z nim przepały od kiedy
        się dowiedział, że jestem w ciąży. Na umowie jest napisane: na czas określony
        DO DNIA PORODU. Mam w domu KP (właśnie ze względu na tego człowieka i często go
        studiuję smile), więc wiem, że ta umowa musi być na czas nieokreślony (ale tego
        nie ma na umowie). Problem jest tego typu, że ja nie wiem jak o to walczyć, bo
        z moim pracodawcą nie idzie polubownie. Zresztą, siedziba firmy jest w innym
        mieście, a ja już teraz jestem na chorobowym. Qrczę, nie wiem co robić. Może
        zacznę z nim "pisać listy"? Napiszcie co mam robić smile)))))
    • marcia81 Re: Umowa o pracę 03.10.05, 13:39
      To zalezy, jesli pierwsza umowe podpisalas przed wstapieniem polski do unii
      europejskiej to niestety jest to dopiero twoja druga umowa na czas okreslony,
      jesli natomiast juz bylismy w unii do twoj pracodawca zlamal przepis, bo jest
      to twoja trzecia umowa w ue.
      Pozdrawiam
      • kasia_b101 Re: Umowa o pracę 03.10.05, 13:44
        Pierwszą umowę podpisałam w styczniu tego roku. Mój pracodawca daje umowy na 3
        miesiące i dlatego to tak wygląda smile))
    • asia228 Wszystko zależy, kiedy była podpisana ostatnia umo 03.10.05, 14:47
      Przepis dotyczący umów (trzecia umowa musi być na czas nieokreślony) wszedł w
      życie dopiero po wejściu Polski do UE, czyli 1 maja 2004. Wszystko zależy od
      tego, kiedy zostały podpisane z tobą umowy. Jeżeli podpisanie 2 umów, nastąpiło
      to po 1 maja minionego roku to trzecia umowa oznacza umowę na czas
      nieokreślony. Jeżeli po 1 maja 2004 r. miałaś podpisaną przynajmniej jedną z
      nich to przed tobą jeszcze jedna umowa na czas nieokreślony. I ostania
      możliwość, jeżeli żadna z umów nie była podpisana po wejściu do UE to prezes
      firmy ma prawo do podpisania z tobą 2 umów na czas określony.
    • kocia_kotna Re: Umowa o pracę 03.10.05, 15:59
      Witaj

Mam ten sam problem i dzwoniłam juz do prawnika z inspekcji pracy. NIESTETY
      powiedziano mi ze ta umowa nawet jeśli nie jest aneksem do drugiej na czas
      okreslony to niestety nie będzie to musiałao być na czas nieokreslony. To
      znaczy ze trzecia umowa musi byc przedłużona ale niejako nie obliguje to
      pracodawcy do umowy na czas nieokreślony. Tak wynika z prawa pracy.....kur...
      Więc podpisanie umowy tej na która mamy chrapkę to tylko kwestia dobrej woli
      pracodawcy. Tak naprawde to i ja nie poprzestanę na tym i będę szukała jeszcze
      jakiś mozliwości. bo wcale mi się to nie podoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka